Kaapse Waterlelie, vroege waterplant

In dit artikel over de kaapse waterlelie (aponogeton distachyos), één van de mooiste waterplanten die er is, informatie over de grondsoort, bodem, diepte, onderhoud en oorsprong van dit prachtige witte wasachtige waterlelie. De bloem heeft de vorm van een schuitje met fraaie zwarte en witte bloemdelen die helder afsteken tegen het donkere water van de tuinvijver. Een absolute aanrader.

Kenmerken van de Kaapse waterlelie:
Grondsoort: vijveraarde
Bodem: moet geschikt zijn om te wortelen.
Standplaats: Vijver of poel
Diepte: 50 tot 70 cm diep
Kleur: wit, creme met zwarte puntjes
Bloeiperiode: voorjaar
Waterplant

Kaapse waterlelie
De Kaapse waterlelie

Algemene informatie:
In mijn vijver staat een keur aan planten maar eentje zit er vanaf het begin in en dat is de Kaapse waterlelie. Dit prachtige “schuitje” met zijn wasachtige witte bloempjes is elk jaar weer een aanwijzing dat het gedaan is met de kou. Hij bloeit zeer vroeg als de rest van de vijver nog leeg en dor is. Het vreemde is dat ik in diverse literatuur heb gelezen dat hij niet helemaal winterhard is. Daar heb ik geen last van want hij heeft al menig straf wintertje glorieus overleeft. En dat bij een plantdiepte tussen de 50 en de 70 centimeter.

Oorsprong:
De kaapse waterlelie of Aponogeton distachyos komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en is feitelijk een drijfplant. In Zuidafrika noemen ze hem Waterblommetje. Hij is tevens te vinden in Australië en zelfs Nieuw-Zeeland. En dat zal nog wel uitbreiden want in mijn vijver is het een vaste waarde ondanks een paar winters waarin de  boel massief bevroor.

Uiterlijk:
De plant vormt in het begint van het seizoen een prachtige waaier van bladeren waar al snel bloemen in verschijnen. De bladeren zijn enigzins puntig en mooi om te zien.
De bloeiperiode is april-Mei maar ik heb hem in Maart al vol in bloei gehad. De bloemen ruiken naar vanille. Als je geluk hebt bloeit hij nogmaals in het najaar of zelfs het hele jaar door.
De bloemen zijn kleine kunstwerkjes van wasachtige, creme-witte blaadjes met zwarte accenten. Als je er met je neus bovenop gaat  zitten zie je de schoonheid in optima forma.

Geur:
En als je er toch met je neus bovenop zit ruik van even goed want hij verspreid het heerlijke odeur van amandleen en vanille. Pas wel op dat je niet in het water valt als je voorover buigt om te snuffelen.

kaapse waterlelie
De kenmerkende puntige blaadjes van de Kaapse waterleilie

Planten en onderhoud:
De Kaapse waterlelie is een onderwaterplant die het liefst op zo’n 40-50 cm diep water groeit. Dat komt de winterhardheid ten goede.  Bij mij heeft hij altijd makkelijk in de bodem van de vijver geworteld.  Later heb ik hem toch maar met vijveraarde en een mooi mandje op de bodem gezet. Daar heeft hij verder geen onderhoud meer nodig gehad.

Winterhardheid:
Zodra het kouder word verdwijnen de bladeren onder water. Maar als het een beetje warmer word, en bij mij in de tuin is dat zodra de vorst uit de lucht is komen de blaadjes meteen weer aan de oppervlakte. En dan gaat het vaak ook meteen al weer bloeien.

De kaapse waterlelie houd van de zon.

Foto’s

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *