Leeuwenbekjes of Antirrhunim

Leeuwenbekjes is een plantje die qua grondsoort en standplaats wel enige aandacht vereist. Daarom in dit  artikel aandacht voor de grondsoort, bodem, bemesting en voeding en de juiste standplaats. Lees onderstaande informatie over de standplaats en de vereiste grond voor het leeuwenbekje even goed door. Ook bij het zelf zaaien opletten want je moet het zaad niet bedekken met grond.

Het Leeuwenbekjes is een klassieker in de tuin, zeker als borderplant maar ook perfect voor potten en bakken. Ik kan me deze bloem vooral als kind kan herinneren op de schooltuin vanwege de vorm en de kleuren.

leeuwenbekje

Het is een bloem met een prachtige architectuur waarvan de naar voren hangende lip het meest in het oog springt. Ze bloeien met prachtige kleuren en zijn bijen en insectenvriendelijk. Hij is ook leuk voor de kids om te zaaien want hij doet het goed in potten en bakken en kan felle kleuren hebben.

Oorprong

Leeuwenbekjes of Antirrhinum is een geslacht uit de weegbreefamilie. Deze familie behoorde vroeger tot de helmkruidfamilie. In Nederland en België komt alleen de grote leeuwenbek, Antirrhinum majus, verwilderd voor. Er zijn cultivars van deze soort met witte, karmozijnrode of gele tweelippige bloemen. Feitelijk zijn de cultivars er in alle kleuren van de regenboog. De herkomst is van Zuidwest-Europa.  De plant is in Nederland in het wild te vinden en heet dan Vlasbekje of vlasleeuwenbekje.

Het Leeuwenbekje

Kenmerken

  • Grondsoort, standplaats en bodem verdienen aandacht.
  • Standplaats = Volle zon tot zonnig, lichte halfschaduw
  • Grondsoort = matig voedserijk tot voedselrijke tuingrond, doorlaatbaar
  • Grondsoort = houd van kalkachtige tot kalkrijke, minmiaal PH neutrale grond
  • Bodem: vochthoudend, doorlaatbaar, los, licht zandig
  • Hoogte: van 15 cm tot 1 meter
  • Soort: Eenjarig
  • Bloeiperiode: Juni, Juli, Augustus, September
  • Goede snijbloem
  • Leeuwenbek is een leuke bloem voor kinderen en bijen en insectenvriendelijk. Hommels komen er echter moeilijk in en bijten daarom een gat in de onderkant. Dit staat onder biologen bekend als diefstal met inbraak

Oorpronkelijke biotoop volgens wilde-planten.nl

  • Bodem: Zonnige, iets open plaatsen op droge tot vochtige, matig voedselrijke plaatsen tot zeer voedselrijke plaatsen. Vaak enigszins verstoorde grond (zand, stenige plaatsen, leem, löss, mergel, zavel en zelden op uitgedroogd veen).
  • Groeiplaatsen: Grasland, bermen, dijken, heggen, langs droge bosjes, kapvlakten, akkers en afgravingen. Zoals steengroeven, braakliggende grond, ruigten, langs spoorwegen, tussen straatstenen, op haven en industrieterreinen, duingebieden, vooral in ruigten.
leeuwenbekjes
Het wilde leeuwenbekje

Grondsoort en bodem

Leeuwenbekjes lijken in eerste instantie weinig te eisen maar niets is minder waar. Voor dit plantje, zeker voor de grote soorten, is het echt wel belangrijk enige zorg aan standplaats te besteden. Hij houd van een voedselrijke grond, schrale grond is een contra-indicatie. Zorg voor goed doorlaatbare, enigszins zandige en kalkhoudende tot kalkrijke grond met minimaal matig voedselrijke samenstelling. Laat hem nooit uitdrogen.

Onderhoud en verzorging

Hoge planten ondersteunen en uitgebloeide bloemen tot laag boven de grond afknippen. Dit kan langere bloei garanderen aangezien de plant anders zaad gaat zetten en ophoud met bloeien.  Het kan, vooral bij de grotere en vollere soorten nuttig zijnde Chelsea Cut  toe te passen. Lees hiervoor het artikel over die techniek.

Zaaien van Leeuwenbekjes

Leeuwenbekjes kun je vanaf februari in de kamer of in een verwarmde kas zaaien. Vanaf half maart tot half april buiten onder glas zaaien. Vanaf van half april kun je direct buiten zaaien op een zaaibed. De leeuwenbek is een makkelijke plant. Zorg wel dat je goed zaad hebt. Goedkope zakjes leveren vaak kleine iele plantjes op.

Belangrijk: de zaden van leeuwenbekjes zijn zogenaamde lichtkiemers en je moet ze dus bijna niet bedekken.

Zaai vroeg in het voorjaar voor in een bakje onder glas. Zorg dat ze geen last hebben van vorst, daar kunnen ze niet tegen. Zijn ze een centimetertje of 5 groot ga ze dan uitdunnen. Ik ben een voorstander van breedwerpig zaaien in een zaaibakje en dan uitdunnen.

Zijn de plantjes wat groter, zeg 10 tot 15 cm, zet ze dan in een potje om ze verder op te laten groeien. Na 5-6 weken kun je ze buiten uitplanten.

Ga je rechtstreeks in de grond zaaien dus ze dan uit tot op 20 a 25 cm afstand.
Eventueel kun je ze (afhankelijk van de soort) vanaf september in de koude grond zaaien om ze volgend jaar te laten bloeien in het voorjaar. Het kan echter zijn dat ze dan door strenge vorst dood gaan.

leeuwenbekjes
Leeuwenbekje

Het zaad is een lichtkiemer, dus zaden bijna niet bedekken met grond of aarde.
Het zaad van de leeuwenbek is niet lang houdbaar, koop dus nieuw zaad van goede kwaliteit.

Taxanomie leeuwenbekjes

  • Rijk: Plantae (Planten)
  • Stam: Embryophyta (Landplanten)
  • Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
  • Clade: Bedektzadigen
  • Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
  • Clade: Lamiiden
  • Orde: Lamiales
  • Familie: Plantaginaceae (Weegbreefamilie)
  • Geslacht: Antirrhinum

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *