KattenstaartAmarant

In dit artikel over de KattenstaartAmarant of Amaranthus Caudatus informatie over de grondsoort, standplaats, bodem, verzorging en voeding en bemesting van deze prachtige plant mijn zijn karmijnrode bloempluimen.

Verwar de KattenstaartAmarant niet met de gewone Kattenstaart want dat zijn twee hele verschillende planten.

Vooral de hangende variant kan verschrikkelijk mooi zijn. de KattenstaartAmarant is makkelijk zelf te zaaien en op te kweken. De wijnrode bloemen hebben een prachtige, mathematische structuur en zijn een studie op zich waard.

Algemene informatie:
Vanaf de 19e eeuw is een aantal Amarantsoorten ingeburgerd geraakt in Noordwest-Europa. Verscheidene soorten komen voor als tuinplant. Een paar soorten komen nu voor als wilde plant.

Het is in principe een eenjarige plant. Sommige soorten echter moet je in het najaar zaaien en komen het jaar daarop in volle bloei.

kattenstaartamarant
Kattenstaart

Kenmerken van de KattenstaartAmarant
Standplaats: zonnig
Grondsoort: voedselrijk
Bodem: voedzaam en waterdoorlatend
Vocht: vochthoudende bodem
Winterhardheid: Plant is vorstgevoelig
Hoogte: 75 tot 100+ cm (plant kan ondersteuning gebruiken)
Bloemkleur: donkerrood
Bloeitijd: Juli tot oktober (kan al in mei gaan bloeien)
Bijenvriendelijke plant
1 en 2 jarig

De Amarant heeft een fraaie bloeiwijze met pluimen of aren die met hun donkerrode kleur een voorname plek in de border kunnen aannemen. De aren kunnen 30 tot 50 cm lang worden en de plant kan meer dan een meter hoog worden.

kattenstaartamarant

Grondsoort:
Zorg voor waterdoorlatende en voedzame grond. Maak de grond dus los, voeg enig zand toe en meng compost door de bodem. Schep alles goed om zorg voor een korrelige structuur. Bladcompost is aan te raden omdat dit twee doelen dient: het maakt de grond luchtig en doorlatend en brengt veel voedsel in de bodem.

Zet sterke planten in de grond vanaf Mei als er geen vorst meer te verwachten is. Mocht het erg af gaan koelen bescherm de planten dan, ze kunnen echt niet tegen de vorst. Geef in de loop van het jaar wat extra voeding, met name bloeimest.

Zaaien:
Zaaien kan vanaf Maart (beschermd) onder glas en vanaf Mei in de volle grond. Houd er rekening mee dat deze plant niet tegen vorst kan. Overigens krijgt u het beste resultaat als de Amarant ter plaatse gezaaid word. Zorg altijd voor voldoende vocht, zeker als de plant nog jong is.

Onderhoud:
Bij jonge planten kan toppen zorgen voor een bredere groei en een goed vertakte en evenwichtige plant.
Knip oude bloemen weg en geef eventueel wat extra bloeimest in de loop van het jaar.

kattenstaartamarant

Taxonomische indeling kattenstaartAmarant

Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Geavanceerde tweezaadlobbigen
Orde: Caryophyllales
Familie: Amaranthaceae (Amarantenfamilie)
Geslacht: Amaranthus

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *