Leliegras of Liriope Muscari Blauw

In dit artikel over leliegras of Liriope muscari informatie over de grondsoort, bodem, standplaats, onderhoud en voeding en vermeerderen. Liriope Muscari betekent letterlijk ‘het op blauwe druifjes lijkend leliegras’. Maar dat betreft alleen de bloeiwijze en de kleur, voor de rest is het heel andere plant. Deze plant houdt van een lichtzure bodem, doorlaatbaar en humusrijk. Schaduwrijke standplaats en voldoende vocht. Knip in maart of april de bruine bladeren af of snoei de hele plant tot op de grond. Er komt snel weer nieuw jong blad tevoorschijn.

leliegras

Leliegras of Liriope muscari

Kenmerken:
Grondsoort: humusrijk, voedingsarm, doorlaatbaar
Bodem: doorlaatbare bodem, zandig en koel
Standplaats: zon / halfschaduw
Zon en licht: max enkele uurtjes zon per dag
PH: aan de zure kant van het spectrum

Deze plant doet het ook heel goed in potten en bakken. De gevormde kluiten zijn lastig maar goed te scheuren. Laat ze niet te groot worden. Leliegras wordt 30 – 50 cm cm hoog en is prima geschikt als bodembedekker onder struiken en bomen. Hij bloeit vanaf augustus met dikke aren van blauwpaarse bloemen die veel lijken op blauwe druifjes.

Standplaats:
Leliegras wil niet te veel zon. Hij wil een enigszins beschutte schaduwplek met een koele bodem. Dus niet in de volle zon als solitaire plant maar in een volle border aan de lage en schaduwrijke kant. Wel zon maar geen volle zon op de bodem en vooral ook de nodige schaduw.

Grondsoort:
Lelie gras wil geen voedzame grondsoort. Dan krijg je alleen maar een dikke groene pol met breed gras en geen bloemen. Verkijk je dus niet op de term humusrijk.

Hij wil feitelijk enigszins arme, zandige, humursijke en doorlaatbare grond. Denk aan eerder aan bosgrond, dus zandige en turfachtige grond. Aangezien hij ook van een zure omgeving houd kun je daar ook zeker wat van toevoegen. Ideaal dus zand met turf en wat oude potgrond. Wat fijn grit er door en je hebt de ideale zuid europese bodem.

Onderhoud:
Weinig. Lekker laten groeien en na de bloei scheuren en herplanten. Geen mest of voeding geven. Geen compost strooien en hij kan bij mij in de tuin prima tegen vorst.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *