Kniphofia, Vuurpijl of Fakkel-lelie

In dit artikel over de Kniphofia informatie over de grondsoort, bodem, onderhoud, voeding en bemesting van deze felgekleurde knaller in de border,

De kniphofia, Vuurpijl of Fakkellelie is een bijzondere en kleurrijke plant die een bijzonder accent in de tuin vertegenwoordigd. Hij is winterhard, kan tegen zeewind (kustbegroeiing) en is geschikt voor meerdere grondsoorten maar altijd neutraal tot zuur.

kniphofia
Kniphofia, fakkel lelie of vuurpijl

Knophofia kan ook goed tegen ziektes en heeft maar weinig last van luizen, slakken en andere plagen. Hij verliest in de winter zijn blad en komt in de zomer weer terug. De kleur gaat van rood via oranje naar geel.

Kenmerken:

Grondsoort: Humusrijk, doorlaatbaar
Bodem: van neutraal tot zuur (kalkvrezend) en vochthoudend
Standplaats: volle zon, warme plek, heeft ruimte nodig.
Hoogte: 1 tot 1.5 meter
Bloeiperiode: Juli, augustus
Vocht: Vochtminnend, kan een korte droogte overleven, niet nat in de winter of natte voeten.
Winterhard: Goed tot matig (sommige soorten niet)

Kniphofia komt oorspronkelijk uit Afrika

Een andere belangrijk kenmerk van deze fraaie bloeier is dat hij vlinder-, bijen- en insectenvriendelijk is. Je hoeft hem niet solitair te planten maar zeker in het voorjaar heeft hij ruimte nodig om te ontwikkelen.

Grondsoort en bodem.
De Kniphofia is weinig eisend wat de grond betreft maar hij heeft wel een goed doorlaatbare,  vochthoudende bodem nodig en houd van zure grond, hooguit neutraal. Doen je Hortensia’s het goed dan doet de Raket of Fakkellelie het ook wel.

Ik heb hem in Schotland op van die vochtige turfachtige en zompige bodem prima zien groeien. Nog langs de zee ook, zij het een kilometertje er vandaan.

Onderhoud:
In strenge winters of matige vorst de plant beschermen met mulch of lichte houtsnippers of stro. Ik bescherm ze per definitie altijd met een laagje mulch van houdsnippers en compost met wat turfmolm.
Normaal gesproken kan de plant wel tegen de winter maar het moet niet te erg worden.

Na de bloei de stengels afknippen maar de pol met rust laten.
In het voorjaar het oude blad verwijderen.

Mest en Voeding
in april en begin juli wat organische meststof strooien. Voor de winter mulchen met compost en houtsnippers.

Plantvoorschriften:
De dikke wortels verticaal in het plantgat steken. Als je de wortels ondiep zet kan er wortelrot optreden.  Planten doe je van april tot en met eind augustus. Vooral niet later planten want dan vormt de plant geen wortelgestel.

Gezien de voorliefde voor zure grond kan het geen kwaad een beetje turfmolm in het plantgat te strooien.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *