Liguster snoeien, onderhoud heg

Liguster snoeien is een klus die je feitelijk meerdere keren per jaar moet doen. De Liguster is een klassieke en gespecialiseerde plant voor heggen en hagen. Maar Liguster snoeien is niet zo simpel als gedacht. Belangrijk is dat je vanaf het begin de haag in de juiste vorm blijft snoeien.

Liguster snoeien

Eerste snoei meteen na het planten:
Je zet de plant met ongeveer 6 stuks per meter. Meteen na het planten kun je de Liguster snoeien. De uitstekende takken kun je meteen af snoeien. Je snoeit hem smal en zorg daardoor dat de plant omhoog groeit en aan de buitenkant dichter word en je een mooiere haag krijgt.

Belangrijk: Je snoeit nu alleen de zijkanten, van de bovenkant blijf je af.

Wanneer verder snoeien …?
Op de meeste sites staat dat je liguster minstens 2 keer per jaar moet snoeien. De beste periode om een liguster te snoeien is tussen Mei en September. De eerste keer dat je gaat snoeien (afgezien van de snoei na het planten) is voor half juni. De laatste snoei is aan het einde van September.
Groeit je Liguster snel van moet je tussendoor ook nog een keer snoeien. Dat heeft mede te maken met het feit dat je de breedtegroei moet voorkomen om uitzakken van de haag te vermijden.

Liguster snoeien in vorm
Veel mensen snoeien een liguster (en andere hagen) precies recht. Dit is niet verstandig. De bovenkant loopt sneller uit omdat ze meer licht krijgt. Je krijgt dan dus een haag die van boven breder is dan van onderen.

liguster snoeien

Hierboven een richtlijn hoe je wel een liguster kunt snoeien. Het verloop moet rond de 10 centimeter zijn. Het verloop op deze illustratie is dus iets uit verhouding. Het kan wat kleiner. Maar de boodschap is duidelijk.

De hoogte:
Hoe hoog de haag word bepaal je zelf natuurlijk. Heb je de hoogte eenmaal bereikt dan snoei je de hoofdtak terug. Hij gaat dan aan de bovenkant breder uitlopen en word mooi vol aan de bovenkant.

Soorten Liguster
Hieronder een paar soorten liguster die geschikt zijn om hagen van te maken:
Liguster Atrovirens (Ligustrum vulgare Atrovirens)
Liguster Ovalifolium (Ligustrum Ovalifolium)
Liguster Ovaliforium Aureum (Ligustrum Ovalifolium Aurum)

Een verwaarloosde Liguster snoeien:
In princie kun je radicale herstelsnoei het hele jaar toepassen maar de beste tijd is in het voorjaar. Inde herfst kun je dan nogmaals snoeien om de vorm optimaal te krijgen.
Begin je in het voorjaar dan heeft de heg nog de hele zomer om weer groot te worden zodat je voldoende materiaal hebt om een fraaie heg van te snoeien.

Noodzaak van radicale herstelsnoei:
Radicale herstelsnoei doe je om de heg weer naar de gewenste hoogte te brengen. Je kunt hem indien noodzakelijk helemaal terug zetten naar 30 tot 50 cm. De haag zal snel weer herstellen en omhoog groeien. Vermijd hierbij zo veel mogelijk de jonge takken weg te snoeien zodat deze lekker kunnen uitlopen. Droog en oud hout verwijder je volledig.

Topiary:
Vergeet ook niet dat ligusters de perfecte hagen zijn om in interessante vormen te snoeien. Dit noem je Topiary, een engelse term. Zeker als je wat grotere vormen wilt laten groeien is Liguster ideaal. Je kunt tegenwoordig kant en klare vormen krijgen van Gaas waar je de plant gewoon doorheel laat groeien. Een experimentje waard.

Gebruik nooit gif in uw tuin. Geen rommel van HG, Bayer, Pokon en andere gifmengers. Onkruid verwijder je met de hand, ongedierte met biologische bestrijding zoals andere insecten en verder laat je de natuur lekker zijn gang gaan. Anders hebben we binnenkort geen bijen meer.


index

Mijn andere websites:
OutdoorIndex.nl
HetOudeGesticht.nl
Tekstschrijver4u.nl
Support Wiki | PixaBay.comGeplaatst

in

door

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *