Makkelijke groente in de moestuin gaat over groente die zonder al te veel kennis van tuinieren toch succesvol voor een goeie opbrengst kunnen zorgen. Op zich is groente kweken niet al te moeilijk. Sommige groentes zijn echter makkelijker te kweken dan andere. Op basis van mijn eigen ervaring geef ik hieronder een opsomming van een aantal Makkelijke groente in de moestuin.
Makkelijke groente voor in de Moestuin
Tomaten:
Niet vreselijk gecompliceerd. Tomaten kun je goed kweken in zakken, potten, kuipen of de volle grond. Wel is het een groente die gevoelig is voor schimmelziektes en sommige vormen van ongedierte. Daarom is het aan te bevelen tomaten te kweken in zakken. Neem een zak tomatengrond, knip de bovenkant er af, maak er gaten in en zet je plant in die zak. Kies een zonnige plek en je hebt binnen een maand of 2 a 3 heerlijke tomaten.
Sperciebonen:
Hoewel erg gevoelig voor slakken zijn de bonen op zicht goed en makkelijk te kweken. Neem een bak van 40 bij 40 cm of groter, zet er stokken of een rek in waarlangs de bonen kunnen groeien, meng moestuingrond met compost, stop een stuk 10 zaadjes in de grond en geef veel water. Kan bijna niet stuk.

Courgette:
Hoewel courgettes veel ruimte nodig hebben, per plant een vierkante meter, is het een bijzonder dankbare groente om zelf te verbouwen. En kun je de klimmende soort vinden dan ben je helemaal spekkoper want die gaat de lucht in en dan kun je ze langs een rek laten groeien. Courgettes zijn alleen in de prille fase gevoelig voor slakken maar verder niet al te moeilijk.
Snijbonen:
Idem als de sperziebonen. Mooie opbrengst per bak. Zelfde aanpak met de grond en water geven. Ook hier weer erg oppassen voor slakken. Vooral in de jonge fase zijn de plantjes er aantrekkelijk voor slakken. Ze kunnen in 1 dag al je jonge plantgoed opeten. Advies is om de potten vrij van andere planten te zetten en eventueel kopertape om de pot plakken. Dat laatste is een dure grap maar de moeite waard.
Sla in potten:
Ik kweek elk jaar weer sla in potten. Neem een pot van minimaal 20cm in doorsnee, doe er grond in met voldoende compost en koemestkorrels, koop kant en klare slaplantjes en zet ze in de grond als het weer een beetje is opgewarmd. Sla is gevoelig voor kou dus niet te vroeg doen. Veel water geven en zorgen dat er geen slakken bij kunnen. Succes verzekerd. Heb je veel slakken in de tuin dan word het moeilijk.
Spinazie:
Spinazie is een snel groeiende bladgroente die (in de koele periodes van het jaar) redelijk makkelijk te verbouwen is. Nadeel is dat je er heel wat van moet verbouwen om een maaltje bij elkaar te krijgen. Ik gebruikte oude langwerpige bakken, oude aarde er in met veel compost en koemest en het zaad breed uitstrooien. Vooral erg lekker. Probeer vooral ook wilde spinazie, die is wat grover en veel lekkerder.
Peterselie en Selderij
koop een potje bij de supermarkt, haal de plantjes los van elkaar want het zijn doorgaans veel kleine plantjes in een pot. Plant ze uit in een wat grotere pot en geef voldoende water. Heb je het hele jaar lol van. Met zaaien heb ik minder succes. De plantjes blijven klein en iel.
Belangrijke tip: hou je van peterselie (voor bij de vis bijvoorbeeld) koop dan bij de kwekerij plantjes bladpeterselie. Die is veel lekkerder en sterker van smaak. Erg lekker in de soepen en sauzen of over gebakken aardappeltjes.
Bieslook:
Niet alleen lekker maar het ziet er nog leuk uit ook. In het voorjaar komen er prachtige paarse bloemen in de bieslook. Het kruid zelf is dan even wat minder sterk van smaak maar de bloemen zijn echt om van te genieten.
Geef een reactie