Leliebollen Lelie of Lillium

Leliebollen Lelie ‘s of Lillium is een traditionele tuinplant en snijbloem die vele huiskamertafels en voortuintjes heeft gesierd. In dit artikel over de Leliebollen informatie over de grondsoort, bodem, onderhoud, bemesting en standplaats. Tegenwoordig zijn de leliebollen lelie niet meer bijzonder populair maar er zijn verschrikkelijk mooie varianten dus ik vraag gaarne uw aandacht voor deze illustere tuingast

leliebollen lelie rood

Kenmerken van de Leliebollen lelie ‘s 
Grondsoort: humusrijk en doorlaatbaar
Bodem: vruchtbaar, voedselrijk, licht zuur
Standplaats: tussen andere planten, voet in de schaduw, kop in de zon.
Vocht: Vochtig maar nooit nat
Licht: zonnig
Hoogte: 60 tot 120 cm
Bloeitijd: van half juni tot eind augustus
Planttijd: van Augustus tot oktober

Leliebollen Lelie ‘s of Lillium

Lelie’s zijn het symbool van reinheid, onschuld en vrede maar ook het zinnebeeld (symbool) van de dood. Dat is dus nogal wat voor één bloem. Wie de lelie goed bekijkt maar vooral de kleuren zoals het intense rood of het heldere wit een s goed onder de aandacht neemt kan zich voorstellen waarom deze schitterende bloem zoveel losmaakt bij de mens. En dat door de eeuwen heen en op alle continenten.

Soorten leliebollen Lelie ’s of Lillium
Er zijn zoveel soorten lelie’s dat er eigenlijk geen fatsoenlijke gebruiksaanwijzing voor is te schrijven. Belangrijk is dat je weet wat voor bol je koopt. Koop leliebollen Lelie ’s dus bij tuincentra waar voldoende informatie op de verpakking staat. Ik heb het dan over de vraag wanneer ze geplant moeten worden (doorgaans voordat het gaat vriezen) of wat voor voeding ze nodig hebben. Zo houden de meeste lelie’s niet van kalk maar een enkeling weer wel. Maar in principe doet 90% procent van de lelies het goed bij en PH van 6 tot 6.5. Dat is dus bijna neutraal tot licht zuur.

De leliebollen
De leliebol is een zogenaamde naakte bol. Het is een geschubde bol waarvan zeer vele varianten  bestaan. Ik ga die dan ook niet apart behandelen. Bijzonder van lelies is dat ze niet alleen wortels maken aan de bol maar ook aan de steel.  Leliebollen moet je niet te lang bewaren maar snel planten voor ze worden aangetast door de leliekever.

De lelie planten:
Omdat de leliebollen Lelie’s of lillium van vruchtbare en doorlaatbare goed gedraineerde grond houd is enige aandacht voor het plantgat geen overbodige luxe. Maak een ruim gat en vul het met een mengsel van losse, humusrijke grond, compost en wat brekerzand. Leg onder in het gat een laagje grind of split om de drainage te verhogen. Lelies met stengelwortels plant je op 20-30 cm diepte, zonder stengelwortels op zo’n 15 a 20 cm diepte. Gebruik als basisgrond biologische tuingrond en meng er ook een handje tuinturf doorheen voor voldoende luchtigheid en zuurgraad alsmede organische compost en zand of zeer fijn split voor voldoende drainage en doorlaatbaarheid.

Standplaats:
De lelie of lillium houd van koele voeten en een warm hoofd. Kortom, laat de zon niet op de stengel en de bol schijnen maar zet hem wel op een zonnige plek. Zet ze in groepen voor maximaal effect van de prachtige bloemen en zet er halflage planten omheen om de boden en de onderste delen van de lelie in de schaduw te houden.

Bemesting:
Jaarlijks meenemen in de compostronde. Ik strooi in het najaar en voorjaar compost op de grond. In het najaar samen met mulch en in het voorjaar in combinatie met tuinmest korrels. Eens in de vijf jaar verplanten en de grond verrijken met compost en weer goed los en doorlaatbaar maken. Ga je tuinmest strooien rondom lelies hou dan rekening met verhouding NPK van bijvoorbeeld 9-9-12 of 8-8-18. Meer kalium dus en gelijke delen stikstof en Fosfor.

De rode lelie-kever of leliehaantje:
Kan niet missen, je ziet hem vanzelf zitten op de bladeren. Het groen maar vooral ook de bloemen worden aangetast. Haal ze met de hand uit je planten en maak ze radicaal af. Ik gebruik geen gif in mijn tuin en soms winnen ze het van me. Daarom, zodra de lelie gaat groeien, goed opletten en alle rode kruipertjes verwijderen en onvrijwillig euthanaseren. Klik hier voor meer informatie

Vermeerderen:
Je kunt Leliebollen Lelie ’s of Lillium vermeerderen door zaad, door de schubben te stekken en door de kleine bolletjes in de oksel te cultiveren. Hiervoor is het van belang een kas te hebben en de temperatuur te kunnen beheersen. Ik ga dan ook verder niet in op de technieken van vermeerdering of het zaaien van lelies. Dat is een vak apart. Bovendien duurt het bij alle technieken (en bij vrijwel alle bollen) 3 tot 4 jaar tot ze gaan bloeien. En daar heb je in het gemiddelde Nederlandse tuintje geen plaats en geen tijd voor.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *