Lychnis Chalcedonica of Silene

In dit artikel over Lychnis Chalcedonica of Brandende liefde (Silene) informatie over de standplaats, grondsoort, bodem, bloeiperiode van dit felrode accent in de Cottagegarden. Deze plant is makkelijk, meerjarig, zelf te zaaien en op te kweken en de pol kan gescheurd worden. In mijn tuin is hij niet meer weg te denken. De felrode bloemschermen zijn een jaarlijks terugkerende manifestatie van kleurenpracht.

Lychnis Chalcedonica

Kenmerken van de Silene of Lychnis Chalcedonica
Standplaats: Zonnige plek, Halfschaduw
Grondsoort: normale tot goede tuingrond, niet te droog
Bodem: van lichtzuur tot licht basisch. Geen bijzondere eisen.
Bodem: zandig, humusrijk, doorlaatbaar, matig voedselrijk
Bloeiperiode: Juni / juli
Hoogte: 80 – 100 cm (er zijn ook lagere varianten)
Plaats: Borderplant
Winterhard, bladverliezend.
Kleur: Rood

Brandende liefde, Lychnis chalcedonica, Silene,
Maltezer Cross (Eng)

Algemene informatie:
Brandende liefde (Silene chalcedonica synoniem Lychnis chalcedonica) is een meerjarige plant met intens rode bloemen. Hij komt van oorsprong uit Rusland. Het is een bijzonder populaire borderplant vanwege de prachtige rode kleur. Brandende liefde behoort tot het geslacht Silene en is verwant aan onder meer Silene coronaria (prikneus).

Thumb lycnis calcdonica

Van de plant word ook wel gezegd dat het een achtergrondplant is. Dus niet als een solitaire plant vooraan in de border maar tussen de lange bloeiers, een beetje naar achteren in de border. Bij mij groeit hij tussen de Dahlia’s en een Hortensia door. Zelfs dan heeft hij ondersteuning nodig trouwens.
De plant vormt lange stengels met bovenop een bloemenscherm waarin 10 tot 50 bloemetjes zitten. Hij word gemiddeld zo’n 80 a 100 cm en bloeit van Juni tot Augustus. Het bloemetje heeft 5 diep ingesneden kroonbladeren waardoor het de vorm heeft van een Maltezer kruis. In het engels heet de plant dan ook Maltezer Cross.


Standplaats:
Deze plant is zeer geschikt voor de cottage-garden. Hij heeft een felle rode kleur, is lang, meerjarig en behoeft weinig onderhoud. Hij stelt geen speciale eisen aan de bodem en is makkelijk te scheuren. Lychnis Chalcedonica doet het goed in normale tuingrond met voldoende voeding, zon en matig vochting. Hij kan trouwens een periode van droogte overleven. Hij stelt geen bijzondere  aan de grond en zijn standplaats. Wel heeft hij ondersteuing nodig en doet het daarom goed tussen andere hoge planten.
Hoewel hij van zon houdt hoeft hij niet in de volle zon. Bij mij staat hij in de halfschaduw achter een schutting maar met de zon die hij krijgt doet hij het uitstekend. De foto’s tonen dat voldoende aan. Ik met er wel bij zeggen dat de (hoge) bloemen wel vrijwel altijd zon vangen.

Zaaivoorschriften:
Lychnis Chalcedonica is makkelijk te zaaien. Hij vormt een wortelkluit waaruit een bladrozet groeit. Zaaien doe je in principe ter plaatse en dan later uitdunnen. Je kunt hem ook in de zomer voorzaaien en in het najaar op de plaats zetten. Het volgend jaar heb je een mooie bloeiende plant.  Voorzaaien is overigens niet noodzakelijk tenzij je zoals ik niet voldoende  plek hebt. De Silene is trouwens een prima snijbloem en dat is ook nog eens goed voor de lengte van zijn bloeiperiode.

Vermeerderen
De silene is makkelijk te scheuren. Ik heb de ervaring dat de pollen na een jaar of drie verdwijnen. Ik heb er zelf dus een gewoonte van gemaakt om de pollen na elk 2e bloeiseizoen te scheuren en opnieuw op te kweken. Dat doe ik vaak in potten met goeie, voedingsrijke potgrond en wat scherp zand om een goed wortelgestel te laten vormen.

Bescherming:
De kluiten aan het einde van het jaar even mulchen met houtpulp en compost. Daardoor is plant voor de overwintering voldoende beschermd en heeft voeding voor het volgende jaar .

Foto’s:

Gebruik nooit gif in uw tuin. Neem biologische bestrijdingsmiddelen van Ecostyle of andere ecologische merken. Gebruik nooit spullen van Bayer of HG. Dit is allemaal vergif en dat is één van de oorzaken van de terugloop van het aantal insecten.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *