Krulvaren – Varens als Kamerplant

In dit artikel over de Krulvaren als kamerplant informatie over de grondsoort, standplaats, bodem, onderhoud, vocht en bemesting. De Krulvaren als kamerplant is een goede keuze omdat je een weinig woekerende en groenblijvende plant hebt die niet al te veel onderhoud vergt.

De Krulvaren

Maar dat betekent niet dat de varen of krulvaren geen onderhoud nodig  heeft. De Krulvaren of Nephrolepis is een sterke kamerplant die het ook op wat donkerdere plekken en zelfs in de buurt van een CV nog  goed doet.  Krulvarens kunnen weelderig groeien en jaren mee. Ze vragen hooguit wat ruimte maar eisen verder weinig.

De krulvaren staat bekend om zijn luchtzuiverende werking.

Kenmerken:
Grondsoort: Humusrijk, kalkarm, zandig. Goede potgrond met grof zand.
Grondsoort: Potgrond met turf/leem/zand
Bodem: vochtig maar niet nat, los en doorlatend
Standplaats: Licht maar geen direct zonlicht, niet op de tocht, ruimte.
Vocht: Vochtig maar niet nat, geen staand water of natte voeten
Vocht: regelmatig sproeien of wasemen met ontkalkt water
Vocht: de pol mag nooit uitdrogen.
Voeding en bemesting: Minstens 1x per maand bijvoeden in het groeiseizoen
Bloeiperiode: Varens bloeien niet.

Vanwege de luchtigheid en doorlaatbaarheid van de bodem is het gewenst minstens 1x per 2 jaar te verpotten. Jaarlijks is aan te raden.

Grondsoort:
Van oorsprong groeit de varen op (naald)bosgrond. Dat is kalkarme, humusrijke grond. Ik meng kalkarme potgrond met wat turf en grof zand. Het moet een los en luchtig geheel vormen. Geef meteen wat voeding mee zoals fijne (verteerde) koemest.
Overigens voldoet standaard universele potgrond uitstekend. Hou er rekening mee dat daar maar een beperkte voedselvoorraad inzit. Dus voeding meegeven en in het groeiseizoen bijmesten.

Standplaats:
De krulvaren stelt weinig eisen aan zijn standplaats. Zelfs in de buurt van de CV kan hij gedijen hoewel je dan wel wat vaker moet sproeien en gieten. Vermijd tocht en koude luchtstromen. Dus niet in de loop zetten, de punten van de  bladeren zullen dan snel bruin worden.
Verder moet hij niet in de volle zon en op een gematigd lichte plek. In het bos groeit hij immer op schaduwrijke plekken onder de bomen.
De ideale temperatuur is tussen de 12 ֯C en de 20 ֯C.

Vocht:
De grondsoort voor de varen moet humusrijk en los zijn (naaldbossengrond, turfmolm of een mengsel van die twee) en altijd licht vochtig, anders maar vooral vochtig zijn, anders laat de plant zijn bladeren vallen. Dat betekent niet dat de plant in de potgrond moet zwemmen: stagnerend water is als gif voor een varen. Water wordt langs de potgrond toegediend; het teveel aan water laat men uitdruipen. Er mag in geen geval in het hart van de plant worden gegoten want dan ontstaat rot.

Onderhoud:
Regelmatig sproeien (helpt ook tegen de luizen) en begieten. Doe dit laatste nooit in het hart. Tegen uitdrogen is een ruime plastic pot een vereiste.
Regelmatig verpotten is gewenst. Minstens 1x per 2 jaar even de kluit er uit halen, drenken in (niet te koud) water, een schone (doorgaans iets grotere) pot nemen en met verse grond terug plaatsen. Dit doe  je na het groeiseizoen, dus in de winter en het vroege voorjaar.
Indien gewenst kun je de bladeren terugsnijden. In de natuur verdwijnt in de winter (rust)periode ook al het blad. Koel maar vorstvrij ergens heeft dan de voorkeur.

Voeding en bemesting:
Tijdens het groeiseizoen (mei tot oktober) minsten 1x in de maand wat extra voeding geven. Nooit te veel in één keer want de wortels zijn kwetsbaar. Gebruik voeding voor groene planten, fijne koemest (niet te veel) of wat compost rond de plant maar niet er tegenaan en nooit bij de wortels.

Ziektes en gevoeligheden:
De krulvaren is gevoelig voor dop- en schildluizen. Verdroogd blad kan wijzen op een tekort aan water. Echter is ook sprake van uitvallen van de onderste bladeren maar dat is vanwege de vervanging van oud blad.
De varen kan niet ook niet tegen te veel water. Ook dan worden de bladeren bruin en zal de stronk verrotten.

Gebruik nooit gif in uw tuin. Neem biologische bestrijdingsmiddelen van Ecostyle of andere ecologische merken. Gebruik nooit spullen van Bayer of HG. Dit is allemaal vergif en dat is één van de oorzaken van de terugloop van het aantal insecten.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *