De klimaatverandering is dit jaar natuurlijk al duidelijk met extreem hoge temperaturen in januari, vandaag maar liefst meer dan 10 graden terwijl we op de schaats zouden moeten staan.
En in de tuin heeft dat ook gevolgen. Vandaag vond ik in de vijver een bloeiende Kaapse Waterlelie. Nou is dit doorgaans toch al één van de eerste bloeiers maar dit is wel erg snel.
De bollen komen in hoog tempo op terwijl de Helleborus ook in bloei schiet Alleen de Winteracconiet heb ik nog niet gezien.

Ook schieten veel planten al uit en zie je overal bladknoppen. Duimen dat er geen harde vorst meer komt want dan word het nog een kaal voorjaar.
Maar die Kaapse waterlelie is wel erg bijzonder. Je zou bijna gaan denken dat er een warm waterleiding van de stadsverwarming onder de vijver doorloopt want duurde bij de vorst in december ook al 3 dagen voordat er ijs in de vijver lag.
Het sluit aan bij mijn theorie dat vooral de landmassa steeds warmer word. Twee jaar terug kon je in Noord Holland wel schaatsen op sloten en vaarten maar de ijsclubs hadden geen of geen fatsoenlijk ijs.
Het land is dus warm terwijl de watermassa sneller afkoelt onder de koude vorstlucht. Maar die kan moeilijker bij het land. Om die reden blijft mijn kleine vijvertje dat dik een meter in de grond zit dus op grondtemperatuur en niet op watertemperatuur.
En zo komt de klimaatverandering met allerlei verrassingen. Wie had gedacht dat een vijverplant al in januari zou gaan bloeien? 4 weken geleden lag er nog een dikke laag ijs op dat water en nu bloeit de eerste tuinplant in dat koude water.
Welke plant is de volgende? En gaat die dan het hele jaar niet meer bloeien? Ik hou mijn hart vast dit jaar. Als de temperatuur nog 2 weken hoog blijft schiet alles in de bloei of loopt uit.
De vuistregel voor zaaien en planten is dat de temperatuur van de grond boven de 5 graden is. En dat is nu het geval.
Duimen maar tuinliefhebbers.
Geef een reactie