In dit artikel over de Magnolia Tulpenboom informatie over de grondsoort, standplaats, bodem, onderhou en voeding en bemesting van de Magnolia tulpenboom. De beeldschone en romantische Magmolia Tulpenboom is een voorbode van de zomer en bloeit als één van de eerste in de lente na de bollen. De roze en witte bloemenkransen zijn dan overal te zien en je weet het meteen, de zomer komt er aan.
Kenmerken
Grondsoort: humusrijk, doorlatend, zandig
standplaats: zonnig, uit de wind
Bodem: normaal tot vochtig.
Hoogte: tot 5 meter
Bloemkleur: Roze/wit
Bloeitijd: April / Mei
Geurende bloemen
Winterhard
Bemesting: 1x per jaar compost onder de struik.

Nederlands: Tulpenboom of Beverboom.
Beschreven soort: Magnolia soulangeana (ook de meest bekende)

De nederlandse naam beverboom:
De eigenlijke naam is Franse beverboom. De knopschubben zijn namelijk zo behaard, dat het iets weg heeft van het velletje van een beverstaart. De blad- en bloemknoppen van Magnolia’s zijn omgeven door één of meer harde, meestal sterk behaarde schubben (perulae).
De bloemknoppen zijn daarnaast ook nog eens omgeven door een of meer vliezige, meestal ook behaarde, schutbladen (bracteae). De bloembouw komt overeen met de oudst bekende fossiele bloemen en duidt erop dat de oorsprong van de groep in de buurt van de eerste bloemplanten moet liggen. Een levend fossiel dus eigenlijk (iets overdreven maar vooruit)

Algemene informatie:
Magnolia Tulpenboom is een voorjaarsbloeiende boom. Althans, daar word hij door iedereen voor gebruikt. En terecht want het is een roze explosie in de voortuin die een voorbode is van het voorjaar. Meer nog dan bollen want als de magnolia gaat bloeien mag je aannemen dat het gedaan is met de koude. Maar daar zit hem ook de kneep.
De Magnolia Tulpoenboom is kwetsbaar. Een late vorst of een pittige storm en het is gedaan met de pret. Weg bloemen. Je kunt dus ook een voor een variant kiezen die later bloeit of voor doorbloeiende varianten. Die zijn er dus vraag er naar als u de Magnolia als voorjaarsbloeier wilt maar als bron voor een zee een bloemen ergens vroeg in het seizoen maar niet perse in het voorjaar.
De Magnolia Tulpenboomkan als boom groeien maar meestal als struik. Naast de traditionele roze met witte tulpachtige bloemen zijn er ook de helder witte stervormige bloeiers. Die kunnen een zee van bloemen produceren waar je alleen maar in stilte van kan genieten.
En ergens op internet las ik bovendien dat er een gele variant is, de Magnolia Yellowbird. Dat kan een flinke boom worden stond er bij. Wellicht een optie als je de gebaande paden eens wilt verlaten. Magnolia Soulangeana is een van de bekendste magnolia’s, de bekende wit/roze tulpvormige bloemen die in het voorjaar de straten sieren. Dit is ook de getoonde soort.
Daarnaast is er de vaak gezien witte stervormige Magnolia. Dit is vaak de Magnolia Stellata of stermagnolia. De Magnolia Stellata is een Magnolia struik die uitermate geschikt is voor de kleinere tuin. Hij produceert een flinke hoeveelheid geurende, zuiver witte bloemen van maart tot april.
Standplaats
De Magnolia Tulpenboom kun je het beste beschermen tegen de wind en vooral de koude oostenwind. De bloemen zitter er tijdens de winter al aan en kunnen behoorlijk beschadigen door harde koude wind. Ook moet je hem niet op een plek zetten waar je vaak langsloopt of waar veel drukte is.
Dat kan de bloemen beschadigen. Speciaal om die reden zet ik mijn auto in de winter andersom in de parkeerplaats. Anders beschadig ik de struik als ik de deur open doe en uitstap.
Grondsoort en Bemesting:
De Magnolia is niet al te kieskeurig waar het de grond betreft. Normale tuingrond is prima en in mijn voortuin staat hij op ronduit arme, zandige grond. Maar het is al gezegd, hij ging het veel beter doen nadat ik twee maal per jaar compost onder de struik gooide en een paar keer per seizoen de kraan even flink openzette onder de plant.
Een beetje TLC is dus wel aan deze roze bloeier besteed. Verder is een goed doorlaatbare grond een pre. Maar dat geld eigenlijk voor alle planten behalve moerasplanten.
Snoeien:
Op de site van een kweker las ik dat de Magnolia best tegen een stevige snoei kan. Dat kan nodig zijn omdat de struiken flink groot kunnen worden en bovendien de neiging hebben meer in de breedte dan in de hoogte te groeien.
Snoeien doe je bij voorkeur in de winter want dan staat de sapstroom stil. Ook word de zomer genoemd omdat de wonden dan weer snel kunnen helen. Is de plant nog actief dan kan hij gaan rotten door het snoeien. Ik kies er dan ook voor om in de winter te snoeien. Volgend jaar hoort u of dit is gelukt want ik moet hem enigszins intomen.
Bescherming tegen vorst:
Ik heb gelezen dat je magnolia’s met behulp van oude vitrage en andere hulpmiddelen moet beschermen tegen strenge vorst. Dat is dan wel afhankelijk van de plek waar hij staat. Bij mij staat hij in de voortuin en heeft in de winter flink wat zon als die er is.
Hij beschadigd volgens mij meer door het opdoen van mijn autodeur dan van de strenge vorst. Er vallen dan wat meer bloemknoppen van de plant maar er blijven er voldoende over. Ik ben zelf bang dat vitrage of andere inpakmaterialen de boom alleen maar beschadigen.
Plant je de Magnolia als boom zorg dan voor voldiende steun want de jonge boom heeft zachte en vlezige wortels die makkelijk kunnen beschadigen als de boom niet stevig staat.
En ook niet onbelangrijk, de Magnolia heeft weinig last van ziektes. Kopen die struik dus, en als je de plek er voor hebt de boom. Want dat voorjaarsfeest willen we niet missen.
Water geven:
Geef ook de boom af en toe water. Zeker bij droogte in de zomer kun je best de tuinslang er even onder leggen.
Oorsprong en historie:
De Magnolia tulpenboom (vroeger Beverboom) is de naam van het typegeslacht van de Magnoliafamilie (Magnoliaceae). Het geslacht is in West-Europa niet inheems en is hier het bekendst vanwege de rijk bloeiende soorten en kruisingen die in veel tuinen en parken zijn aangeplant.
De Magnolia’s komen voor in het oosten en zuidoosten van Noord-Amerika, in Mexico, Centraal-Amerika, het tropisch deel van Zuid-Amerika en in de Caraïben. Het zwaartepunt van de verspreiding ligt in China, Indochina en Maleisië, en verder komen Magnolia’s voor in het zuiden en oosten van India, in Sri Lanka, in Korea en in Japan.
Magnolia is een eponiem van Pierre Magnol (1638-1715). De Franse botanicus Plumier introduceerde de naam in 1703,[9] toen hij een soort van het tropische eiland Martinique vernoemde naar de in die tijd beroemde botanicus uit Montpellier
Taxanomische indeling:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: Magnoliiden
Orde: Magnoliales
Familie:Magnoliaceae
Geslacht: Magnolia
Geef een reactie