Longkruid Pulmonaria, bodembedekker

In dit artikel over Longkruid Pulmonaria informatie over de grondsoort, bodem, standplaats, voeding en bemesting, verzorging en onderhoud van Longkruid Pulmonaria. Longkruid Pulmonaria is een fragiel bloemetje dat als bodembedekker in een schaduwrijke omgeving prima gedijt. De roze, lila, paarse en blauwe bloemetjes zijn klein en hangen als klokjes aan de bloemstengel die boven het lover uitsteekt. Het is één van de weinig planten die een tweekleurig blad heeft. Dat komt vooral mooi tot uiting op voldoende vochtige bodem.

Kenmerken Longkruid of pulmonaria

Grondsoort: humusrijk, matig voedselrijk,
Bodem: Vochtig, lichtzuur tot kalkrijk, bosgrond en zandige bodem, leem
Standplaats: Schaduwrijk, zonnig, nooit droog
Licht: halfschaduw of zonnig
Vocht: Vochtig, nooit droog
Bloeiperiode: Vanaf April

Longkruid Pulmonaria

Grondsoort:
Longkruid of Pulmonaria houdt van halfschaduw tot volle schaduw en een humusrijke, steeds vochtige grond. De planten doen het niet goed op droge bodems. Verder prefereren ze een lichtzure tot kalkhoudende bodem en een zandige basis met lichte klei. Leem of lichte klei met zand erdoor is prima. Dus geen vette klei of zure turfachtige grond. Feitelijk doet deze plant het dus prima in normale matig voedselrijke vochtige en humusrijke tuingrond.

longkruid pulmonaria

Standplaats:
Longkruid Pulmonaria is een plant die het goed kan doen op schaduwrijke plakken. Maar dan moet het er wel warm zijn en voldoende vochtig. Omdat schaduwplekken onder bomen en struiken nogal eens doorg zijn is dat op die manier geen juiste plek voor Longkruid. In plaats van in de droge schaduw staan ze dan liever op een wat zonnigere vochtige plek. Longkruid is primair een plant voor rijke en vochthoudende grond. Longkruid Pulmonair word ook wel vlekkenkruid of onzevrouwespin genoemd.

Biotoop volgens wilde planten.nl
Bodem: Half beschaduwde tot beschaduwde plaatsen op vochtige, matig voedselrijke tot voedselrijke, lemige, humeuze, licht zure tot kalkrijke grond (leem en lemig zand).
Groeiplaatsen: Bossen (kalkrijke loofbossen, hellingbossen en beekdalbossen), zeeduinen (landgoedbossen langs de binnenduinrand), bij buitenplaatsen, struwelen, bosranden en langs holle wegen.

Vermeerderen:
Longkruid of Pulmonaria verspreid zich onder andere door middel van wortelstokken. Verder is het makkelijk te zaaien, ter plaatse of voorzaaien. De makkelijkste manier om te zaaien is door in de vollegrond te zaaien in het najaar, dan de winter erover laten komen waarna ze in het voorjaar kiemen. De zaden van het longkruid hebben namelijk nachtvorst nodig. Het voorzaaien is daarom een lastig zaak. Eerst in de warmte voorzaaien en 2 tot 4 weken bij een temperatuur van 18-22̊ C binnen laten staan. Dan 4 tot 6 weken koel zetten bij een temperatuur van rond de 4 graden. Dan moet je ze weer laten opwarmen waarna de zaden kiemen. Kortom, lekker in het najaar in de grond stoppen en wachten tot het voorjaar.

Onderhoud:
Water geven in droge tijden en de bodem nat houden. In het najaar meenemen met mulchen en organische compost strooien voor het volgende jaar. Na de bloei in Mei het groen afknippen en de plant opnieuw laten beginnen. Ook bij meeldauw de aangetaste plant terugzetten of in ieder geval het zieke deel wegnemen. Na de bloei stengels en lelijk blad wegsnijden. Na het wegsnijden extra organisch bemesten

Culinair en Geneeskrachtige werking.
Het loof (de bladeren) van Longkruid schijnt erg lekker te zijn in salade. De naam longkruid dankt de plant aan het feit dat de plant in het verleden werd toegepast bij longaandoeningen, onder andere astmatische bronchitis. Verder is het bekend als zweetafdrijvend middel bij koorts.

Meer schaduwplanten

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.


Geplaatst

in

door