Leverbalsum Ageratum

In dit artikel over Leverbalsum Ageratum info over standplaats, grondsoort, bodem, zaaien en bemesten. Leverbalsum Ageratum is een fijne borderplant en bodembedekker. Ik heb hem graag in de border staan en zaai hem zelf ook voor maar meestal koop ik hem. Van oorsprong is het een rotsplant maar de soorten die je in de tuincentra koopt kunnen gewoon in de border.

Kenmerken van Leverbalsum of Ageratum:
Standplaats: Zonnig tot lichte schaduw.
Grondsoort: voedzame humusrijke grond
Bodem: vochtige boden die niet mag uitdrogen.
Eenjarige (maar er bestaan ook meerjarige soorten)
Pollenvormende plant
Hoogte: tot 75 cm
Kleur: roze, lila, wit of lavendelkleurig

Leverbalsum Ageratum

Algemene informatie:
Ageratum is een geslacht van ongeveer veertig soorten tropische Amerikaanse planten uit de composietenfamilie. (Asteraceae of Compositae). De naam is afgeleid van het Griekse ageratos dat ‘niet-oud’ of ‘eeuwig jong betekent. De ageratum of Ze worden vanwege hun bloemen gekweekt, vooral Ageratum houstonianum. Ze doen het goed als borderplant of in rotstuinen.

leverbalsum ageratum

Standplaats:
De Leverbalsum Ageratum houd van een zonnige plek. Plant hem dus op een zonnige en vooral warme plaats voor een rijke en lange bloei. Ze houden van voedselrijke, losse grond. Zowel zware als lichte grond moet je aanpassen. Lichte grond aanvullen met humus, zware grond vermengen met grof zand.

Planten:
Leverbalsum Ageratum is feitelijk een vaste plant maar bij ons in de tuincentra koop je meestal eenjarige cultivars. De bloemetje zijn veelal blauw en donzig.
Bij uitplanten of verpotten een ruim plantgat maken met extra mest in de vorm van bladmulch of compost.
Het is een lage, compacte plant met en hij hij bloeit lang en rijk. Hij is bij uitstek geschikt voor potten en bakken. Is ook zeer geschikt om lege plekken onder hoge planten op te vullen in borders en langs paden.
Als standplaats zegt men zonnig tot halfschaduw. Meer dan halfschaduw moet hij ook niet hebben. Hij houd van de zon mits voldoende nat gehouden

Zaaien:
Ageratum Houstonianum Blue Mink is een van de lage soorten. Deze éénjarige plant wordt zo’n 30 cm hoog. De bloemkleur is schitterend helderblauw. Het zijn sterke planten die enorm lang bloeien.
Vroege zaai kan al in februari-maart onder glas of in een (verwarmde) hobbykas of bij 20 graden in een zaaikistje onder plastic in huis. Vanaf april, als de vorst uit de lucht is kan ook buiten worden gezaaid. Niet te snel willen. Eventueel in april nog even onder glas of in een plastic kweekbak laten opkomen. In mei kunnen de plantjes buiten uitgeplant worden na geleidelijke afharding.
Gebruik goede zaaigrond en hou de grond vochtig. Ik doe ongeveer 5 zaadjes in een plastic potje en dun uit tot 3 plantjes die ik als polletje uitplant.
Belangrijk: bedek de zaden niet met grond. Het is een zogenaamde ‘lichtkiemer’ en dat lukt niet als je onder een laag aarde ligt. Vanaf half april tot eind mei kan ook direct buiten gezaaid worden. Zorg bij het uitplanten in bakken voor een goede drainage.

Onderhoud:
Tijdens droge periodes extra water geven. Meenemen in de bloeimestronden (pokon bloeimest). Bij goede verzorging kunnen de planten vanaf mei tot diep in de herfst bloeien.

Bemesting
Beetje extra voeding kan nooit kwaad. In de bloeiperiode vooral bloeimest. Voor een mooie groei is gedroogde stalmest of gewone tuinmest (kunstmest) een optie.

Scheuren:
De meerjarige soorten kun je uitstekend scheuren. Doe dit in het voorjaar en geef ze de ruimte om te wortelen. Denk aan de compost en andere vormen van voeding zoals het strooien van bemeste potgrond gemengd met compost of standaard tuinmest. Later altijd vloeibare bloeimest geven.

Taxanomische indeling:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Campanuliden
Orde: Asterales
Familie: Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie: Asteroideae
Geslachtengroep: Eupatorieae
Geslacht: Ageratum
Getoonde soort: Ageratum houstonianum “Bleu Mink”

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *