Laagstam fruitbomen, algemene informatie

In dit artikel over laagstam fruitbomen algemene informatie over het planten van laagstam fruitbomen in een kleine tuin. Later komt hier in andere artikelen per soort boom nog specifieke informatie.

laagstam fruitbomen

Ik wilde altijd al een laagstam fruitboom in mijn tuin omdat het me gewoon heel erg leuk lijkt om mijn eigen fruit te plukken. Bovendien zijn het mooie bomen om te zien. En aangezien ik geen gif gebruik in mijn stadstuin heb ik ook nog een biologisch stukje fruit.

Maar wat is nu eigenlijk een laagstam fruitboom?

Het is een relatief lage boom met een korte stam. Daaruit groeien takken die je een beetje opzij gaat lijden zodat je niet perse een hoge boom krijgt maar een lage brede boom. De stam is meestal  zo’n 50 centimeter hoog. De takken beginnen vanaf deze hoogte uit de stam groeien. Hierdoor hebben ze wel iets weg van een struik maar het blijven bomen.

laagstam fruibomen
Typische laagstam fruibomen

Laagstam wil niet zeggen klein. De bomen groeien gewoon door en als je ze niet in de vorm houd worden het vroeger of later gewone fruitbomen maar dan wel wat lager dan normaal. Je moet dus slim snoeien.

Wat is de juiste plaats voor een laagstam fruitboom?

Fruitbomen voelen zich het beste op een zonnige of half zonnige plek. Een fruitboom die op een schaduwrijke plek staat zal minder fruit opbrengen. Hoe meer zon fruit krijgt des te zoeter word het bovendien. Dat geld ook voor klein fruit zoals frambozen, bramen en aardbeien.

Ondersteuning:  

Bomen groeien langzaam en dat geld ook voor de wortels. Je moet zo’n boom dus goed ondersteunen. Gebruik een stevig paaltje en zet de boom vast met een speciale riem of band. Die kun je bij een tuincentrum of doe het zelfcentrum kopen.

Bind de boom nooit vast met touw of erger nog, ijzerdraad. Dan zal de stam en met name de bast van de boom beschadigen. Sla er ook geen spijkers in, dat is slecht voor de boom en in het ergste geval kunnen ze er dood aan gaan.

Grondsoort:

Fruitbomen houden van kalkrijke grond. Dat zit vooral in klei. Heb je zandgrond dan denk je dat er kalk in zit maar niets is minder waar. Heb je zandgrond dan moet je zeker jaarlijks kalk toevoegen.

Feitelijk groeien fruitbomen op elke grondsoort maar op de ene doen ze het beter dan op de andere. Ik woon in de flevopolder en mijn huis staat op een dikke laag zand. Pas veel dieper vind je klei. Dat word dus mengen. Als ik de bomen plant ga  ik dus veel grond door het zand mengen.

Bij het planten van de fruitboom is het aan te raden otgrond en/of compost te mengen met de aarde uit je tuin. Groot plantgat maken en flink wat mooie grond mengen dus. Op die manier kunnen ze in ieder geval een paar jaar verder aangenomen dat je ook altijd jaarlijks wat compost rondom de stam op de grond strooit (voor en najaar) zodat de voedingsstoffen in kunnen regenen.

laagstam fruibomen
Klassieke grote fruitbomen

Vocht:

Bomen hebben veel vocht nodig. Staat je huis in de polder op vette klei en een hoog grondwaterpeil dan ben je spekkoper. Bij mij is dat niet het geval. Zandgrond en een laag grondwaterpijl omdat er van oudsher in de het nieuwe land flink word gepompt.

Water geven dus. En niet sproeien maar water geven op de plek waar de boom staat.  

Het snoeien van laagstam fruitbomen?

Laagstam fruitbomen moet je 2 keer per jaar snoeien: in de zomer en in de winter.

In de winter doe je vormsnoei. Sommige takken kort je in. Je haalt er dan ongeveer een derde van af en snoeit boven de zogenaamde knopen. Deze takken gaan uitlopen en aan de uitlopers groeit bloesem. En dat is cruciaal want waar bloesem zit komt ook het fruit. Haal ook takken weg die de verkeerde kant opgroeien of dwars door de boom groeien.

In de zomer verwijder je al te volle takken en wat bladeren om er voor te zorgen dat het fruit voldoende zon en licht krijgt. Dan groeit het fruit sneller en beter is de smaak ook beter, lees zoeter.

Hoeveel appeltjes komen er nou van die boom?

Meer dan genoeg. De laagstam fruitbomen hebben een forste opbrengst. Zo veel dat veel fruittelers tegenwoordig alleen nog maar laagstamfruitbomen hebben. Bovendien plukt het veel makkelijker en ook het snoeien en onderhoud is veel eenvoudiger

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *