Lavendel snoeien stekken en mest

Dit artikel gaat over het Lavendel snoeien stekken en bemesten. Lavendel snoeien stekken is een kunst op zich en van belang voor het langer goed houden van je planten. Zonder dat lavendel snoeit en stekt moet je steeds nieuwe planten kopen. Lavendel snoeien stekken vereist enige aandacht en inzet maar je krijgt er wel wat voor terug.

Lavendel snoeien stekken en bemesten

Onderstaande artikel is vooral van toepassing op de zogenaamde gewonde lavendel, lavendel angustofolia. Lavendel snoeien stekken en bemesten geld niet voor alle trendy cultivars. Experimenteen hier naar hartenlust mee, vooral het stekken kan veel resultaat opleveren. Maar het snoeiverhaal gaat vooral op voor de standaard lavendelsoort, de lavendel angustofolia.

lavendel snoeien stekken 1

In het voorjaar (maart) kan er sterk worden gesnoeid: verwijder dan alle scheuten die het voorgaande jaar hebben gebloeid. Ga niet te ver door want oud hout loopt bijna nooit meer uit. Het is een kwestie van experimenteren hoe ver je lavendel kunt terugsnoeien. Sommige soorten kun je tot 15 cm boven de grond snoeien.

Hoe dit nooit in het najaar want dan komt de plant de winter niet door. Na 2 of 3 jaar moet ja vaak toch een nieuwe plant kopen vooral omdat de bloei dan steeds minder wordt.

Het is erg belangrijk dat je vroeg begint met snoeien. Jonge planten kun je één of twee keer extra snoeien in het eerste jaar. Stekken en jonge planten kun je regelmatig snoeien.  Hierdoor worden de planten vol en bossig. Dat komt doordat je op deze manier de vorming van nieuwe scheuten onderin de plant extra stimuleerd. Als je niet knipt blijft de plant van binnen vochtig en sterven er juist scheutjes af. Uiteindelijk wordt je plant dan kaal vanbinnen en kun je nooit meer diep snoeien.

Lavendel onderhoud bestaat voornamelijk uit snoeien. Bij jonge pas geplante lavendel planten kun je in het voorjaar een keer of twee de versgevormde topjes inkorten om extra scheutvorming in de basis te stimuleren. Ze bloeien dan wat later, maar worden uiteindelijk veel ouder. Snoei steeds zo diep als er nog scheuten (uitlopers) zitten, nooit daaronder.

In het najaar is vooral vormsnoei belangrijk. Je stimuleert de vorming van de scheuten waar je de plant in het voorjaar op terug zet. Zorg dat dit begin oktober is afgerond, liever eerder. Als je lavendel is uitgebloeid is er geen enkele reden om nog te wachten met snoeien.

We willen dat de plant nog een beetje groeit zodat je de hele winter van die heerlijke grijze bolletjes kunt genieten en niet naar een kale gesnoeide plant zit te kijken. In voorjaar snoei je zodra er wat groei zichtbaar wordt zo diep mogelijk, maar nooit onder de onderste nieuwe scheuten. Meestal is dit in de loop van april. Later snoeien verlaat de bloeitijd. Onze ervaring is dat planten die later beginnen veel langer bloeien.

Echte lavendel verdraagt snoei goed. Een week of twee na de snoei ziet ze er dan weer uit als hieronder en kan de winter al makkelijk aan. Mooier is als ze nog iets verder dichtgroeit, dus snoei op tijd.

Maak een mooi bolletje van de plant en gebruik een goeie en scherpe snoeischaar.

Lavendel snoeien stekken 2

Lavendel gaat er hoe dan ook na 2 of 3 jaar minder goed uitzien. Hoewel jonge planten goedkoop zijn wil de echte liefhebber natuurlijk stekken maken. Gelukkig laat Lavendel zich heel gemakkelijk stekken.

Lavendel stek je bij voorkeur in Augustus. Neem stekken van de niet bloeiende delen van de struik. Maak stukjes van zeven tot tien centimeter. Snij de onderkant van de stek, net onder het blad met een scherp mes door. Knip ook de bovenkant van de stek boven de bladeren door. Steek dit stukje in een pot ruim gevuld met stek&potgrond vermengd met gelijke delen zand. Dek de pot af met fijn grind of zeer grof zand. Zet de stekken op een warme plaats maar niet in de volle zon. Begiet de stekken regelmatig met een beetje water. Gebruik van groeistof of stoffen die wortelgroei stimuleren bevordert de beworteling, maar is niet per se nodig. Plant de stekken in het voorjaar uit. In de winter de stekken vorstvrij bewaren. Dat kan in een koele kamer of in een vorstvrije kas.

Ga je later stekken, in september of oktober, maak dan langere stekken. De stekken stekken kun je direct op de plek zetten waar je ze wilt hebben. Bescherm ze in de winter wel tegen de vorst, bij voorkeur met stro of blad. Pas dan wel op voor overbemesting.

De informatie van Lavendel snoeien stekken en bemesten is voor voor het grootste deel afkomstig van de website van kwekerij Bastin die zich onder andere in lavendel hebben gespecialiseerd naast Pulmonaria of longkruid en Helleborus

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *