Kokardebloem of Gaillardia

In dit artikel over de kokardebloem informatie over de grondsoort, bemesting, standplaats, boden en onderhoud van de Kokardebloem. De kokardebloem is een sprekende, bijna schreeuwende kleurige bloem die de border felle kleuren en een vrolijk uiterlijk verschaft. Bij uitstek geschikt voor de cottagegarden en voor de natuurfotograaf een bron van plezier. Ook de insecten houden de kokardebloem.
Kenmerken van de Kokardebloem:
Afhankelijk van de soort 1 of meerjarig.
Kleur: donkerrood of geel gemengd
Hoogte: van 40 tot 70 cm
Bodem: goed water doorlatend
Grondsoort: matig voedselrijk, los en luchtig. Zware grond mengen met zand en grit.
Bemesting: geen zware compost geven of doormengen.
Bloeitijd: Juli tot oktober (afhankelijk van de soort)
Vocht: Licht vochtig, kan goed tegen een droge omgeving.
Standplaats: zonnig en matig vochtig

Goede bijenplant:
Kokardebloem is een uitstekende bijen en hommelplant. Er zitten altijd insecten omheen, vooral bijen. Ook vlinders weten de kokardebloem te vinden. In de insectenvriendelijke tuin is de Kokardebloem of Gaillardia dus een ware must. Hij is dus bijenvriendelijk, vlindervriendelijk, hommelvriendelijk en vooral ook heel veel solitaire bijen.

kokardebloem-gaillarda (4)

Onderhoud:
De plant bloeit lang en met veel bloemen. Je moet echter wel regelmatig bloemen er uit knippen halen om de pol gezond te houden. Daarom is hij ook prima als snijbloem want het is sowieso goed voor de plant om er af en toe bloemen uit te knippen.

Er zijn 2 benaderingswijzen om de plant aan het einde van het seizoen te verzorgen:
1- Tegen het einde van het seizoen (augustus) de planten helemaal terugsnoeien tot aan de grond waarna ze opnieuw uitlopen. Dan moet je het verse groen echter wel beschermen tegen de vorst door afdekken met takken, houtpulp, of andere oplossingen zoals stro.

2- Ik heb het zelf nooit zo aangepakt. Ik laat de oude plant gewoon staan en in het voorjaar knip ik de oude plant helemaal af. Gaat ook prima en je plant loopt minder risico voor de vorst. Hij is verder namelijk geheel en al winterhard hoewel dit wel afhankelijk is van de cultivar. Raadpleeg uw tuincentrum voor de details van de betreffende cultivar die u hebt gekocht. Hou hier trouwens altijd rekening mee als u planten koopt bij een groot tuincentrum.
Vermeerderen:
De kokardebloem is op 2 manieren te stekken, via de wortelstek en door de uitlopers te stekken. Hoe dat laatste moet weet ik niet want ik heb de plant zelf gescheurd toen hij wat groter werd (3 jaar oud).
Scheuren is feitelijk wortelstekken. Ik heb de plant in delen gescheurd en in goede kwaliteit potgrond gezet. Die zijn allemaal opgekomen. Van 1 plant heb ik er toen 4 gemaakt die een jaar later allemaal net zo groot waren als de moederplant. Succes verzekerd dus.

Zaaien:
Zaaien bij kamertemperatuur (18 a 25 graden) in Februai en Maart in een kleine zaaikast of in een niet al te warme kamer zaaien in potjes.
Vanaf eind maart begin april in de koude bak. Ter plekke zaaien van April tot Mei. Verder belangrijk om de aanwijzingen op het zakje zaad goed te lezen want er zijn verschillende soort waar zo maar een maad of 2 maanden verschil tussen kan zitten.

Bemesting:
Kokarde is een plant die van arme grond komt. Echt bijmesten hoeft dus niet. De plant bij verpotten en scheuren in verse grond zetten maar geen compost of tuinmest gaan bijmengen. Bij scheuren en stekken nadrukkelijk geen extra stoffen gaan toevoegen.

Planten: 
Ga je de plant neerzetten en je grond is te rijk aan klei, humus of andere voedingsstoffen, verarm hem dan een beetje. Grof zand en grit en grind  doormengen helpt altijd. Moet je de grond doorlaatbaar maken neem dan wat oude potgrond. Zorg voor lossen en doorlaatbare grond. Vergeet nooit flink wat water in het gat te gooien.

Algemene informatie:
Plantengeslacht uit de composietenfamilie dat inheems is in Noord-Amerika. Het dankt zijn naam aan M. Gaillard de Charentonneau, een Franse magistraat uit 1700 die de wetenschap een warm hart (en natuurlijk geld) toedroeg.
Kokardebloemen zijn taai en groeien onder zware en droge omstandigheden. Zo kun je ze vinden in zandige en warme en droge omstandigheden op zandgronden (zelfs op het strand) of langs bosranden en op open plekken in het bos. Ze vormen kleine pollen en zowel de plant als de bloemen zijn in het wild beduidend kleiner dan de tuinvarianten. De bloemen zijn veelal rood met gele accenten of geheel rood. Verder neigen ze soms naar roodbruin en dan weer geel met rode accenten.

Taxonomische indeling:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Campanuliden
Orde: Asterales
Familie: Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie: Asteroideae
Geslachtengroep: Helenieae
Geslach: Gaillardia

Gebruik nooit gif in uw tuin. Neem biologische bestrijdingsmiddelen van Ecostyle of andere ecologische merken. Gebruik nooit spullen van Bayer of HG. Dit is allemaal vergif en dat is één van de oorzaken van de terugloop van het aantal insecten.

x

Mijn andere websites: OutdoorIndex.nl
Tekstschrijver4u.nl
Support Wiki | PixaBay.com