De kogeldistels in de border

Ik heb hem zelf ook, de kogeldistel. Maar tijdens een fietstocht door de Bommelerwaard, in het dorpje Maren-Kessel, zag ik een wel heel erg mooie kluit van deze prachtige kogeldistels in een tuin staan.

De kogeldistels stonden in een border vlak langs de weg en de hoeveelheid bloemen was enorm. Ik weet verder absoluut geen details dus ik kan er niks over zeggen. Of hij in delen is aangeplant, of het een steeds groter wordende kluit is of dat hij zelf is uitgezaaid. Geen idee.

kogeldistels
Kogeldistel

De beklierde kogeldistel (Echinops sphaerocephalus) is een plant in de composietenfamilie (Compositae) die een gelijkenis vertoont met de distels uit het geslacht Carduus.

Deze plant kan een hoogte bereiken van 60 tot 120 cm en heeft een vierzijdige, weinig vertakte stengel met witte vilthaartjes. De bloei manifesteert zich tussen juni en eind augustus en levert een stekelig, rond bloemhoofdje. Deze bloemkorf bestaat uit vele kleine grijsblauwe bloemen. Wanneer de zaden rijp zijn valt de bloeiwijze uit elkaar.

Oorspronkelijk is de beklierde kogeldistel afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, maar ook in de noordelijkere streken gedijt deze goed. De plant heeft een voorliefde voor droge, stenige grond.

Wat ik wel weet van kogeldistels is dat ze zich makkelijk uitzaaien onder goeie omstandigheden. Blijkbaar is dat hier gebeurt want het is een indrukwekkend display. In mijn eigen tuin staat hij ook. Ik heb hem als een solitaire plant neergezet maar inmiddels bloeien er al meer dan tien van die helblauwe stekelige kogels midden in de zomer.

Het is een prachtige bloem. Niet alleen de architectuur maar ook de kleur zijn zonder meer indrukwekkend. En als je dan zo’n hele kluit bij elkaar ziet stop ik toch even om er een mooie plaat van te maken.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *