Korenbloemen of Centaura

Artikel over korenbloem of Centaura  met info over grondsoort, standplaats, bodem, onderhoud, bemesting, planten en zaaien van de Korenbloemen of Centaura. De korenbloem of wilde korenbloem is een eenjarige plant van 30 tot 60 cm hoog. Hij heeft doorgaans een helblauwe kleur die als de kleur “korenblauw” door het leven gaat. Hij groeit van oudsher tussen het koren waar hij zijn naam aan heeft te danken. Door de industrialisatie van de landbouw (gezuiverde graanmengsels) is hij zowaar op de rode lijst terecht gekomen.

Kenmerken van Korenbloemen of Centaura

Bodem: matig droog, goed doorlaatbaar, zandig
Bodem: Enigzins schraal
Grondsoort: matig voedselrijk, geen zware klei
Grondsoort: doorgaans voldoet normale tuingrond.
Standplaats: Zon, halfschaduw
Eenjarige plant
Hoogte: 30 tot 70 cm
Kleur: Van oudsher blauw maar ook roze, rood, paars en rood.
Bloeiperiode: Juni, juli en augustus.

Algemene informatie: 

Waar Korenbloemen nog steeds voorkomen zijn in bermen van de kleinere wegen en in bermen die niet gemaaid worden. Dat zijn er gelukkig steeds meer en de korenbloem is op zijn retour. Daarnaast komt hij nog voor op braakliggende gronden, langs spoorwegen en aan de steile kanten van landerijen en akkers.

korenbloemen centaura (4)

Planten en onderhoud:
Korenbloemen is één van de makkelijkste planten die er is. Gewoon zorgen voor een beetje water af en toe en dat is het. En natuurlijk dode bloemen verwijderen. Sommige soorten gaan weer  bloemen als je ze helemaal terugzet na de bloei. Oftwel, helemaal afknippen. Planten doe  je eigenlijk niet aangzien ze het beter doen als je ter plaatse zaait. Ga je ze toch voorzaaien en verplanten zorg dan voor voldoende ruimte want ze moeten wel enige leefruimte hebben. Maak de grond los en voeg op klei, humusrijke en voedselrijke grond een beetje zand toe. En vooral vlak na het planten de grond vochtig houden.

Zaaien:
Niet te vroeg want dan is hij vatbaar voor ongedierte. Zaaien vanaf Mei in de volle grond. De zaadjes direct buiten in de volle grond zaaien. Wellicht de grond eerst omspitten en vlak harken. Zaadjes ruim uitzaaien met de hand en lichtjes door de grond harken. Bij voorzaaien in de kas of kweekbak flink uitdunnen. Anders blijven de plantjes klein. Daarnaast kun je de zogenaamde Chelsea cut uitvoeren. Dus de planten in tweeën knippen vlak boven een bladoksel. Hierdoor gaan ze breder uitgroeien. De samengestelde soorten zaaien zich minder goede tot helemaal niet uit. Die moet je dus  altijd opnieuw zaaien aan het begin van het seizoen.

Bemesting:
Het is een plant die van schrale grond houd dus niet bemesten.

Vermeerderen:
Als je geluk hebt zaait hij zichzelf uit. Maar simpelweg een zakje zaad in je tuin rondstrooien en je hebt pret voor tien. Vooral in wilde of verwilderde tuinen doet hij het goed tussen hoog spul. Korenbloemen moeten wel een  beetje ruimte hebben. Dus voor de Cottage garden zijn ze minder geschikt tenzij je halverwege het voorjaar ruimte maakt door bijvoorbeeld vergeet me nietjes weg te halen of de bollen uit de grond te trekken.

Er zijn meerjarige varianten maar die zijn doorgaans niet zo mooi van kleur.

Soorten:
Centaurea cyanus (blauw, wit en rood)
Montana Alba (wit)
‘Blue Boy’, ‘Blue Ball’ (diepblauw)
‘Red Boy’ en ‘Red Ball’ (donkerrood)
‘Silver Queen’ en ‘White Ball’ (wit)
Centaurea dealbata (purperroze)
Centaurea Macrocephala (geel, kleiner dan normaal)

Korenbloemen zijn populair bij zweefvliegen en mag niet ontbreken in de insectenvriendelijke tuin. Ook bij vlinders blijkt hij populair te zijn.

Taxonomische indeling:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Campanuliden
Orde: Asterales
Familie: Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie: Cichorioideae
Geslachtengroep: Cardueae
Geslacht: Centaurea (Centaurie)
Soort: Centaurea cyanus

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *