Keizerskroon of Fritillaria Imperialis

In dit artikel over de bol keizerskroon of Frittilaria informatie over de grondsoort, bodem, standplaats, onderhoud en bemesting voor de keizerskroon of frittilaria imperialis. Deze prachtige stinkerd is een vroege voorjaarsbloeier met omlaag hangende “klokken” die een kroonachtige vorm hebben bovenop de lange stengel.

Kenmerken van de Keizerskroon of Fritellaria Imperalis:
Grondsoort: normale tuingrond, niet te nat
Bodem: goed doorlaatbaar, licht zuur, los
Standplaats: zonnig, eventueel halfschaduw
Stank: hij stinkt, naar uien en okselgeur (echt waar)
Licht: zonnig
Vocht: licht vochtig, kan tegen een droge periode
Hoogte: 70 tot 120 cm
Kleur: Oranje, rood, geel, wit, groen (en meer)
Bloeiperiode: Maart – April

thumbs keizerskroon fritillaria-imperialis
keizerskroon fritillaria-imperialis (2)
keizerskroon-fritillaria-imperialis (8)

Algemene informatie:

Fritillaria is een geslacht van ongeveer 100-130 soorten planten in de leliefamilie. De botanische naam Fritillaria is afkomstig van het Latijnse woord fritillus voor “dobbelsteenbeker”. Ze slaat op de vorm van de bloemen, en mogelijk op het geschakeerde kleurenpatroon dat veel van de bloemen kenmerkt.

De enige soort die in Nederland in het wild voorkomt is de kievitsbloem, in België is deze uitgestorven. De soorten van dit geslacht zijn inheems op het noordelijk halfrond: Noordwest-Afrika, Europa, de gematigde gebieden van Azië, en westelijk Noord-Amerika. De meeste soorten komen voor in het Middellandse Zee gebied. De planten zijn kruiden en bolgewassen. De bloemen zijn vaak hangend. De kroonbladen zijn vaak geblokt. Meestal is er slechts 1 bloemstengel.

Standplaats:
Liefst een zonnige plaats, goed doorlaatbare en voedzame grond, vochtig maar niet nat en eventueel extra water geven in het groeiseizoen.

Bemesting:
Geef regelmatig wat meststoffen, want ze houden van een rijke bodem. Dit doe je vooral na de bloei wanneer de bol weer gaat groeien. Verder in het najaar de bollen afdekken met compost en/of bladmulch.

Planten:
De meeste keizerskronen kunnen zowel in potten, bakken alswel in de volle grond geplant worden. Dit kan vanaf begin oktober in goed doorlaatbare, licht zure grond. Ze staan het liefst op een zonnige tot halfschaduwplek.
De keizerskroon heeft een gaatje in de bol waar de bloemstengel heeft gezeten. Plant de bol met het gaatje naar boven in de grond. De planten verwilderen makkelijk. Eventueel kun je met een groepje beginnen maar ik vind ze zelf ook erg mooi met 2 of drie bij elkaar. De bollen worden doorgaans 10 tot 12 cm diep geplant. Na de bloei moet je het loof laten afsterven. De bol gaat nu weer voedsel opnemen voor het volgende jaar.

Onderhoud:
Je hoeft op zich weinig onderhoud aan de keizerskroon te plegen. Helaas is hij erg gevoelig voor ongedierte en houden slakken er ook heel erg van. Ik kan foto’s van volledig afgekloven keizerskronen laten zien. Ook kevers en ander ongedierte is dol op deze bijzonder fraaie plant. Met gebruik van biologische middelen kun je de planten en met name de bloemen tot na de bloei redden.

Houdt er rekening mee dat de bol niet helemaal winterhard is. Ik neem de bollen daarom mee in het afdekprogramma aan het einde van het jaar. Dus dezelfde materialen over de grond strooien zoals bij je bollen en andere planten die enige bescherming nodig hebben. Ik gebruik bladmulch, boomschors, stro, gewone bladeren, compost (meteen bemesting voor volgend jaar) en natuurlijk de takken van de oude kerstboom.

Extra informatie (stank)
De bloem van de keizerskroon verspreidt een geur die mollen zou afschrikken. De geur komt overeen met die welke door de vos wordt verspreid. Deze geur is door Wageningse onderzoekers van Plant Research International herleid tot 3-methyl-2-buteen-1-thiol, een zwavelhoudende terpeen.
Deze geur wordt ook door mensen als onaangenaam ervaren. Kortom hij stinkt. En geloof me, hij stinkt. En wel naar een uien-okselzweetlucht die op sommige plekken dicht bij de plant aardig sterk kan zijn.

Foto’s

keizerskroon-fritillaria-imperialis (1)
keizerskroon-fritillaria-imperialis (4)
keizerskroon-fritillaria-imperialis (9)
keizerskroon fritillaria-imperialis (11)

Taxonomische indeling:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: Eenzaadlobbigen
Orde: Liliales
Familie: Liliaceae (Leliefamilie)
Geslacht: Fritillaria
Soort: Fritillaria imperialis

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *