Kuiflelie Ananaslelie, bijzonder bolgewas

In dit artikel over de kuiflelie ananaslelie informatie over de grondsoort, bodem, standplaats, onderhoud en zaaien van dit bijzonder fraaie bolgewas. De kuiflelie of ananasplant komt uit Afrika. Het is een bolgewas dat houd van een licht vochtige grond en een lekker zonnetje. De kenmerkende bladkroon aan de top lijk op een kuif vanwaar de naam kuiflelie. De bloeiwijze zelf lijkt op een ananas vanwaar de naam Ananaslelie. De plant bloeit wekenlang en blijft ook daarna nog lange tijd decoratief door de aantrekkelijke zaden onder de kuif.

Kuiflelie Ananaslelie:

Grondsoort: humusrijk en voedselrijk
Bodem: vochtig en waterdoorlatend
Standplaats: een warme plek in de tuin of op het terras
Standplaats: zonnig maar liever niet in de volle zon
Bloeiperiode: Van juli tot laat in de herfst.
Hoogte: 40 tot 70 cm
Plantdiepte: 8 tot 10cm
Bolgewas of bol

In de pot …
kuiflelie ananaslelie is een plant (bolgewas) die het uitstekend doet in potten en bakken. Neem een ruime pot met doorlaatbare grond en een drainage gat. Bedek de bodem met een laagje hydrokorrel. Af en toe bijmesten en in principe elk jaar verpotten met verse aarde.

kuiflelie ananaslelie (5)

Onderhoud:
Zet je de kuiflelie ananaslelie in de pot dan mag hij gedurende de zomer regelmatig water hebben. Hij houdt van een zonnig en warm plekje. Deze plant houd van voeding dus mag gerust een paar keer per jaar en bij het verpotten extra bemest worden. Neem speciale bollenmest of gebruik compost. Het loof sterft af en kan gewoon worden weggesnoeid. Eucomis kan best tegen een beetje kou maar niet tegen strenge vorst. Het is dan ook niet verstandig om de bol gedurende de winter in de grond te houden. Hij word dan ook vaak in een pot gezet en dan in de winter naar binnen gehaald waar hij op een koele maar vorstvrije plaats kan overwinteren.

Aan het einde van de herfst verplant je de bol naar een ruime pot met humusrijke en goed doorlaatbare grond. Wat je kunt doen is de hele pot aan het begin van de zomer in de grond zetten. Doe dit op een moment dat de vorst uit de lucht is. In de volle grond kan de bol overleven onder een beschermende laag van bijvoorbeeld dennentakken of bladmulch. Je moet er dus zeker wat voor doen om ze over te houden in de volle grond.. Aan het einde van de herfst moet de bol worden verplant naar een ruime pot met humusrijke, goed doorlatende grond.

Zaaien
Eucomis comosa wordt vaak vermeerderd uit zaad. Vermeerderen kan door de pollen te delen maar de plant vormt ook zaad dat na drie jaar bollen oplevert. Daar heb je dus ruimte voor nodig en gezien de gevoeligheid voor vorst een warme cq vorstvrije kas.

Taxonomische indeling;
Rijk: Planten
Clade: Bedektzadigen
Clade: Eenzaadlobbigen
Klasse: Liliopsida
Orde: Liliales
Familie: Asparagaceae
Subfamilie: Scilloideae
Genus: Eucomis
Soort: Eucomis Pallidiflora

Gebruik nooit gif in uw tuin. Neem biologische bestrijdingsmiddelen van Ecostyle of andere ecologische merken. Gebruik nooit spullen van Bayer of HG. Dit is allemaal vergif en dat is één van de oorzaken van de terugloop van het aantal insecten.

Links:

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *