Makkelijke tuin met weinig onderhoud

De vraag “wat is een makkelijke tuin” is snel beantwoord. Niet te veel water geven, weinig onderhoud en geen gras om te maaien. Dit artikel is een handleiding hoe je een makkelijke tuin maakt met planten die altijd voorhanden zijn. Je kunt echter nooit tuinieren zonder enige moeite te doen. Bij de makkelijke tuin is dat vooral het doen van onderzoek vooraf. Wat voor soort bodem heb (zandig, klei, gemengd) hoeveel geld heb je en hoeveel tijd heb je en wil je aan tuinieren besteden.

Ten eerste verwijs ik graag naar mijn artikel over makkelijke planten voor luie tuiniers. Dat is een mooi begin voor de makkelijke tuin. Op basis van die planten kun je een basisplan ontwerpen waar je vervolgens makkelijk jaarlijks wat planten bij kunt zetten.

De makkelijke tuin

De bodem
Bepaal ten eerste wat voor soort bodem je hebt. Schep een beetje in het rond en kijk of je tuingrond bestaat uit zand, klei of een mengsel daarvan. Heb je zandgrond haal dan snel een paar zakken bemeste tuinaarde en meng die door je zandgrond. Vervolgens heb je vrijwel de ideale tuingrond.
Heb je vette klei werk dan elke keer dat je planten neerzet die niet perse voor kleigrond geschikt zijn scherp of grof zand door je grond.

Feitelijk verarm je de grond dan. Ook kun je bij het planten van grotere planten specifieke grond voor die planten in het (ruime) plantgat strooien. Ik denk dan vooral aan struiken en grotere tuinplanten.  Maar ook meerjarige kluitplanten (Zonnehoeden, Asters, Anemonen etc) kan het nuttig zijn de plantgaten ruim uit te graven en de klei te verarmen met zand en grit.

De tijd die je nodig hebt
Vervolgens is de vraag: hoeveel tijd wil je er aan besteden? Ik ga er van uit dat tuinieren niet mogelijk is zonder minstens 2x per jaar een weekend tijd aan je tuin te besteden of naar een tuincentrum te gaan, planten te kopen en ze neer te zetten. Dat naast een basis van meerjarige grote en kleine planten en struiken, bloembollen etc. Een onderhoudsvrije tuin bestaat niet. Wel een tuin waar je 1x of 2x per jaar in het voorjaar en najaar enige tijd aan besteed waardoor je de boel de rest van de zomer kunt laten groeien.
Maar ook dan is water geven, dode bloemen weghalen, planten in vorm knippen of snoeien en bijmesten door compost of simpele tuinmestkorrels onvermijdelijk. Anders word het niks. Daarop is ook de onderstaande lijst gebaseerd in combinatie met de lijst makkelijke planten.

Prikneus of Silene Coronaria
Prikneus of Silene Coronaria
Salie of Salvia officinalis
Salie of Salvia officinalis
Silene chalcedonica of Brandende liefde
Silene chalcedonica of Brandende liefde

Het financiële plaatje:
Ik besteed zelf al snel een paar honderd euro per jaar aan planten, grond en diverse toevoegingen en andere materialen zoals grind, zand, compost etc. En dat is voor een stadstuink van een zo’n 40m². Verder zaai ik het nodige en zet ik potten bakken op het terras die ik volzet met goedkope plantjes van doe het zelf zaken en aanbiedingen.

Een paar kratjes planten kopen in het voorjaar loopt al snel in de papieren, maar wat dat laatste inhoud hangt af van je eigen inkomen en wat je er aan wilt besteden. Bij een tuincentrum als het Oosten in Aalsmeer kun je voor weinig geld heel veel planten kopen. Bij Intratuin loopt het al snel op. Ik ga dus voor de bulk naar een tuincentrum als het Oosten of een doe het zelf zaak die leuke aanbiedingen heeft. Voor de betere planten ga ik naar kleinere tuincentra. Peter C. Nijssen in Heemstede is er zo eentje. Verder kan ik niet in uw portemonnee kijken. Sommige mensen huren een hovenier in en laten die alles doen. Dat is dus arbitrair.

Planten voor de makkelijke tuin
Voor de makkelijke tuin kan ik aanraden een basis te maken van kleine struiken en planten uit de lijst makkelijke planten. Maar in de diverse tuincentra kun je meer vinden. Vind je tuinieren leuk dan kun je veel hele mooi en rijke bloeiers kopen die soms 1-jarig zijn, soms 2-jarig en soms tot ieders verrassing elk jaar terug komen.  Mijn favorieten die ik elk jaar of om de twee jaar koop zal ik hier kort opsommen. Ze hebben weinig onderhoud nodig, doen het op vrijwel elke normale of licht bewerkte tuingrond en geven veel en mooie bloemen.

Bloembollen
Met bloembollen heb je in ieder geval elk jaar een makkelijke start. Vooral Krokussen, narcissen en sneeuwklokjes komen elk jaar braaf terug en vormen mooie pollen. Tulpen komen niet terug en moet je er uithalen en opnieuw kopen, een enkele soort daargelaten. Ook irisjes komen terug maar bij mij zijn ze na een paar jaar weer verdwenen zonder dat ik daar een reden voor kan vinden.

Zaaien:
Zaaien vind ik altijd erg leuk maar het is veel werk. Je moet ze goed onderhouden en op tijd uitplanten en vooral voldoende water geven. Maar toch zaai ik elk jaar van alles en nog wat. Afrikaantjes, Strobloemen, Leeuwenbekjes, IJsbloemen, Goudsbloemen, Kattenstaarten en Zonnebloemen. Altijd leuk en dit lijstje doet het altijd. Vooral afrikaantjes, strobloemen en IJsbloemen is dankbaar zaaigoed dat je ook in potten en bakken kunt zaaien.
Zonnebloemen bij voorkeur in de volle grond maar let op dat je geen slakken in je tuin hebt want die zijn gek op zonnebloemen. Zet er dan een plastic potje omheen waar je de bodem uit hebt geknipt.

Akelei: 
De Akelei is feitelijk meerjarig omdat hij zichzelf uitzaait en steeds weer terug komt. Het is een mooie en elegante, onderhoudsvrije en zichzelf uitzaaiende voorjaarsplant.

Zonnehoeden:
Er zijn op internet 2 soorten die Zonnehoeden genoemd worden. De feitelijk zonnehoed is de Echinacea met een felgele en een mooie lila variant. De Echinacea heeft afhangende bloemblaadjes en een wat hoger hart dat op een mexicaanse sombrero lijkt.

Verder is er de Rudbeckia die heel veel op de Echinacea lijkt maar meer kleurschakeringen heeft en veel groter kan worden. Beide planten koop ik doorgaans elke twee jaar maar soms komen ze langer terug. Ik zou het tweejarge planten willen noemen. Neerzetten en laten groeien op zandige voedzame grond.

Helenium:
Verder is er nog de Helenium of Zonnekruid. Dit om het verhaal nog ingewikkelder te maken. Dit is ook ook een plant die lijkt op de Echinacea en de Rudbeckia maar meer rode tinten heeft en ook enorm groot kan worden. Verder hetzelfde verhaal als de beide “zonnehoeden”

Kokardebloem
Kokardebloem
Uienbol of Allium
Uienbol of Allium
Petunia
Petunia

Astrantia of zeeuws knoopje:
Deze hoort feitelijk in elke tuin thuis. Het is een plant die veel vlinders en bijen aantrekt en geen onderhoud nodig heeft. Het zou een meerjarige plant moeten zijn maar meestal moet ik hem jaarlijk terug kopen. Het is een vrij teer bloemetje dat het goed doet aan de rand van de border.

Astilbe of Spirea
De Spirea of Moeras-spirea is een fraaie pluimvormige rode of witte bloeier. Hij komt wel het volgende jaar terug maar bloeit dan niet altijd even mooi. Ik koop hem regelmatig terug want het is een fraaie plant.

Klaprozen of Papavers
Er zijn tegenwoordig grote, gecultiveerde rode en roze papavers in de handel die het prima doen en meerjarig zijn. Je moet er wel voor zorgen dat ze de ruimte hebben. Na een paar jaar gaan ze soms weg maar de basale cultivars doen het jarenlang op dezelfde plek. Een echte aanrader.

Flox of vlambloem
Prachtige bloeier, meerjarig en onderhoudsvrij. Gewoon doen. Hij word wel hoog, hou daar rekening mee. Dus zet hem tussen andere hoge planten of aan de achterkant tegen de schutting.

Tussendoortje:
Wees niet bang om planten en struiken te snoeien. Snoeien doet groeien en snoeien doet bloeien. Verwijder ook uitlopers en uitstekende takken aan de onderkant van struiken en bomen. Die nemen alleen maar energie weg.

Kokardebloem of Gaillardia
Prachtige felgekleurde bloem, familie van de Helenium. Makkelijk, mooi en terugkerend.

Prikneus Silene of Lychnis Coronaria
Verkrijgbaar in felrood of wit. Zaait zichzelf uit en komt daarom jaarlijks terug. Makkelijk te herkennen aan het harige blauwachtige blad. De zaailingen vormen zich in het seizoen en gaan het volgende seizoen bloeien. Aanradertje. Bij mij blijven ze terugkomen.

Brandende liefde
Brandende liefde, Silene of Lycnis Chalecedonia is een prachtige rode bloeier die jaarlijks terugkomt. Wel om de twee jaar de boel even scheuren en herplanten anders verdwijnen ze op een gegeven moment.

Geum of Nagelkruid
Terugkerende plant met fraaie, voornamelijk rode en gele bloemen.

Sedum
Van de Sedum zijn diverse soorten. De kleien soorten die je vaak in rotstuinen ziet en de grotere sedums die het erg goed doen als vlinder- en bijenplant. Ook de laatste houd van stenige en zandige grond maar dat kun je per plantgat of per border aanpassen.

Salie of Salvia
De Salie is een fraaie bloeier en een makkelijke plant. Even goed kijken of je de juiste grond hebt, kalkrijk en niet te voedzaam. Op de juiste plek blijft hij jaren terugkomen.

Spoorbloem of Rode Valeriaan
Felrode bloeier die het op een zonnige plaats op arme en zandige/stenige grond prima doet

Margrieten
Makkelijke plant die jarenlang blijft terugkomen. Kan een enorme bos vormen maar ook je tuin overnemen.

Verbena Bonariensis
Prachtige plant die vele ondersoorten kent. Ik hou vooral van de hoge soort, de Verbena bonariensis. Ik moet hem jaarlijks kopen, ik hou hem vrijwel nooit over. Maar het is de moeite waard.

Vergeet mij nietjes
Ik ben gek op Vergeet Mij Nietjes, die jaarlijks een blauwe zee in mijn tuin veroorzaken. Trek ze er uit als ze uitgebloeid zijn, laat er een paar zaad zetten en schud die uit over je tuin. Volgend jaar weer succes verzekerd. De kiemplantjes zie je in de herfst al verschijnen en lijken op veldsla.

Spoorbloem
Dit is een plant die al jaren steeds op dezelfde plaats terugkomt en mooie rode bloemen heeft. Ik ben er gek op, hij herinnerd me aan aan mijn vakanties in Frankrijk.

Gebruik nooit gif in uw tuin. Neem biologische bestrijdingsmiddelen van Ecostyle of andere ecologische merken. Gebruik nooit spullen van Bayer of HG. Dit is allemaal vergif en dat is één van de oorzaken van de terugloop van het aantal insecten.


index

Mijn andere websites:
OutdoorIndex.nl
HetOudeGesticht.nl
Tekstschrijver4u.nl
Support Wiki | PixaBay.comGeplaatst

in

door

Reacties

Eén reactie op “Makkelijke tuin met weinig onderhoud”

  1. Ger avatar

    Zo leuk, om mijn eigen plantjes in mijn tuin hier ook terug te zien.
    Gaaf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *