Lavendel, Lavendula angustofolia

Lavendel is wellicht één van de populairste tuin- en potplanten die we kennen. In dit artikel over lavendel informatie over de grondsoort, bodem, standplaats, bemesting en onderhoud zoals water geven. Vermeerdering door stekken, bemesting en snoeien behandel ik in een artikel nogmaals apart.
Lavendel wordt al na een jaar of 2 minder mooi en is zo goedkoop dat we meestal nieuwe planten kopen in plaats van de planten duurzaam over te houden. Wie de vaardigheid beheerst kan deze plant ook stekken in de zomermaanden.

Lavendel of Lavendula Angustofolia

Lavendel (Lavandula) is een halfheester. In een tuincentrum zul je deze halfstruik echter vooral bij de vaste planten aantreffen. Dit heeft vooral te maken met het feit dat we ook zo gebruiken. Het is een houtachtige plant en behoudt in de winter zijn grijsgroene blad. De struik behoort tot de lipbloemigen (Labiatae)
Lavendel geurt verrukkelijk en is populair bij bijen, hommels en vlinders. Lavendelolie is een belangrijke grondstof voor zeep, parfum en eau de cologne. De decoratieve, groengrijze bladeren behoudt hij ook in de winter. Deze plant doet het erg erg mooi in borders, rotstuinen en kan zelfs als haag dienstdoen. De oorsprong is het Middellandse Zeegebied. Daar zijn enorme velden te aanschouwen in de omgeving van ‘parfumplaatsen’ zoals Grasse in Frankrijk.

Grondsoort: Humusrijk, kalkhoudend
Standplaats: Zonnig, zon
Bodem: Humusrijke droge grond, zandig, leem
Vocht: Droge tot matig vochtige grond
Zon: typische zon plant
Standplaats: border, potten, terrasplant, haagplant

Plantvoorschriften:
Zet de plant lavendel op een zonnige en droge plek. Geef nooit extra tuingrond, mulch of compost. Dat is in dit geval juist niet goed. Maak zandige, humusrijke grond door bijvoorbeeld oude potgrond te mengen met zand en wat kalk. De plant mag altijd veel kalk hebben bij aanplant, tot 4x de aanbevolen hoeveelheid. Ik meng ook nog wat grind door de boden en dek de grond af met grof grind.  En ben je een liefhebber van lavendel en kom je wel eens in Frankrijk, kijk dan eens goed hoe ze daar groeien.

Snoeien:
De eerste snoei doe je in het voorjaar. In maart snoei je je lavendel terug tot een mooi compact bolletje. Zorg er wel voor dat er nog groene blaadjes aan het eind van de takjes zitten, want de plant loopt slecht uit vanuit kale takjes. Gebruik hiervoor een goede snoeischaar. In augustus is het tijd om voor de tweede keer te snoeien.
Snoeien gaat niet altijd even goed. De struik kan doodgaan als je lang niet snoeit. Haal in elk geval altijd uitgebloeide aren direct na de bloei meteen weg. In het najaar kun je de struikjes nog een beetje fatsoeneren maar snoei absoluut niet alles weg.

Ik heb een apart artikel gemaakt over lavendel snoeien en stekken.

Onderhoud:
Behalve wat snoei en het verwijderen van oude bloemen heeft hij weinig onderhoud nodig. Na twee of drie jaar te hebben gebloeid zal de bloei tegenvallen ondanks regelmatig snoeien. De struik verhout snel naarmate hij ouder wordt. In zo’n geval is het beter een nieuwe struik te planten.
Plant je nieuwe planten ga dan meteen na de bloei de oude bloemen weghalen en snoei volgens voorschrift, vooral in het voorjaar. Lavendel die regelmatig word gesnoeid went daaraan. Hij maakt ook minder houtige takken wat bloei en groei ten goede komt.

Vocht:
In de tuin hoef je geen water te geven. Alleen als je  gaat planten bij heel heet weer, geef je de grond water voor het planten. Maar meestal is de grond vochtig genoeg van zichzelf.  In potten, bakken en kuipen heeft lavendel echter wel water nodig. Dan geef je ongeveer twee keer per week water zolang het niet regent.

Bemesting:
lavendel heeft kalk nodig, het is een zogenaamde kalkminnende plant. Kalk kun je het beste strooien in het najaar, de winter of het vroege voorjaar. Kalk strooien is niet nodig als je planten al in kalkrijke klei of in zandgrond staat.
Ga je ze planten geef dan vooral geen tuinmest, compost of andere voedselrijke grond. Geef veel kalk (tot 4x de voorgeschreven dosis) bij het neerzetten planten van dit illustere kruid. Werk dit door de grond. Hou rekening met het feit of je kalkrijke grond hebt of niet.  Heb je op die manier geplant dan hoef je zeker 2 tot 3 seizoenen geen extra kalk te geven.

Taxonomische indeling:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Lamiiden
Orde: Lamiales
Familie: Lamiaceae (Lipbloemenfamilie)
Geslacht: Lavandula

lavendel angustofolia 2

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

2 reacties op “Lavendel, Lavendula angustofolia”

  1. Desiree Huisman avatar
    Desiree Huisman

    hallo, is het ook nodig om wat mest in de vorm van korrels door de grond te werken voor de lavendelaanplant? ik heb een zak Bodemverbeteraar staan. En als het zandgrond is, moet je er dan nog extra kalk aan toevoegen?

    alvast bedankt,

    Desiree Huisman

  2. NetPerk avatar

    Hoi Desiree,

    Je moet erg oppassen met mest en voeding want Lavendel houd van matig voedzame grond. Dus zeker niet gaan bemesten met compost, mestkorrels of bemeste grondsoorten. Gebruik ook geen bemeste grondsoorten zoals bemeste potgrond of bemeste tuinaarde.

    Bodemverbeteraar is oké want die zorgt voor een goede drainage en beluchting. Een beetje kalk kan nooit kwaad maar niet te veel. Je kunt eventueel schelpenzand door de grond mengen en fijne grindsoorten of grit (kleine steentjes) toevoegen of hydrokorrels. Belangrijk voor Lavendel is een goede drainage of doorlaatbaarheid. Vocht moet goed weg kunnen want in vochtige grond verrotten de wortels zeker. Vandaar toevoegingen zoals bodemverbeteraar, kokospotgrond, grind, grit en andere soorten stenige toevoegingen.

    Bij zand zou ik hooguit wat onbemeste lichte tuingrond of kokospotgrond toevoegen, gewoon een paar scheppen (zeker niet te veel, hooguit 25%) en goed mengen. Zorg voor goede drainage en dus nooit natte voeten. Je kunt door je grond ook nog fijn grind of schelpengrit mengen.

    Doorgaans hoef je door zandgrond geen extra kalk toe te voegen en al helemaal niet als je schelpengrit toevoegt want daar zit van zichzelf veel kalk in.

    Overigens word lavendel aangeraden als je arme zandgrond hebt. Hou wel in de gaten (zoek op internet) welke variant je hebt want er zijn natuurlijk tegenwoordig soorten die het ook op klei goed doen. Heb je nog geen planten zoek dan op internet naar soorten voor arme zandgrond of vraag het bij je tuincentrum.

    Ik hoop dat je hier wat mee kunt,
    Groetjes,
    Netperk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *