In dit artikel over de Kornoelje of Cornus informatie over de grondsoort, bodem, standplaats, vocht en licht. De kornoelje of Cornus is een veelzijdige plant met mooie witte bloemen. Veel soorten hebben rode of oranje takken die de tuin in de winter kleur geven. Sommige geven bessen maar dat heb ik in mijn tuin nog niet meegemaakt.
Sommige varianten zijn zo groot als een kleine boom. De struiken kunnen tot 5 meter hoog worden. Het kiezen van de juiste variant is bij deze struik dus zeer belangrijk. Weer zo’n plant die ik bij voorkeur bij een specialist zou kopen en niet bij de grote massaverkopers.

Kornoelje of Cornus
Grondsoort: humusrijke grond, gewone tuingrond
Grondsoort: sommig varianten op lemige- of kleigrond
Standplaats: beschut, halfschaduw, kalkarm
Bodem: zuur, kalkarm
Vocht: vochtig tot vochthoudend, niet droog.
Licht: Halfschaduw
Hoogte: 2 tot 6 meter
Bloemkleur: wit
Bloeitijd: Juni
Winterhardheid: goed tot matig matig
Je moet bij de kornoelje bepalen wat je wilt, mooie bloemen, bessen en de kleur van het hout, rood, groen of oranje. Ik heb zelf de Cornus alba ‘Sibiricica’. Dat is een mooie volle struik met witte bloemen en felrode takken. Bovendien geeft hij mooi herfstblad. Hij geeft dus het hele jaar door kleur aan je tuin. Ook de Chinensis heeft prachtige rode takken maar is een stuk groter.
Standplaats:
Kornoeljes zijn prachtige heesters die ruimte nodig hebben om tot hun recht te komen. Kornoelje wil humusrijke, doorlaatbare en bij voorkeur vochtige grond hebben. Ze houden van een beschutte standplaats in de halfschaduw. Kalkarme grond is een vereiste.
Onderhoud:
Naast enige snoei en bemesting is het van groot belang dat de Kornoelje niet uitdroogt. Geef hem in warme en droge periodes dus wel extra water. Bemesting: Omdat hij van een zure omgeving houd kun je hem in het najaar eventueel mulchen met turf. Geef verder altijd kalkvrije mest. Ik geef hem in het voorjaar gewone algemene tuinmest en compost. In het najaar doet hij mee in de mulchronde met mengmulch die ik zelf maak van houtsnippers of schors met compost, bladmulch en stro.
Kornoelje snoeien:
Ik haal dood hout weg en pas af en toe vormsnoei toe. Mijn variant heeft opgaande takken en om de vorm in stand te houden haal ik dwars groeiende takken weg zodat ik alleen de opgaande overhoud. Op die manier krijg je een fraaie rode opgaande struik. Vind je hem te groot of is de vorm niet mooi dan kun je hem gerust flink snoeien. Hij groeit snel en voor je het weet heb je weer een struik van anderhalve meter hoog. Sommige varianten worden in het voorjaar helemaal teruggezet. Het is dus belangrijk in de gaten te houden welke variant je hebt.
Soorten:
De kornoelje Cornus florida is vaak een heester maar je kunt hem ook als kleine boom vinden die tot zes meter hoog kan worden en schitterend bloeit in mei.
De witte kornoelje Cornus alba ‘Elegantissima’ met mooi blad en rode tot purperrode takken. Hij kan tot 3 tot 4 meter hoog worden.
Cornus alba heeft witte bloemen en opvallend gekleurde takken van rood via paars naar bijna zwart. Hij blijft wat kleiner maar kan in de loop der jaren nog steeds tussen de 2 en de 4 meter hoog worden.
Cornus Aurea: tot 3 meter hoog met rode takken
Cornus Elegantissima: 3 meter hoog, mooi blad.
Cornus Sibirica: kleinere soort, 2 tot 3 meter hoog met koraalrode takken en mooi herfstblad.
Taxonomie:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Asteriden Orde:
Cornales Familie:
Cornaceae (Kornoeljefamilie)
Geslacht: Cornus
Geef een reactie