Mahonia of Gele hulst, heggestruik

In dit artikel over de Mahonia, Gele Hulst of Mahoniestruik informatie over de grondsoort, bodem, standplaats, bemesting, onderhoud en snoeivoorschriften. Mahonia is een geslacht van planten waaronder struiken die in de winter bloeien. Mahonia, gele hulst of Mahoniestruik is echter geen hulst. Deze struik lijkt in eerste instantie gewone hulst maar is dat niet. Het grootste verschil is de dikte van de blaadjes en het vettige karakter van het bladgroen. De Hulst of Berberis is wel nauw verwant en er zijn geluiden om de beide soorten in 1 soort te vatten, de Berberis. De plant heet ook wel Hulstberberis of Druifstruik

Mahonia, kenmerken van de Gele Hulst of Mahoniestruik

Grondsoort: vruchtbare humusrijke grond
Bodem: Vochtig, goed doorlaatbaar
Bodem: neutrale tot licht kalkrijke grond
Standplaats: Pas op met de hete zomerzon.
Hoogte: tot 2 meter
Snoeien: hoeft eigenlijk niet.
Toepassing: kan gebruikt worden voor heggen en afscheidingen. Stevige plant.
De wintervariant bloei in januari / februari

De meest voorkomende soort in Nederland, vooral die door de gemeente word aangeplant is de Mahonia Aquifolium. Hij bloeit met opgaande trossen van gele tot goudgele bloemen die vroeg in het voorjaar te zien zijn samen met de bloembollen, de krentenboompjes, de Magnolia, de prunus en de Forsythia.

Standplaats:
De gele hulst of Mahoniastruik kan niet of minder goed tegen de felle zon. Ik zie hem dan ook aan de schaduwkant van straten (gedurende de zomer) of aan de schaduwkant van huizen en plantsoenen. Hij moet doorlaatbare grond hebben. Zandig met een humusrijke en voedselrijke bovenlaag is ideaal. Dit is geen plant voor vette klei, vochtige plaatsen en de volle zon. Zorg ook voor een luchtige standplaats niet al te dicht bij andere heesters , de plant is anders te makkelijk vatbaar voor witziekte of roest .

Grondsoort:
Mahonia’s houden van een standplaats op een goede humusrijke, licht vochtige, neutrale tot licht kalkhoudende grond. Soorten met zeer lange geveerde bladeren houden van een licht zure, zanderige grond . Dus eigenlijk is Mahonia zeer PH flexibel en zijn enkel te zware, continu natte gronden ongeschikt.

Snoeien
Geadviseerd word om de Mahonia een beetje in vorm te houden en licht te snoeien. Zou blijft hij mooi vol. Maar snoei niet te snel en niet te veel. De plant groeit langzaam en de meeste soorten (cultivars) worden niet al te hoog. Ga je toch snoeien doe dit dan onmiddellijk na de bloei. Takken die aan de onderkant kaal zijn geworden, kunnen na de bloei in maart tot 30 à 40 cm boven de grond teruggesnoeid worden. Als alle takken in één keer worden weggesnoeid kan het wel een paar jaar duren voor de plant weer gaat bloeien. Je kan dus beter elk jaar een stukje snoeien, bijvoorbeeld 1/3 of een 1/4 van de takken weghalen.

Mahonia aquifolium ‘Apollo’ snoeien. Verwijder elk jaar na de bloei in mei  1/3 van de oudste takken. Snoei ze terug tot net boven de grond. Breng na de snoei een laag compost rond de basis van de struik aan.

Bijna alle soorten Mahoniastruiken krijgen op den duur wat kale takken. Snoei ze daarom regelmatig. Dat verjongt de struiken.

Bemesting en verzorging:
De gele hulst of mahoniestruik of druifstruik heeft van beide maar weinig nodig. Eens in de 2 jaar wat organische mest en een beetje vormsnoei is voldoende. Tijdens droogte mag hij wat extra water hebben maar echt noodzakelijk is dat niet. Bij Mahonia ‘Charity’ en japonica verwijder je in maart,  na de bloei de uitgebloeide bloemen. Breng nu ook een laag compost van ongeveer 5 cm rond de basis van de struik aan.

Vroeg en laatbloeiend
X media ‘Charity’ bloeit in de winterperiode van november-februari. De hoogte van deze (grote) wintergroene heester kan wel tot 200-220 cm gaan. Mahonia x media ‘Charity’ kan bij strenge vorst schade oplopen. Deze mahoniestruik moet op een zonnige plek staan en vooral niet te nat. X media ‘Charity is een bijzonder fraaie sierheester maar is snel te groot in een kleine tuin.

Een goed, laagblijvend, voorjaarsbloeiend soort is Mahonia aquifolium ‘Apollo’. Hij wordt 75 cm hoog en ongeveer anderhalve meter breed. Het is bovendien een goede bodembedekker. Hij bloeit in Maart / Mei met kleine gele bloempjes. De hulstachtige, donkergroene blaadjes krijgen in de winter een paarsachtige tint.

Deze fraaie plant op Wikipedia

Nog een artikeltje over Gele hulst of de Mahoniastruik

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *