Makkelijke planten voor luie tuiniers

In dit artikel een opsomming van makkelijke planten voor in de tuin met verwijzingen naar meer informatie elders op deze website. Eerste maar eens de vraag beantwoorden wat een makkelijk plant is en aan welke voorwaarden die moet voldoen.
Een makkelijke plant is een plant die niet te veel eisen stelt aan de grond, makkelijk is in onderhoud, niet bij elke zonnestraal water nodig heeft en die elk jaar weer terug komt. Helaas zijn dat er niet zo veel. Maar ze zijn er wel. Ik probeer uit eigen ervaring wat adviezen te geven. Ook geef ik hier wat tips over makkelijk tuinieren.

Makkelijke planten voor luie tuiniers

De hieronder geplaatste opsomming zijn planten en kleine struiken die geen of nauwelijks onderhoud behoeven en elk jaar bloeien en vanzelf terug komen. Het vervolgartikel gaat over makkelijk tuinieren. Dit zijn planten die je gewoon aan het begin van het jaar koopt en die altijd succes opleveren.

Eén van de makkelijkste planten die bovendien erg mooi is blijft toch de Hortensia. Nadeel is dat de Hortensia in het voorjaar even gesnoeid moet worden. Maar verder is het een makkelijke en mooie plant voor border en potten en bakken. Sommige Hortensia’s makkelijk zijn makkelijk te snoeien, die bloeien op één-jarig hout. Die kun je gewoon jaarlijks af knotten Als ze te groot worden.

Herfstanemoon
Herfstanemoon
Kogeldistel
Kogeldistel

De Schapenkop of Pluimhorensia of Hydrangea paniculata kun je elke jaar helemaal terug zetten en hij bloeit gewoon lekker door. Ook kan hij mooi groot worden, wel 4 meter hoog.
Ook de Hydrangea arborescens ‘Annabelle’, ook wel sneeuwbalhortensia genoemd bloeit op éénjarig hout en is dus makkelijk te snoeien (dat heet vormsnoei). De Anabelle kun je in verschillende kleuren krijgen en is echt heel erg mooi.

Veronicastrum of Ereprijs is een mooie salieachtige uitbundige bloeier die elk jaar terug komt en nauwelijk onderhoud behoeft. Supermakkelijk en mooi. Hij bloeit in mooie kaarsen die paars, lila, blauw of wit zijn.

De Herfst-Anemoon is een witte of roze/rode herfstbloeier die elk jaar trouw terugkomt en altijd mooi bloeit. Prachtige plant, ik ben er een grote fan van.

De Herfst-Aster is een prachtige plant die in het najaar voor een flinke bloemenzee zorgt. Hij komt gewoon elk jaar terug en behoeft weinig onderhoud.

Skimmia is een supermakkelijke kleine struik die elk jaar in het voorjaar mooi bloeit. Hij is makkelijk bij te snoeien als hij te groot word (meteen na de bloei bijsnoeien) en als je hem in een kuip zet blijft hij lekker klein. Bloeit mooi, ruikt lekker en heeft geen enkel onderhoud nodig.

Spoorbloem of Rode Valeriaan is een felrode bloeier die het op een zonnige plaats op arme en zandige/stenige grond prima doet

Pluimhortensia
Pluimhortensia

Uienbollen (Allium) zijn grote paarse bollen die elk jaar opnieuw opkomen. Het is een zomerbol die uitbundig bloeit en een mooie groene bladkrans geeft.

Azalea’s en Rododendrons zijn familie van elkaar en beide hebben grote en kleine varianten die zonder onderhoud (afgezien van een beetje mest) elk jaar weer prachtige mooie bloemen geven.

Distels, met name de Kogeldistel (Echinops sphaerocephalus) zijn makkelijke planten die mooi bloeien. De Kogeldistel komt jaarlijks terug, bloeit met blauwe ronde bloemen en word steeds groter. Ook de Beekdistel of Cirsium rivulare Atropurpureum is een prachtige plant met scharlakenrode bloemen.

Vrouwenmantel of Alchemilla Mollis is een groene plant met heel mooi blad en kleine gele bloemetjes. De vrouwenmantel is vooral geliefd omdat waterdruppels heel mooi op het blad blijven liggen. Decoratief groen dus.

Gebruik nooit gif in uw tuin. Neem biologische bestrijdingsmiddelen van Ecostyle of andere ecologische merken. Gebruik nooit spullen van Bayer of HG. Dit is allemaal vergif en dat is één van de oorzaken van de terugloop van het aantal insecten.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *