Kruisdistel Eryngium Jade Frost

In dit artikel over de kruisdistel informatie over de grondsoort, bodem, standplaats en onderhoud van de kruisdistel of Eryngium planum Jade Frost (ook wel zeedistel of blauwe distel). Het  is een decoratieve plant met blauwe bloemen en grijsgroen blad met een roomwitte rand. De kruisdistel Eryngium is een geslacht van ruim 230 soorten. In dit artikel over de kruisdistel Eryngium planum informatie over de standplaats, grondsoort, bodem, bloeitijd en overige kenmerken.

Kruisdistel Eryngium ’Jade Frost’

Standplaats: volle zon, zonnig
Grondsoort: normaal, zandig
Grondsoort: min of meer voedselrijk (zie verder ‘grondsoort’)
Bodem: Droog
Bloeitijd: vroege/midden zomer
Kleur: blauw
Hoogte: 50 tot 60cm
Breedte: 30 tot 60cm
Bladkleur: grijsgroen met wit (witbont)
Bijen- en Vlinderplant

Geschikt voor borders
Kan gedroogd worden of als snijbloem worden gebruikt
Onderhoud: geen tot weinig
Kan tegen droogte en warmte
Kan tegen herten en konijnen

Deze kruisdistel Eryngium planum Jade Frost of zeedistel is een schermbloemige met stekelige bloemen. Het is een plant waarvan de bloemen vaak in droogboeketten worden gebruikt. De ‘Jade Frost’ heeft grijsgroene bladeren met een roomwitte rand en is daardoor bijzonder decoratief in de border. In de koudere maanden verkleurt het blad naar roze. Deze plant kan tegen een zilte omgeving (aan zee dus) en droge en warme plaatsen.

Grondsoort
De term “min of meer voedselrijk” verdient enige aandacht. Als grondsoort word over het algemeen normale tuingrond aangegeven. Even zo vaak staat er zandig. Het is een plant die wel enige voeding kan gebruiken maar geen overdadige bemesting of zo. Bij mij staat hij in de middenborder, tuingrond met zand en grind. Dus enigszins verarmde tuingrond maar wel met enig voedsel. Ideaal dus voor de kruisdistel Eryngium planum als soort.

Onderhoud
Deze plant heeft geen onderhoud nodig. Zorg voor een droge en warme plek in de tuin met een zandig karakter. Heb je de ruimte zet er dan een paar bij elkaar. Dan krijg je een mooie bonte kluit met het fraaie blad en de blauwe bloemen.

Overwinteren
De kruisdistel Eryngium planum kan niet tegen natte voeten in de winter. Zorg dus voor een plek waar geen staand water over overmatig vocht is. Ook kan mulchen (een laagje houtsnippers of fijn stro) tegen de vorst ook geen kwaad. Soort en geslacht Het geslacht kent 230 soorten die geen algemene kenmerken hebben. Koopt u dus een Erngium kijk dan wel altijd welke cultivar u heeft. De plant is van oorsprong éénjarig maar de Jade Frost staat als vaste plant te boek. Alle distels die ik in de tuin heb (waaronder de blauwe of beekdistel en de kogeldistel) komen over het algemeen terug op dezelfde plek of zaaien zicht uit.

Alle Distels hebben penwortels waardoor ze wel geschikt zijn voor de hogere pot maar niet voor lage bakken of balkonbakken.

Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Campanuliden
Orde: Apiales
Familie: Apiaceae (Schermbloemenfamilie) Geslacht: Eryngium

Getoonde soort: Eryngium Planum ‘Jade Frost’

Overige Soorten:
Eryngium planum ‘Blue Hobbit’
Eryngium planum ‘Jade Frost’
Eryngium planum ‘Blue Glitter’

Wikipedia soortenlijst

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *