In dit artikel informatie over Komkommerkruid Barnagie informatie over standplaats, grondsoort, bodem, bloeiperiode en bemesting of voeding voor het komkommerkruid. Verder details over zaaien, planten en de hoogte alsmede de kleur. De bernagie of Borago officinalis, in het nederlands komkommerkruid genoemd, is een makkelijk te herkennen eenjarige plant met fijne blauwe bloemetjes.
Komkommerkruid Barnagie
Bodem: humusachtige, matig voedselrijke grond, goed waterdoorlatend
Grondsoort: Feitelijk alle grondsoorten
Standplaats: halfschaduw, zon mag ook
Bloeiperiode: Juni tot aan de herfst
Hoogte: 45 tot 90 cm
Breedte: 45 tot 60 cm (plant kan flink groot worden)
Ondersteuning kan nodig zijn.
Winterhard
Eenjarige (zaaien)
Groenbemester (kalium- en calciumzouten)
De plant wordt 45-90 cm hoog. Het blad en de stengel zijn harig en de bladeren hebben een karakteristieke ovale vorm in een punt uitlopend.
De jonge zaailing is daarom makkelijk te herkennen. Komkommerkruid is een ruwbladige (Boraginaceae) en alle delen van de plant zijn behaard. Dat is ook op de foto’s mooi te zien. Komkommerkruid bloeit vanaf mei of juni tot aan de herfst. De bloemen zijn mooi korenblauw met een wit hart waaruit de meeldraden naar buiten steken en een puntige kegel vormen.

Standplaats:
Komkommerkruid doet het prima in de halfschaduw. Gaat prima in een hoge border aan de schaduwkant. De volle zon is geen probleem.
Grondsoort:
Komkommerkruid Barnagie stel weinig eisen aan de bodem en groeit op vrijwel alle grondsoorten gedijt. Voorkeuren zijn een een humusrijke grond, matig voedselrijk en licht vochtig en waterdoorlatend. Zorg je ook nog voor periodieke organische bemesting (mulchen met compost) dan zul je forse planten krijgen met veel en helderblauwe bloemen. Die laatste zijn bovendien eetbaar. Verder komt komkommerkruid Barnagie jaarlijks terug op dezelfde plaats terug doordat het zich zelf gemakkelijk uitzaait.
Onderhoud en verzorging
Met onderhoud en verzorging van de komkommerkruid Barnagie zijn we snel klaar, het is een makkelijke plant. Af en toe de lelijke bloemen verwijderen en hem steun geven. Hij kan behoorlijk groot worden voor een borderplant en een beetje steun is onontbeerlijk.
Zaaien:
aangezien Komkommerkruid een eenjarige is moeten we zaaien. Heb je komkommerkruid in de tuin en je laat het tot het einde toe staan dan zaait het zichzelf uit.
Dat kan echter flink uit de hand lopen dus de uitgebloeide bloemen verwijderen en zelf zaaien is het beste. Je kunt het zaad zelf winnen of een zakje in de handel halen.
zaaien kan al vroeg in het voorjaar en in principe op de plek waar je ze hebben wilt. Hou de zaailingen vochtig en geef ze de ruimte. Ze groeien als kool en worden net zo breed als hoog.
Wil je het kruid het volgende jaar weer terughebben laat het dan zichzelf uitzaaien. Bestudeer het kiemplantje en de plant in zijn prille ontwikkeling zodat je te veel exemplaren kunt verwijderen. Volgens de literatuur kun je ze ook in het najaar (september-oktober) zaaien zodat je in Mei al bloemen hebt. De jonge plant is winterhard dus ze zouden de winter door kunnen. Of ze tegen al te harde vorst kunnen vermeld het verhaal niet.
Bemesting:
Zoals gezegd houd de plant van humusrijke en matig voedselrijke grond. En dus gaan we met organische meststoffen aan de gang. Het beste kun je de grond waarin je zaait voorbewerken en wat compost door de grond werken. Of je zaait in een border die je in het najaar en eventueel voorjaar hebt voorbewerkt met compost en algemene tuinmest. Uiteraard alles van ecologische herkomst.
Groenbemester:
De plant zelf is een groenbemester. Het blad van Komkommerkruid of heeft een hoog gehalte aan kalium- en calciumzouten. Groenbemesting is het telen van planten op een stuk grond om deze vervolgens onder te ploegen. Dit wordt gedaan om het percentage organische stof in de bodem te verhogen. Een deel van die organische stof wordt in de bodem omgezet in humus.
Foto’s
Taxonomische indeling:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Lamiiden
Orde: Boraginales
Familie: Boraginaceae (Ruwbladigenfamilie)
Geslacht: Borago
Soort en getoonde sort: Borago officinalis
Gebruik nooit gif in uw tuin. Neem biologische bestrijdingsmiddelen van Ecostyle of andere ecologische merken. Gebruik nooit spullen van Bayer of HG. Dit is allemaal vergif en dat is één van de oorzaken van de terugloop van het aantal insecten.
Geef een reactie