Korenbloemaster of Stokesia

Artikel over de korenbloemaster of stokesia met info over grondsoort, standplaats, bodem, onderhoud, bemesting, en planten van de korebloemaster of stokesia. Deze prachtige bloem is een sieraad in uw tuin. Hij groeit vrijwel overal en heeft geen bijzondere zorg nodig behalve een beetje kalk.

Kenmerken van de Korenbloemaster of Stokesia:
Vaste plant
Bodem: Droge bodem, Normale bodem, PH neutraal
Bodem: Kalkrijk
Grondsoort: Normale tuingrond, matig voedselrijk, humusrijk
Standplaats: Zon, Halfschaduw
Kleur: violetblauw
Bloeiperiode: augustus, september, oktober, november
Hoogte 30 – 40 cm
Bladverliezend
Winterhardheid: winterhard tot Matig winterhard

Stokesia is een roze of blauw bloeiende op de korenbloem gelijkende aster. Het is een bloem die aantrekkelijk is voor vlinders en insecten. Hij is oorspronkelijk afkomstig uit Amerika. Deze vaste plant vormt mooie stevige pollen met groenblijvende rozetten. Stokesia is een mooie laatbloeiende vaste plant en een echte insectenplant.

korenbloemaster

Standplaats:
Plaats de Stokesia in de volle zon of halfschaduw. Hij houd van een warme plek uit de (koude) wind. Hij  verdraagt enige droogte maar mag in de winter geen natte voeten hebben. Hij aanhoudende droogte heeft hij uiteraard extra water nodig. Bij mij staat hij in de border of in een bak waar hij het ook uitstekend doet. In de verzorging gaat hij mee met de gemiddelde potplant. Deze groenblijvende plant is winterhard maar heeft wel wat bescherming tegen vorst nodig. Hij staat graag op een ietwat beschutte plek.

Grondsoort:
Hij heeft goed vruchtbare, goed doorlaatbare, humusrijke en kalkrijke grond nodig. Een enigzins zandige bodem heeft de voorkeur.

Bodem:
Kalkrijke, matig vochtige, vruchtbare bodem. Goed waterdoorlatend. Verlangt een goed doorlatende voedselrijke grond.

Onderhoud:
Regelmatig de uitgebloeide bloemen verwijderen verlengd de bloeiperiode. Tijdens de zomerperioden voldoende water geven. Bescherm de plant tegen strenge vorst. Ik persoonlijk bescherm hem per definitie tegen de vorst.

Vermeerderen:
Zaaien volgens voorschrift.
Scheuren in het najaar.
Wortelstekken als je weet hoe het moet.

Taxonomische indeling
Rijk: Planten
Clade: bedektzadigen
Clade: Tweezaadlobbigen
Clade:   Asterids
Order: Asterales
Familie: Asteraceae
Soort: Vernonieae
Geslacht: Stokesia
Getoonde soort: Stokesia laevis

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *