Marjolein of majoraan, info over de standplaats, bodem, grondsoort, onderhoud, voeding en bemesting en plant en zaaivoorschriften van dit heerlijke kruid waaraan ook veel geneeskrachtige kenmerken worden toegedicht. Marjolein is afkomstig uit het oosten van het Middellandse Zeegebied. De plant is reeds sinds de oudheid bekend in Europa.


Echte Marjolein, Origanum majorana of Majorana hortensis of majoraan / worstkruid staat dicht bij Oregano. Wilde Marjolein is Oregano. Majoraan heeft een intens aroma, dat aan oregano doet denken, maar zachter van smaak en zoeter is. Meer als thijm eigenlijk. Het kruid wordt voornamelijk gebruikt bij de bereiding van worsten, maar past ook uitstekend bij witte bonen, aardappelgerechten, zuurkool, gehakt, varkensvlees, vleespastei, wild en gevogelte en in tomatensaus.
Marjolein of Majoraan
Kenmerken:
Grondsoort: Stenig, zandig, humus
Bodem: waterdoorlatend, voedzaam, licht kalkrijk tot kalkrijk (geen kalk toevoegen)
Bodem: rotsachtig en voedzaam met humusrijke bestanddelen
Standplaats: zonnig en beschut (tegen een muur)
Kleur: paars/lila
hoogte: tot 30 cm
Redelijk winterhard: enige bescherming is nodig.
Nogmaals, wilde Marjolein is Oregano en meerjarig. Echte marjolein of Majoraan is éénjarig.
Marjolein en aanverwante soorten zijn absolute favorieten bij vlinders en bijen. Ze geven prachtige bloemen, zijn makkelijk te kweken, doen het ook in potten en bakken.
Bodem en grondsoort:
Of je de Origanum soorten in de border zet of in potten of bakken, hou er altijd rekening mee dat het feitelijk een rotsplant is. Dus vermeng je voedzame potgrond met wat compost met stenen. Dat kan grit zijn maar ook wat puinmateriaal. Ik neem een mengsel van rivierstenen, grit, potgrond en scherp zand. Daar meng ik mooi doorlaatbaar mengsel van waar ik de plantje in uitzet.
In de border moet je dus ook de plekken waar je plant een beetje aanpassen. Ik zet dit soort kruiden vrijwel uitsluitend in grote potten met aangepaste grond. Verder heb ik in één van mijn borders zand en stenen en grit verwerkt waardoor de grond aldaar een mediterraan karakter heeft.


Standplaats:
Hoewel Majoraan van een zonnige plek houd is te veel zon ook niet goed. Zet hem dus op een zonnige en warme plaats maar probeer erg hete en volle zon te voorkomen.
Zaaivoorschriften:
Zaaien doe je buiten als de lente op gang is en de vorst uit de lucht of vanaf maart onder glas. Zaai ze niet te dicht op elkaar en plant ze uit als ze wat groter beginnen te worden. De zaadjes bedek ja na het zaaien met 2 cm grond. Ik vermeng fijne potgrond met zaai en stekgrond. Zet de opgroeiende plantjes op een afstand van 15 cm.
Onderhoud:
Alle Orignanumsoorten kun je na de bloei licht terug zetten om nieuwe groei te stimuleren. Hoewel de plant officieel winterhard is kun je hem beter beschermen. Ik zet mijn kruidenpotten altijd beschut weg in de buurt van het huis en afgedekt met herfstbladeren en/of stro of houtsnippers. En dan is het afwachten of het goed gaat.
Gebruik nooit gif in uw tuin. Neem biologische bestrijdingsmiddelen van Ecostyle of andere ecologische merken. Gebruik nooit spullen van Bayer of HG. Dit is allemaal vergif en dat is één van de oorzaken van de terugloop van het aantal insecten.
Geef een reactie