De Liguster is een klassieke en gespecialiseerde plant voor heggen en hagen. Hij is niet te duur, makkelijk in onderhoud en strikt genomen is het een mooie plant, veel mooier en beter geschikt voor heggen en hagen dan bijvoorbeeld de conifeer die snel lelijk word en dan niet hersteld.
Liguster voor Heggen en Hagen
Grondsoort: Zandig, humusrijk, matig tot licht voedselrijk, normale tot goede tuingrond
Grondsoort: geen vette klei of te zuur of sterk voedselrijk
Bodem: Neutrale pH of lichtzuur, vochthoudend
Onderhoud: Nauwelijks, weinig tot geen water, regelmatig snoeien.
Voeding: Wees zeer voorzichtig met mest, vooral geen compost.
Gemiddeld worden er 4 a 5 plantjes per meter geplant. Laat hem niet breder worden dan 60cm in verband met uitzakken.
Grondsoort:
Doorgaans is het advies dat Liguster het goed doet op normale tuingrond. Maar normale tuingrond betekend in Limburg iets anders dan in de Noord-Hollandse polder. Volgens ervaringsverhalen op internet doet Liguster het volgens mij beter op neutrale tot licht zure grond dan op kalkgrond. Op zandige, humusrijke, licht voedselrijke en vooral doorlaatbare maar vochthoudende doet liguster het zo’n beetje als gras. In tuinen op voedselrijke kleigrond of echt zure grond doen ze het beduidend minder goed. Zo kun je ook lezen dat deze plant het minder goed doet (geel, bladverlies) bij overmatig mest en water geven. Ze hebben niet veel nodig, dus zet hem niet op te rijke grond of meng er zand en wat kalk door. Dan heb je meteen een goed doorlaatbare bodem. Geef niet te veel of geen organische mest en al helemaal geen kunstmest

Heg en haagplant:
Liguster is de ultieme hegge- en hagenplant. Het is een snelgroeiende plant die zich makkelijk laat snoeien en waar vogels goed in kunnen nestelen. En dat is een belangrijk punt om een plant als liguster te gebruiken voor een heg of haag. Op die manier hebben vogels een veilige plaats om te nestelen ook ander insecten kunnen een woonplaats vinden in uw haag of heg. En dat is weer goed tegen de muggen.
De wilde liguster (ligustrum vulgare) is inheems in de Lage landen en blijft als het niet te hard vriest wintergroen. De wilde variant wordt wel gebruikt in heggen, omdat de plant goed tegen snoeien kan.
Voor heggen en hagen gebruikt me echter bij voorkeur de Haagliguster (Liguster ovalifolium) omdat deze tegen strenge vorst kan voordat het z’n bladeren verliest. De haagliguster onderscheidt zich van de wilde liguster door een langere kroonbuis, bredere bladeren en onbehaarde jonge twijgen. Ook de glimmende liguster (Ligustrum lucidum) wordt wel in hagen gebruikt. Deze heeft meer leerachtige blaadjes en mooi glanzend blad. Alle ligusters zijn snelgroeiend en je hebt er snel een mooie heg mee.
De liguster komt oorspronkelijk uit Azië waar hij onder andere in berggebieden als de Himalaya groeit. Hij komt ook veelvuldig voor in de Hymalaya en daar komt zijn uitstekende winterharde karakter vandaag.
De liguster werd in de 18e eeuw geïntroduceerd in Europa waar hij vooral werd toegepast in zogenaamde formele tuinen, het tegenovergestelde van de Cottage-garden. In dat opzicht had hij veel concurrentie van de Buxus maar die is natuurlijk veel duurder.
De oude ligustersoorten zijn langzaam aan verwildert en zijn terug te vinden in loofbossen in geheel Europa.
Onderhoud:
Een ligusterhaag kan uitzakken en lelijk worden. Daar kun je eenvoudig iets aan doen. door de haag tot op 30 centimeter boven de grond af te zagen. Binnen de kortste keren zal de liguster weer uitlopen om weer een mooie dichte haag te vormen. Ook als je hem opnieuw aanplant is het aanbevelenswaardig om de Liguster tot 25 / 30 centimeter boven de grond af te knippen.
Snoeien:
Als haag kan er je vrij smal worden gesnoeid vanwege de fijne vertakking. Vanwege de snelle groei moet je wel regelmatig snoeien. Snoei vooral niet te weining. Als hij erg is beschadigd door vorst of is uitgezakt kunt u de haagliguster drastisch terugknippen tot kniehoogte cq 25 tot 35 cm boven de grond.
Geadviseerd word om minstens 3 keer per jaar te snoeien. Dat is ook goed voor een mooie dichte heg of haag. Hier kun een speciaal artikel vinden over het snoeien van Liguster
Bloei en bessen
Wat veel mensen niet weten is dat de liguster wit bloeit en bessen maakt. Dat zie je echter bijna nooit omdat de liguster bloeit op nieuw hout en dat word meestal weggesnoeid. Wees dus niet te anaal met je mooie rechte heg en laat dat ding eens even lekker groeien. Dan heb je bloemen en bessen. Groeit hij tegen de klippen op knip hem dan gewoon af, binnen 2 jaar is hij weer mooi en groot.
Gebruik geen gif in uw tuin, vooral niet van concerns zoals Pokon, Bayer en HG. Gebruik vooral geen gif tegen slakken, onkruid in uw paden of terras en tegen plagen. Ga op zoek naar biologische bestrijdingsmiddelen zoals natuurlijke vijanden of accepteer dat er af en toe iets word opgegeten.
Geef een reactie