Ik dit artikel over Lavatera Malva aandacht voor de grondsoort, bodem, plantvoorschriften, onderhoud, snoeien, vermeerderen en bemesting voor Lavatera Malva. Zelf heb ik deze plant jarenlang in de tuin gehad maar hij werd te groot. Het is een plant die to 1.50 meter hoog kan worden en minimaal ook nog eens een metertje of 2 in de omtrek.
Kenmerken:
Grondsoort: humusrijk, matig voedselrijk
Bodem: lichte, doorlaatbare en zandige bodem.
Vocht: vochtig maar niet te nat
Standplaats: zonnig
Hoogte: 120 tot 200 cm
Kleur: rood, paars, lila, roze, wit
Lavatera Malva of kaasjeskruid
Lavatera Malva is een dankbare rijk bloeiende struik. Hij is echter ook als kleinere plant en zelfs als zaaigoed te krijgen. Hij kan in april buiten op een zonnige plek worden gezaaid. Ze kunnen ook eerder in een koude bak of kas worden gezaaid. Hij komt oorspronkelijk uit het middelandse zeegebied afkomstig. Dat zegt natuurlijk iets over de grondsoort (zandig en matig voedselrijk) de zonnige standplaats en de matige winterhardheid.
Lavatera of Malva is een goeie bijen- en vlinderplant.
Plantvoorschriften:
Neem 1 deel potgrond, 1 deel neutrale tuinturf en 1 deel grof zand. Meng daar een doorlaatbaar, humusrijk maar voedselarm emmertje grond mee. Maak een ruim plantgat, zet de plant daarin en vul aan met het neutrale mengsel. Meng er geen compost door. Pas op met overbemesting. Een lavatera Malva die te veel voeding krijgt gaat veel blad en takken maken maar weinig bloemen.
Lavatera Snoeien:
Lavatera is een zachte heester en de takken bevriezen makkelijk. Je snoeit hem na de winter als de vorst helemaal uit de lucht is. Lavatera bloeit op jonge takken. Snoei in maart alle takken terug tot ongeveer 40 cm boven de grond. Let goed op de uitlopers (ogen) als je snoeit. Ogen aan de binnenkant van de plant zorgen voor een naar binnen gerichte en opgaande struik. Ogen die aan de buitenzijde/voorzijde zitten zullen voor een bredere plant zorgen.
Onderhoud:
Verwijder dode bloemen en snoei volgens voorschrift. Laat het oude hout aan de plant zitten en knip het pas in het voorjaar weg als de vorst uit de lucht is. Dit beschermd de plant tegen de vorst. zodra de plant gaat bloeien knip je de bovenste knoppen uit de plant. Nu gaat hij iets later bloeien maar heeft meer bloemen die breder uit groeien.
Vermeerderen door stekken:
De lavatera malva is goed te stekken. Hoewel hier doorgaans de nodige vaardigheden voor nodig zijn schijnt het stekken van jong e en verse stukken tak goede resultaten op te leveren. knip in september 10 kopstekken. Neem een pot met zaai- en stekgrond en zet de enten in de hoeken van de potjes en hou de grond licht vochtig. Er zullen er ongetwijfeld een paar dood gaan maar zet ze op een vorstvrije plek en je hebt volgend jaar een paar mooie planten.
Bemesting:
Extra voeding geven is geen goed idee tenzij de grond helemaal is uitgeloogd. Maar ook kan voorzichtig en hooguit wat humusrijke compost door de grond mengen of onder de plant strooien. Bij het aanmulchen met organisch materiaal zal er doorgaans al voldoende voedsel in de grond komen. Zorg voor een matig voedselrijke omgeving.
Winterhardheid:
Hij is behoorlijk vorstgevoelig. Zorg dus voor afdoende bescherming door de plant te beschermen met mulch van blad, fijne schors, stro, compost en/of houtsnippers en maak er een dikke laag van. Haal deze laag wel weer weg in het voorjaar bij het snoeien. Gaat het hard waaien tijdens de vorst bedek de struik dan met takken of zelfs met speciaal folie cq plantenhoezen. Anders zal de plant bevriezen.
Taxonomische indeling:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Malviden
Orde: Malvales
Familie: Malvaceae (Kaasjeskruidfamilie)
Geslacht: Lavatera
Geef een reactie