Klaproos, Papaver Rhoeas

In dit artikel over de klaproos of papaver vind u informatie over de grondsoort, bodem, onderhoud, standplaats, vermeerderen en bemesting van de klaproos of Papaver of Papaver rhoeas. Deze fragiele bermtoerist groeit graag op verstoorde grond. Heeft u dus een border dit jaar helemaal omgeschept en verjongd dan is de kans groot dat er klaprozen gaan groeien. 

Kenmerken van de klaproos of papaver:
Standplaats: zonnige, open plaatsen
Grondsoort: Droge tot vochtige omgewerkte grond
Grondsoort: lichte klei, löss, zavel, leem, lemig zand en stenige plaatsen
Bodem: Matig tot zeer voedselrijk, vaak kalkhoudend.
Vocht: geen natte voeten of te veel vocht
Kleur: rood, wit, lila, paars, roze, blauw
Licht: zonnig tot zon
Hoogte: 30 cm tot 125 cm
Bloeiperiode: juni tot augustus
Winterhard: Ja

De Klaproos of Papaver Rhoeas

Algemene informatie:
De papaver die in Nederland groeit, komt vooral voor op droge zanderige grond die kort geleden omgewoeld is, zoals op spoordijken of op opgespoten zandvlaktes. De zaden van de klaproos behouden onder de grond erg lang hun kiemkracht en ontkiemen als ze, soms na jaren, weer aan de oppervlakte komen. De klaproos is dan ook een echte pioniersplant.

Het bloemhart van de Klaproos is van ongekende schoonheid. Het heeft geen nectarklieren, maar levert hoogwaardig stuifmeel voor bijvoorbeeld de honingbijen. Na een tijdje vallen de meeldraden er spontaan af met z’n allen tegelijk. Dit levert dan weer mooie plaatjes op.

thumbs klaproos-papaver

Naamgeving:
De Nederlandse naam klaproos komt van het klappend geluid dat de bloemblaadjes maken wanneer je ze (omgevouwen) tussen de handen legt en er op slaat. Papaver komt van het Keltische woord papapap (kinderpapa) of van papa (pap of brij) en verum (echt of waar), m.a.w. “ware pap”. Het plantensap werd namelijk in de pap gedaan om kleine, huilende kinderen rustiger te maken.

Standplaats en groeiplaatsen:
De papaver of klaproos is een plant die het uitstekend doet op zogenaamde verstoorde grond. Daarom is het ook het symbool geworden van de herdenking van soldaten, met name uit de 1e wereldoorlog maar later ook veel breder. Toen in de 1e wereldoorlog de vrede was getekend waren Noord Frankrijk en een groot deel van België volledig omgeploegd door de bombardementen. Dit werden al snel rode zeeën van klaproos. Toen kwam ook de mythe tot stand dat klaprozen groeien op grond waar lijken liggen. Dit is absoluut niet waar maar het klopte deels voor de gronden waar veel slachtoffers uit de 1e wereldoorlog lagen. Maar dat omdat die grond volledig was omgeploegd door de bommen.

Toen in mijn eigen tuin een nieuwe vijver was geplaatst duurde het even voor er weer overal nieuwe planten stonden. In de rand rondom de nieuwe vijver, zandig, omgeploegd en onbewerkt stonden het 1e jaar alleen maar heel erg veel klaprozen. Dit geld natuurlijk niet voor grond die vers is opgebracht want daar zit doorgaans geen zaad in.

Bodemgesteldheid en grondsoort:
Bodem: Zonnige, open plaatsen (pioniervegetatie). Droge tot vochtige, omgewerkte, matig voedselrijke tot zeer voedselrijke, vaak kalkhoudende grond.
Groeiplaatsen: Akkers, bermen, omgewerkte grond, braakliggende grond, zeeduinen, dijken, industrieterreinen, bouwterreinen en langs spoorwegen. (info wilde-planten.nl)

Deze explosie van klaprozen ontstond het jaar nadat ik een nieuwe vijver had laten plaatsen. De omgewoelde en onbewerkte grond met veel zand bleek een perfecte plek voor een uitbraak van klaprozen.

Zaaien:
Het zaaien van klaprozen is heel simpel: je strooit de zaadjes uit in de tuin op een stukje geschoffelde (verstoorde) grond. Je kan ze ook op een veldje uitstrooien waar al gras groeit. Ook een randje gras langs een sloot of weiland is heel geschikt om klaprozen in uit te zaaien. Je kan zaaien in maart – april zodat je hetzelfde jaar nog bloemen krijgt. Als je klaprozen in de zomer of herfst zaait vormen ze een bladrozet en gaan ze volgend jaar bloeien. Klaprozen houden van zon. Zorg dus dat ze niet in een plek gezaaid worden waar wel eens een plas water blijft staan want daar houden ze niet van.

VerzorgingKlaprozen hebben geen verzorging nodig na het zaaien. Wel kun je de oude bloemen verwijderen om de aanmaak van nieuwe te stimuleren. De bloemen ontwikkelen zelf weer zaadjes als ze uitgebloeid zijn. Die kan je verzamelen om ergens anders weer uit te zaaien, of je kan ze laten zitten zodat ze zich rond de planten verder uitzaaien. Van één zakje zaad kun je dus jaren lol hebben. Vergeet niet stukjes grond om te spitten of te schoffelen zodat ze terug kunnen komen.

Vermeerderen:
Ten eerste kun je de Klaproos eenvoudig zaaien. Je kunt ze echter ook vermeerderen door een wortelstek te maken. Je neemt stukjes wortel van 5 tot 7 centimeter en plaatst ze in potgrond op een niet te koude of te warme plaats. Gebruik compost met fijn grind of grof zand en voldoende kalk. De stekjes die uitlopen kun je in het voorjaar meteen uitzetten.

Foto’s:

Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Orde: Ranunculales
Familie: Papaveraceae (Klaproosfamilie)
Geslacht: Klaproos of Papaver

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *