Kardinaalsmuts of Euonymus, struik en boom

In dit artikel over kardinaalsmuts of Euonymus informatie over de grondsoort, bodem, onderhoud, standplaats, vermeerderen en bemesting. De kardinaalsmuts is een middelgrote struik die niet alleen fraaie bloemen heeft in de vorm van een kardinaalsmuts maar waarvan de bladeren in de herfst een bijzonder fraaie kleur krijgen. Ook komen er uit de vruchtjes oranje zaden tevoorschijn.

Kardinaalsmuts of Euonymus

Kenmerken van de kardinaalsmuts

Grondsoort: humusrijk, sommige soorten kalkrijk, feitelijk alle grondsoorten.
Bodem: goed doorlaatbaar, humusrijk
Standplaats: volle zon of halfschaduw.
Licht en water: vochtig maar niet nat
Bloeiperiode: Mei – Juni
Hoogte: van kleine struik (vooral de haagvarianten) tot kleine lage bomen. Maximale hoogte 6 meter, gemiddeld 2 tot 3 meter en 1.5 tot 2.5 meter omvang.
winterhard: goed tot matig winterhard. Sommige groenblijvende varianten houden van meer beschutting en bescherming tegen erge koude.

wilde kardinaalsmuts spindle pixabay
kardinaalsmuts herfstkleuren pixabay

Grondsoort:
Deze plant doet het feitelijk in alle grondsoorten maar het kan per variant wel verschillen. Zo is bekend van Euonymus alatus dat hij van een kalkrijke bodem houdt. Dit is overigens ook een zeer fraaie en in de tuincentra veel voorkomende soort. Koop deze struik dus bij een kweker die verstand van zaken heeft en weet welke variant hij verkoopt.

Standplaats:
kan van de volle zon  tot in de schaduw. Gemiddeld zon en halfschaduw. Bij extreme standplaatsen is het handig de soort uit te zoeken die daarbij hoort. Wend je daarvoor tot de betere kwekerij die gespecialiseerd is in struiken en heesters.

Informatie van www.wilde-planten.nl:
Bodem: Zonnige tot matig beschaduwde plaatsen op droge, soms wat vochtige, matig voedselarme tot matig voedselrijke, basische, kalkhoudende grond (leem, zand en mergel).
Groeiplaatsen: Bossen (loofbossen, beekoeverwalbossen en hellingbossen), bosranden, struwelen, heggen, houtwallen, zeeduinen (duinbossen en duinstruweeel) en rivierduinen (rivierduinbosjes).

Bodem:
De kardinaalsmuts vereist een doorlaatbare en humusrijke bodem. Zo makkelijk is hij dus ook weer niet. Matig voedselrijk en vochtig en niet te nat of te droog dus.

Snoeien:
Kardinaalshoed kun je indien nodig snoeien aan het einde van de winter, begin voorjaar. Snoeien doe je bijvoorbeeld bij wijze van vorm snoei of om een dicht gegroeide struik uit te dunnen. Knip de oude takken laag af tot aan de grond. De nieuwe scheuten komen vanzelf weer. Eventueel kun je het ene jaar de binnenkant snoeien en het volgende jaar de buitenkant of andersom. Verder verdient het aanbeveling om diagonaal groeiende takken te verwijderen.  Dit zorgt voor een mooiere vorm en het dicht groeien van de struik.

Verzorging:
Geen bijzondere aanwijzingen te vinden rondom deze  plant.

Bemesting:
Ik gooi er jaarlijks een handje compost onder. Dit is wel een  struik die gevoelig is voor overbemesting en te veel voeding. Uit eigen ervaring weet ik dat. Hij stond in een nieuwe en overbemeste border waardoor hij matig bloeide en het blad snel geel werd. Pas daar dus mee op. Geen bemeste tuinaarde storten of compost in het plantgat doen voor je hem plant.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *