Kooltje vuur of zomer Adonis

In dit artikel over kooltje vuur of zomer adonis informatie over de grondsoort, bodem, standplaats, voeding en bemesting, onderhoud en zaai- en plantvoorschriften. Kooltje vuur of zomer adonis is genoemd naar de Griekse god Adonis, geliefde van  Aphrodite. Met zijn knalrode bloemen en gitzwart hart is het een statement van jewelste. Adonis is volgens een sage de plant die zich uit het bloed van Adonis ontwikkelde nadat deze op de jacht door een wild zwijn gedood was. Flammea betekent vuurkleurig of vuurrood.

kooltje vuur of zomer adonis
kooltje vuur of zomer adonis
Andrea Moro – CC BY-SA 4.0

Waarschuwing:
Alle delen van kooltje vuur zijn giftig. Niet voor comsumptie en kinderen en huisdieren geschikt dus.

Kooltje vuur of zomer Adonis (flammea)

Kenmerken van kooltje vuur of zomer adonis

Grondsoort: zandig, humusrijk, doorlatend
Grondsoort: 1/3 zand, 2/3 potgrond en compost, bijmesten
Bodem: kalkrijk, voedselrijk
Bodem: doet het goed op verstoorde grond (net aangelegde of bewerkte grond)
Standplaats: zonnig
Hoogte: 25 tot 40 cm
Vocht en licht:
Bloeiperiode: Juni, juli en augustus

Kooltje-vuur (Adonis flammea) is een eenjarige plant uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae). Het is een thermofiele soort, hij groeit voornamelijk op warme, zonnige plaatsen op kalkrijke rotsbodem. Hij komt voor in Midden- en Zuid-Europa en Zuidwest-Azië, van Frankrijk en Noord-Spanje in het westen tot Sicilië, Egypte en Klein-Azië in het zuiden en de Kaukasus en Noord-Perzië in het oosten.

Grondsoort:
In potten en bakken compost en potgrond mengen met grof zand en grit. Voeg wat kalk toe en zorg voor een goede doorlaatbaarheid en voldoende humusrijke bestanddelen (organische compost) Zet ze in een border die zandig is maar wel voedselrijk/humusrijk met veel compost.

Standplaats:
Zonnig en warm met een vochtige maar nooit  natte bodem.

Voeding en bemesting:
Kooltje vuur houd van voedselrijk grond en kalk. Meng dus zand, potgrond en compost door elkaar als je ze in potten zet. Voeg een beetje kalk toe en meng dit grondig door de bodem. Ook bijmesten met bijvoorbeeld vloeibare bloeimest in potten en kuipen.
Bij dit soort planten uit zuidelijke streken die ook van warmte en een kalkachtige bodem houden voeg ik ook altijd grit en steentjes toe om een wat rotsachtig karakter in de bodem te verkrijgen. Dat is trouwens ook goed voor de doorlaatbaarheid.

Zaaien:
Kooltje vuur of zomer adonis kun je prima zelf zaaien. Vanaf eind maart tot begin mei in een zaaibak met deksel voorzaaien in turfpotjes en uitplanten in grotere potjes (met 3 of 4 tegelijk om een mooi polletje te  maken) en dan uitplanten zodra de plantjes een centimeter of 15 hoog  zijn. In mei kun je ze ter plaatse zaaien. Ik zaai ze echter altijd voor.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *