Kogeldistel of Echinops Bannaticus

In dit artikel over de kogeldistel informatie over de grondsoort, bodem, standplaats, onderhoud en bemesting van deze prachtige helderblauwe distelsoort. Deze plant kan zorgen voor een enorme bos helderlblauwe kogelvormige bloemen die hoog genoeg zijn om boven elke border uit te torenen. Ik vind het één van de mooiste bloemen in mijn tuin die bovendien trouw elk jaar terugkomt, alleen maar groter word en door geen enkel weerbeeld uit het veld word geslagen.

Belangrijk: De kogeldistel is een bijenvriendelijke en vlindervriendelijke plant. Mede daarom is het een plant die in een cottagegarden, natuurlijke en/of wilde tuin niet mag ontbreken.

Kenmerken van de Kogeldistel

Grondsoort: Normale tuingrond (licht kalkrijk, humusrijk, waterdoorlatend)
Bodem: vrij arme grond, goed doorlatend en nooit te lang nat, vooral niet in de winter
Standplaats: zonnig
Vochtigheid: Matig
Licht: Zon
Hoogte: 100-175 centimeter
Grijsblauw tot blauw en hartblauw
Winterhardheid: Uitstekend
Bloeitijd: Juni – Augustus
Getoonde soort: Echinops sphaerocephalus

De kogeldistel of Echinops sphaerocephalus

Algemene informatie:
De kogeldistel (Echinops sphaerocephalus) is een plant in de composietenfamilie (Compositae) die een sterke gelijkenis vertoont met de distels uit het geslacht Carduus. Zijn wetenschappelijke naam is afgeleid van het Griekse echinos wat egel betekent. De kogeldistel is een helderblauwe en zonminnende tuinplant waarvan de meeste soorten uit Zuidoost-Europa, Rusland en Klein-Azië komen. Je vindt ze tot in de Alpen hoewel ze daar wat kleiner zijn dan in onze contreien. Ze worden 80 tot soms wel 200 centimeter hoog, afhankelijk van soort en standplaats. Het stekelachtige blad is diep ingesneden.

kogeldistel

Bodem en standplaats:
Kogeldistels zijn sterke en makkelijke tuinplanten die van een zonnige plek houden. Ze stellen weinig eisen aan de grond en doen het zelfs goed in wat armere grond. Voorwaarde is dat de grond wel waterdoorlatend is. Hij kan tegen een droge periode. De kogeldistel houdt van een licht kalkrijke, humusrijke grond. De bodem moet vocht kunnen vasthouden. Zijn de omstandigheden niet ideaal dan zie je dat aan het blad (bruine vlekken, witte waas over het blad)

Vermeerderen:
De kluiten kunnen na een paar jaar voorzichtig gescheurd worden. Maar zoals je hier onder kunt lezen vermeerderen ze zicht spontaan op de plek waar ze staan. Ik heb al een paar hele grote kluiten gezien in borders tijdens mijn fietstochten door ons mooie landje. De distel heeft penwortels dus zorg altijd dat er in de kluit die je scheurt meerdere penwortels aanwezig zijn. Zorg dat je die niet beschadigd.

Bijzonderheden:
Een kogeldistel kun je het beste met een groepje bij elkaar zetten. Ik heb hem zelf in een border tegen de schutting staan achter in de tuin. Het heldere blauw van de ronde bloem kun je tot in de huiskamer zien. Aangezien hij flink hoog kan worden is het vaak nodig de plant te ondersteunen indien geen steun ondervind van andere hoge planten. Aan het einde van de herfst de planten tot op de grond toe af knippen. Overigens word de kluit van de kogeldistel steeds groter. Ik ben met 1 exemplaar begonnen en dit jaar (het derde jaar) had ik al een stuk of 10 bloemen. Dat schiet dus lekker op.

Foto’s:

Taxonomische indeling:
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Campanuliden
Familie: Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie: Cichorioideae
Geslachtengroep: Cardueae
Geslacht: Echinops.

Gebruik nooit gif in uw tuin. Neem biologische bestrijdingsmiddelen van Ecostyle of andere ecologische merken. Gebruik nooit spullen van Bayer of HG. Dit is allemaal vergif en dat is één van de oorzaken van de terugloop van het aantal insecten.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *