Klimop verwijderen van je huismuur of schutting is een klus waar je geen haast voor moet hebben. De klimop moet uitdrogen en daar moet je maanden en soms wel een jaar geduld voor hebben.
Klimop of Hedera Helix is een liaanachtige klimplant die zichzelf aan van alles vast kan hechten zoals andere bomen en struiken, schuttingen, muren en daken. Het is een plant die belangrijk is voor de natuur want er kunnen veel dieren in nestelen zoals vogels en insecten. Het is ook een fraaie manier om een ecologische groene wand te creëren.
Maar het is ook een woekeraard en sommige vage lieden zoals ik ikzelf hebben hekel aan klimop en zien het liever gaan dan staan. Maar als je in een huis gaat wonen waar die bende al op de muur of schutting zit, hoe krijg je dat dan weg?

In ieder door hard werken en veel geduld. Maar doe het wel op de juiste manier anders kun je een muurtje krijgen zoals op de foto hierboven. Dit stukje rampspoed trof ik ergens in de wijk Kamp in Lelystad aan. Wellicht dat het gebruikte soort baksteen hier debet aan is maar dit gebeurd als je de boel er zonder meer af gaat rukken.
Hoewel je huis niet meteen onbewoonbaar is isoleert deze muur veel minder goed en het ziet er niet uit. wil je dit huis verkopen dan moet je gaan stucen, betimmeren of betegelen. Want ik zou dit muurtje niet hoeven.

Stap 1: GEDULD
Geduld is een schone zaak en hoognodig bij deze klus. Klimop verwijderen begint een jaar voordat je de boel er af gaat trekken. Uitdrogen is het toverwoord en dat begint bij het doorhakken van de centrale stam en/of het verwijderen van de wortelkluit.
Doe dit aan het begin van het jaar voordat de plant nieuw blad gaat maken of net heeft gemaakt. De bladeren zullen het vocht uit de takken trekken en zorgen dat hij sneller uitdroogt.
Als het blad bruin is decimeer je de plant zoveel mogelijk met behulp van snoeigereedschap. Dus een heggenschaar, snoeischaar of andere hakkers en snijders. Hoe kaler de takken zijn die over blijven hoe sneller hij uitdroogt.
Belangrijk: Controleer de struik op nesten. Dit is belangrijk want dan weet je dat je volgend jaar in elk geval niet tijdens het broedseizoen de plant moet verwijderen. Na een warme periode in de zomer is het beste.
Stap 2: Wacht een jaar!
Het is heel belangrijk dat je lang genoeg wacht om de plant goed uit te lagen drogen. Hoe droger hij is des te makkelijker laat hij los. Neem dus zo veel mogelijk tijd als mogelijk. Desnoods laat je hem nog een keer blad zetten (als hij dat doet) om al het vocht uit de takken en de stronk te trekken.
Stap 3: Slopen maar …
Nu kun je gaan slopen. Ga niet te snel en grof aan het werk. Steek een breekijzer of andere stevig voorwerp onder de takken en wrik ze voorzichtig los. Doe het met kleine stukjes tegelijk. Ga er niet met een paar vrienden aan hangen en denk dat je dan snel klaar bent. Voorzichtigheid is de moeder van de porseleinkast. Je wilt niet zo’n muurtje als hierboven aan je buren laten zien.
Stap 4: de Afwerking
Als je de grote stukken er af hebt gehaalt is het werk pas begonnen. Waarschijnlijk zit er nu nog een hele berg kleine takjes en ‘zuignapjes’ tegen je muur aan. Dat gaat een hele klus worden.
Gebruik geen hogedrukspuit want die kan het cement tussen je stenen beschadigen. Op een houten schutting kan dat wel maar pas op dat je hem niet al te kaal maakt en al het impregneer weg haalt.
Borstelen is de beste optie. Je kunt een onkruidborstel gebruiken of een zachte staalborstel. Ook hier oppassen dat je de muur niet kaal trekt of beschadigd. Neem liever een borstel van koper, dat is zachter.
Verder kun je krabben of kleine scherpe tangetjes gebruiken om de stukjes los te halen.
Tot slot:
Wees voorzichtig want zoals je op de foto’s kunt zien kan het verwijderen van (een grote) klimop fikse schade aan je huis aanrichten. Neem je tijd, ga niet staan rukken als een gek en hou rekening met eventueel leven in de klimop.
Geef een reactie