Kattenstaart zaaien en planten

De kattenstaart zaaien gaat prima. In dit artikel de benodigde grondsoort, standplaats, voeding en bemesting en de zaai en plantvoorschriften voor de Kattenstaart of Amaranthus Caudatus. Dat is de variant die ik zelf zaai met de grote dikke rode pluimen.

De kattenstaart of kattenstaart-amarant is prima zelf te zaaien. De kattenstaart zaaien vereist echter wel het juiste zaad weet te krijgen. Heeft u het verkeerde dan krijgt u plantjes van 10 tot 20 cm hoog met kleine bloemen.

Heeft u het juiste zaad dan staan er binnen een maandje of twee planten van een meter hoog met felrode pluimen die zomaar 40 cm lang kunnen zijn. Het zaaien is op zich eenvoudig en u heeft er in principe geen kas voor nodig. Onder glas gaat wat sneller maar ook de kweekbakken van de tuincentra voldoen prima om ze voor te trekken.

Kattenstaart zaaien:

De kattenstaart zaaien kan vanaf Maart (beschermd) onder glas en vanaf Mei gewoon buiten of in de volle grond. Houd er rekening mee dat deze plant niet tegen vorst kan. Zorg altijd voor voldoende vocht, zeker als de plant nog jong is

Ik zaai voor in kleine potjes en dun het zaaigoed uit tot 3 stuks per potje. Zijn ze wat groter dan ga ik ze verspenen en laat ze wat groter worden tot ze een stevige stengel hebben. Dan zet ik ze in de border tussen de andere planten.

Gooi niet te veel grond over het zaad. In principe hoeft er niks overheen, zeker niet als u in kweekbakken zaait. Licht aandrukken is voldoende. En dan natuurlijk vochtig houden.

kattenstaart zaaien

Van het zakje zaad kwam de volgende informatie:
Rode kattenstaart zaden vanaf eind maart tot eind mei direct buiten zaaien. Zaai breedwerpig of in regels, later eventueel iets uitdunnen.
Nadeel van buiten de kattenstaart zaaien is dat de plantjes makkelijk ten prooi vallen aan slakken en duiven. Daarom laat ik ze beschermd opgroeien en zet ze als ze groot zijn op hun plek. Dan kun je ook vroeger zaaien zoals ik dat doe in mijn zaaikastje en de kleine zaaibakken.  De foto’s spreken voor zich, het zijn echt prachtige planten geworden.

Grondsoort om de kattenstaart zaaien:
Ik zaai altijd in zaai- en stekgrond van de betere tuincentra en dus ook de kleinere tuincentra. Dat is de moeite waard want zo krijg je mooie plantjes. Bij het verspenen zet ik ze in dezelfde grond vermengd met potgrond.

Plantvoorschriften:
Zorg voor waterdoorlatende en voedzame grond. Maak de grond dus goed los voor je gaat planten en voeg enig zand toe. Meng ook wat compost door de bodem. Schep alles goed om zorg voor een korrelige structuur.  Zet sterke planten in de grond vanaf Mei als er geen vorst meer te verwachten is. Mocht het erg af gaan koelen bescherm de planten dan, ze kunnen echt niet tegen de vorst. Geef in de loop van het jaar wat extra voeding, met name bloeimest

Standplaats: zonnig
Grondsoort: voedselrijk
Bodem: voedzaam en waterdoorlatend
Vocht: vochthoudende bodem
Winterhardheid: Plant is vorstgevoelig
Hoogte: 75 tot 100+ cm (plant kan ondersteuning gebruiken)
Bloemkleur: donkerrood
Bloeitijd: Juli tot oktober (kan al in mei gaan bloeien)
Bijenvriendelijke plant
1 en 2 jarig

Algemene informatie:
Vanaf de 19e eeuw is een aantal Amarantsoorten ingeburgerd geraakt in Noordwest-Europa. Verscheidene soorten komen voor als tuinplant. Een paar soorten komen nu voor als wilde plant. De Amarant heeft een fraaie bloeiwijze met pluimen of aren die met hun donkerrode kleur een voorname plek in de border kunnen aannemen. De aren kunnen 30 tot 50 cm lang worden en de plant kan meer dan een meter hoog worden.

Onderhoud:
Bij jonge planten kan toppen zorgen voor een bredere groei en een goed vertakte en evenwichtige plant.
Knip oude bloemen weg en geef eventueel wat extra bloeimest in de loop van het jaar.

Taxonomische indeling:

Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Geavanceerde tweezaadlobbigen
Orde: Caryophyllales
Familie: Amaranthaceae (Amarantenfamilie)
Geslacht: Amaranthus

Rode lijst planten op Wiki

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *