Ligularia, Kruiskruid, Oeverplant

In dit artikel over Ligularia Kruiskruid info over de standplaats, grondsoort, bodem en onderhoud van deze bijzondere tuinplant. Ligularia is onderdeel van het enorme geslacht Kruiskruid of Sencio. Die soort is echter enorm groot en feitelijk niet op 1 pagina te beschrijven. Het is een geslacht van duizenden soorten die enorm verschillen van elkaar. De hier beschreven soorten zijn geel van kleur en variëren in hoogte tussen de zeventig cm en anderhalve meter.

Het kunnen zeer grote planten worden, tot wel een meter in doorsnee. Ze doen het in de zon en de schaduw maar hebben gemiddeld een vochtige tot zeer vochtige humusrijke bodem nodig.

Ligularia Kruiskruid

Kenmerken van de Ligularia Kruiskruid:
Standplaats: in principe vijver- en slootranden
Grondsoort: Humusrijke, voedzame grond
Bodem: Permanent vochtig
Vochtigheid: vochtige tot zeer vochtige grond
Licht: Uitstekende Schaduwplant maar doet het ook in de zon
Hoogte: ± 150 centimeter
Bladverliezend
Kleur: Geel
Bloeiperiode juni – augustus
Vaste plant
Winterhardheid: Goed

Ligularia Kruiskruid een bijen- en insectenvriendelijke plant en is een uitstekende schaduwplant. De getoonde soort hoeft ook niet perse aan de oever te staan maar behoeft wel een vochtige bodem. Dat heeft hij bij mij op die schaduwrijke plaats ook.

ligularia kruiskruid

De bloemstengels hebben de vorm van een lange kaars. Hierop staan de individuele bloemen. De bloem hebben een lichtgele kleur die in fraai contrast staan met de prachtige bladeren. Het blad is handvormig en diep ingesneden. Door het mooie blad laat hij zich uitstekend combineren met andere planten met fraai lover. Daartoe reken ik Heucheria’s, diverse soorten Geraniums, Grassen en soorten als Vrouwenmantel. De bloeitijd is juni – juli. Een beschutte plaats zorgt er voor dat de plant niet omwaait of door harde regen tegen de grond slaat. Je kunt hem ondersteunen of tussen andere fiere groeiers plaatsen.

De soort Przewalskii kan enorm gaan woekeren door door worteluitlopers. De soort in mijn tuin, Little Rocket, doet dit echter niet. Hij is ook niet gevoelig voor slakken en heeft geen zon nodig. Sommige soorten zijn gevoelig voor slakken maar andere helemaal niet. Het mooie van deze plant is dat hij een prachtig signaal afgeeft als hij te droog staat: de bladeren gaan dan meteen slap hangen. Het is aan te raden dan meteen water te geven.

Standplaats:
In mijn tuin staat deze plant in de schaduw waar hij het zeer goed doet. Dezelfde variant staat in de voortuin flink in de zon waar hij het even goed doet. Ik kan dan ook iedereen adviseren deze plant in de tuin op te nemen. Overigens ben ik hem in de voortuin in de zomer van 2018 kwijtgeraakt. Te droog waarschijnlijk. Maar in de achtertuin, op een schaduwrijke en vochtige plek heeft hij zowaar de droogte overleefd.

De soort Dentata is sterk verwant aan de Stenocephala maar heeft donkerder blad en bloemen die lijken op Asters. Let goed op als je bepaalde soorten gaat kopen want sommige zijn woekeraars, anderen hebben veel water nodig, worden opgegeten door slakken of worden enorm groot. Dat is één van de nadelen van dit enorme geslacht, je ziet soms door de bomen het bos niet meer.

Taxonomische indeling
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Campanuliden
Orde: Asterales
Familie: Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie: Asteroideae
Geslacht: Senecioneae

Getoonde soort: Ligularia stenocephala “Little Rocket” of “Przewalskii”

Gebruik nooit gif in uw tuin. Neem biologische bestrijdingsmiddelen van Ecostyle of andere ecologische merken. Gebruik nooit spullen van Bayer of HG. Dit is allemaal vergif en dat is één van de oorzaken van de terugloop van het aantal insecten.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *