Lobelia, favoriet voor de cottagegarden

Artikel over de  Lobelia met info over grondsoort, standplaats, bodem, onderhoud, bemesting en planten van de Lobelia van de klokjesfamilie of Campanulaceae. Deze prachtige opgaande plant met zijn sprekende kleuren is een absolute must voor de Cottagegarden en border. Lobelia is een geslacht van kruidachtige planten uit de klokjesfamilie (Campanulaceae) en telt rond de 200 soorten.

Lobelia’s komen wereldwijd voor maar de meeste soorten komen voor uit Noord- en zuid Amerika en dan in het bijzonder rondom de evenaar. Bijna 70 soorten zijn inheems in Zuid-Afrika. Er zijn hoge en lage lobelia’s, De lage soorten zijn vooral geschikt voor hangmanden en potten en/of bakken.

Lobelia, kenmerken en eigenschappen

Standplaats: zon tot halfschaduw
Grondsoort: voedzaam, humusrijk en waterdoorlatend
Bodem: vochtig maar niet nat.
Kleur: blauw, roze, lila, paars, wit en met dubbele kleuren zoals met blauw met wit.
Hoogte: van 10cm (de lage soort) tot 150cm
Bloeiperiode: tot oktober, sommige soorten later (ik ga uit van juli – augustus)
Winterhard: niet helemaal, beschermen tegen vorst is noodzakelijk.

Planten en zaaien
De meeste soorten die we in onze tuinen hebben zijn maar ten dele winterhard. Daarom moeten ze doorgaans elk jaar opnieuw gezaaid worden. Het beste kun je ze in de winter voorzaaien in een kweekbak en in het voorjaar buiten uitplanten. Doe dit na ijsheiligen want ze kunnen niet tegen de vorst. De Lobelia heeft een oppervlakkig wortelstelsel. Dit betekent regelmatig water geven in droge en warme perioden. De hoge soorten doen het daarom erg goed rondom de tuinvijver. Giet bij voorkeur niet over het blad maar onder de plant. Lobelia verlangt een zonnige plek en goed doorlatende, voedselrijke grond.

Thumbs lobelia

Soorten:
We onderscheiden we twee vormen: de rechtop of opgaande variant die compact groeit en pollen vormt en de hangende lobelia’s, die lange, bloeiende ranken vormen en veel kleinere bloempjes hebben. Beide soorten zijn zeer geschikt voor de siertuin. Lobelia is van oorsprong een weideplant en daardoor ook geschikt voor wat zwaardere bodemtypen en wat vochtiger grond. Door die karakteristiek is de Lobelia ook goed te combineren met bosrandplanten.

Overhouden en vermeerderen:
Het is een plant voor de liefhebber en stelt namelijk meer eisen qua verzorging zoals winterbescherming, voldoende water geven, oude bloemen en takken verwijderen en jaarlijks terugplanten. De lobelia maakt een bladrozet. Wil je de plant overhouden dan is bescherming tegen de vorst noodzakelijk en dan nog geen verzekering dat ze het gaan redden. Als de planten die je overhoud en groot genoeg zijn kun je scheuren en weer uitplanten. Geef lobelia’s regelmatig water. Staan ze in potten of bakken laat de potgrond dan nooit uitdrogen. Ze houden echter ook niet van natte voeten dus zorg voor doorlaatbare grond. Haal de oude bloemen uit de plant (dead-heading) om voor nieuwe en vitale bloei te zorgen. Voor bakken en potten is het geen overbodige luxe om af en toe wat vloeibare mest te geven.

Plagen:
Nadeeltje: de Lobelia word veel bezocht door slakken en emelten. Vooral de laatste is een ware plaag omdat hij de stengels door midden vreet. Om die reden is het een plant die ik regelmatig opnieuw koop en jaarlijks terug plant. Zelfs dan is actieve bescherming door EscarGo en bakjes met bier hard nodig. De laatste tijd strooi ik graag fijne doppen (bijvoorbeeld cacao) rond de kluit van planten die gevoelig zijn voor slakken. Ze kruipen er liever niet overheen en op de lange termijn brengt het ook weer voeding in de grond.

Bemesting en voeding:
Bij het planten van de Lobelia een onderlaagje van compost leggen en dit na een week of 4 ook rond de plant strooien. Verder kun je ze altijd vloeibare bloeimest geven, net als alle bloeiende tuinplanten en met name die in pot en bak. Geef lobelia’s in potten en bakken om de 3 weken bloeimest en doe bij het planten extra voeding in de vorm van compost bij de potgrond.

Foto’s:

Taxonomische indeling:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Campanuliden
Orde: Asterales
Familie: Campanulaceae (Klokjesfamilie)
Geslacht: Lobelia

Getoonde soorten:
Lobelia Hadspen Purple (paars)
Lobelia Fan Scarlet (Scharlaken rood)
Lobelia speciosa Cinnabar Rose (Roze)
Lobelia Queen Victoria (helder rood)
Lobelia Gerardii (blauw/paars)

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *