In dit artikel over het heerlijke kruid Kervel informatie over standplaats, bodem, grondsoort en bemesting. Kervel is een inheemse plant in Zuid-Oost-Europa en West-Azië. Het is door de Romeinen naar het westen gebracht waar het in de middeleeuwen vooral was te vinden kloostertuinen. Echte kervel wordt gebruikt als keukenkruid. In België is kervelsoep een bekende specialiteit. Voor de kruidenteelt worden meestal eenjarige planten gebruikt. Vóór de bloei zijn de bladeren het meest aromatisch.
Kenmerken:
Standplaats: Schaduw tot half zonnig
Bodem: vochtig, voedselrijk, compost, organische meststoffen
Grondsoort: humusrijk, voedselrijk
Vocht: Vochtig
Licht en Zon: heeft licht en zon nodig, geen volle zon.
Hoogte: 30 tot 70cm
Kleur: witte schermachtige bloemen
Kervel
Er zijn enkele plantensoorten die veel op kervel lijken maar giftig zijn zoals:
Dolle kervel (Chaerophyllum temulum), die zijn naam te danken heeft aan het feit dat koeien als ze er veel van eten zich gedragen als dronkaards. Gevlekte scheerling (Conium maculatum), dat door de Oude Grieken voor de voltrekking van een doodvonnis gebruikt werd.

Zaaien en kweken:
Kervel houdt van een half zonnige tot een licht beschaduwde plek. Zaaien doe je in vochtige humusrijke grond vanaf het voorjaar tot in de zomer.
Zaai dun op rij met een onderlinge afstand van zo’n 10cm. Gooi er daarna een dun laagje fijne grond overheen. Verspenen hoeft niet maar dun ze wel uit want te veel plantjes op elkaar zorgen voor minder smaak en zwakke plantjes. de plantjes groeien snel en kunnen al na ruim een maand worden geoogst. Dan is de smaak ook het beste,
lekker anijsachtig en mals. Als je er het hele jaar door van wil genieten zaai dan om de zes tot acht weken. In de winter kun je in bakken of potten gewoon doorgaan.

Grondsoort:
Neem humusrijke grond en zorg voor voldoende drainage door middel van potscherven en grit onder in de pot of bak. Hou de grond vochtig. Kervel heeft voedselrijke en humusrijke grond nodig maar geef niet te veel extra mest vooraf en neem altijd organische mestsoorten. In ieder geval doet dit kruidje het het slecht op zware en/of vette klei. Doorlaatbaar, humusrijk en een petit peux zandig is het beste.
Planten kopen:
Bij tuincentra zijn prima planten te koop. Ik raad af dit soort zaken bij supermarkten te kopen tenzij je het meteen nodig hebt. Die planten zijn zwak en erg snel opgetrokken.
Bovendien kun je beter zelf zaaien omdat de plant vers en jong het lekkers is. En niks kan kruiden van de koude grond verslaan. Kervel ga je dus zelf zaaien.
En koop je het toch vers knip dan meteen het grootste deel er vanaf, scheur de kluit en zet de plukjes hier en daar in potten, bakken en de volle grond. Maar zaai het liever zelf, veel leuker en makkelijk.
Taxonomische indeling
Clade: Campanuliden
Familie: Apiaceae (Schermbloemenfamilie)
Geslacht: Anthriscus (Kervel)
Soort: Anthriscus cerefolium
Gebruik nooit gif in uw tuin. Neem biologische bestrijdingsmiddelen van Ecostyle of andere ecologische merken. Gebruik nooit spullen van Bayer of HG. Dit is allemaal vergif en dat is één van de oorzaken van de terugloop van het aantal insecten.
Geef een reactie