Koninginnenkruid of leverkruid

Koninginnenkruid is een insectenvriendelijke, reusachtig grote en paarsbloeiende wilde plant die enorm groot kan worden. In dit artikel over Koninginnenkruid informatie over de grondsoort, bodem, standplaats, onderhoud, oorsprong en voeding en bemesting van deze vlinderplant. Je hebt de wilde variant, solitair en tot 2 meter groot. Er zijn ook cultivars, dan is het een meerjarige kluitplant die weinig onderhoud behoeft maar ook dan flink groot word.

Koninginnenkruid

koninginnenkruid leverkruid

Kenmerken:
Grondsoort: alle grondsoorten met een voorkeur voor vochtige rijke grond
Grondsoort: kan ook tegen zwaardere grondsoorten, kleiig, vettig.
Bodem: voedselrijk, vochtig
Bodem: matig kalkrijk
Standplaats: van oorsprong bij oevers en sloten
Standplaats: de halfschaduw van tuinen of lichte bossen.
Bloeiperiode: Juli tot september

Karakteristiek: Makkelijk, groot, geen onderhoud, insectenvriendelijk, overdadig roze bloeiend

De naam is een verbastering van het Duitse Kunigundekraut. Die naam kreeg de plant al in 1200 na Chr. naar aanleiding van de heilig verklaarde Kunigunde. Zij was de vrouw van keizer Hendrik ll en stierf in 1033 na Chr. Later werd zij heilig verklaard.

Koninginnenkruid komt van de composietenfamilie of Asteraceae. Hij kan tot 2 meter hoog worden en minstens 1 meter in de rondte. Hij heeft een rode stengel, hennepachtige gedeelde bladeren (Eupatorium cannabinum) en roze bloemschermen.
Voor de tuin vind je vaak de cultivar Eupatorium purpureum of leverkruid. Die laatste heeft wat minder rode stengels. Het is echter ook een monster van een plant. Hoewel ik een aardige stadstuin heb van 8 bij 6 meter heel ik deze plant vaak weg vanwege zijn enorme formaat en het voedsel en water dat hij gebruikt.

Grondsoort:
Eupatorium groeit vaak in de buurt van een sloot of langs de oever dus geef hem een plekje op een nooit droge plek. Hij houd van stevige grond, leemhoudend en/of vruchtbare zandgrond. Normale bordergrond of tuingrond gaat ook prima. Zorg er wel voor dat hij nooit droog staat. Is het te droog dan gaat hij hangen. Een stevige emmer water kan in dat geval wonderen doen.

Standplaats:
In de tuin op een niet al te zonnige plaats. Hij word groot dus geef hem de ruimte. Halfschaduw is ideaal. Bij de vaste plant de pollen delen en verplanten met extra voeding zoals compost. Het is een grote opgaande plant die het goed doet tussen andere grote borderplanten en in de cottagegarden.

3 belangrijkse soorten
De mooiste en authentieke soort is Eupatorium maculatum ‘Atropurpureum’ met donker getinte stengels.
Eupatorium ‘Purple Bush’ is een wat kleinere versie.
Eupatorium maculatum ‘Album’ is wit en behoorlijk groot.

Wild en cultivar
Je kunt Koninginnenkruid wild in je tuin aantreffen en dan is het een grote solitaire plant. Je kunt hem ook bij tuincentra kopen, vaak met als toegevoegde naam Leverkruid. Dan is het een pol die aan het einde van het jaar gescheurd kan worden en meerderjarig is. Het is een plant die feitelijk weinig eisen stelt aan de bodem, nauwelijks tot geen zorg nodig heeft en een enorme instectentrekker is.

Insecten- en vlindermagneet
Het is een magneet voor insecten en vooral voor vlinders en hommels. Hommels, bijen, zweefvliegen en meer dan 40 soorten vlinders zuigen het zoete sap van het koninginnenkruid uit de bloemen. Onder de vlinders vind je dagpauwogen, keizersmantels, Atalanta’s en Distelvlinders. Is je tuin groot genoeg en heb je plek voor een paar vierkante meter brandnetels voor de rupsen van deze soorten dan is een rijk pallet aan vlinders de beloning.

Gebruik nooit gif in uw tuin. Neem biologische bestrijdingsmiddelen van Ecostyle of andere ecologische merken. Gebruik nooit spullen van Bayer of HG. Dit is allemaal vergif en dat is één van de oorzaken van de terugloop van het aantal insecten.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *