In dit artikel over de Jeneverbes informatie over de bodem, standplaats, grondsoort, herkomst, onderhoud en voeding en bemesting van dit lid van de Cypressen-familie of coniferen. Het is een van de weinige coniferen, naast de grove den en de taxus, die van nature voorkomt in de Benelux. Het verspreidingsgebied is zeer groot: vrijwel overal op het noordelijk halfrond tot langs de poolcirkel met uitlopers tot diep in de subtropische gebieden. Grote populaties komen voor in de naaldwouden van Azië en Canada
Grondsoort: Gemengde, zandige grond, matig voedselrijk, Leem
Bodem: Zandig, bosgrond, goed waterdoorlatend, niet te nat, mineraalrijk
Standplaats: zonnige plek of halfschaduw
Bloeiperiode: Mei
Hoogte: van 30cm tot 10 meter hoog
Er zijn zeer veel soorten van deze plant. Let dus goed op.



Jeneverbes, Juniperus Communis
Jeneverbessen worden in Nederland in de meeste gevallen als solitaire struiken aangetroffen in arme zandverstuivings- en heidelandschappen. Een groot deel van de Nederlandse exemplaren groeit op de Veluwe en in Drenthe. Ook in Twente is de struik op verschillende plaatsen in natuurgebieden aan te treffen en er zijn restpopulaties in Limburg en Noord-Brabant.
De jeneverbes is een bijzondere plant die over de hele wereld voorkomt. Hij is oorspronkelijk inheems in Nederland. Er zijn hoge soorten en lage struikachtige en zelfs kruipende soorten. Die laatste is vooral populair in rotstuinen. Je kunt er ook ongekend mooie bonsai-bomen van maken. Die moeten wel buiten staan want binnen gaat de jeneverbes zeker doos.
De besvomige kegelvruchten worden gebruikt voor het aromatiseren van gin, jenever, aquavit en Bénédictine. De drank jenever dankt zijn naam aan deze plant. De benaming “genever” is van de jeneverbes afkomstig. De gedroogde kegelvruchten worden als specerij verwerkt in bijvoorbeeld marinades voor wild. Ook zuurkool wordt traditioneel met jeneverbes gekruid. Naast de bessen worden ook de bladeren gebruikt, bijvoorbeeld bij het grillen van vis. De etherische olie van jeneverbes wordt onder meer gebruikt in badolie.
Grondsoort:
De jeneverbes komt vooral voor op arme en zandige grondsoorten. Je vind hem in Nederland als solitaire plant en heel soms een paar in een bosje bij elkaar. Hij komt voor in bosachtige omgeving en heidegronden. Hij is soms te vinden in midden- en Oost-Nederland maar vooral in Drenthe, Overijssel en Gelderland.
Bodem:
De bodem moet vooral goed doorlatend en luchtig zijn. Een vochtige bodem kan wortelrot veroorzaken. Verder vind je de Jeneverbes vooral op zandgronden en menggronden op basis van zand. De bodem moet niet te voedzaam zijn en lichtzuur (pH 6 tot 6.5). Leem is ideaal.
Jeneverbes houdt van een droge humusarme, maar wel mineraalrijke bodem. Leemgrond is daarom zeer geschikt. Hij heeft veel zon nodig om de bessen tot rijping te laten komen
Standplaats:
De Jeneverbes houd van zon, hooguit lichte schaduw. Het is een plant/boom met een zuidelijk temperament maar de juiste soort doet het prima in Nederland. Zorg er voor dat hij nooit natte voeten heeft en op doorlatende en luchtige grond staat.
Onderhoud:
Snoeien moet je niet doen bij de Jeneverbes want hij kan schimmelinfectie oplopen op de snijwonden van de takken. Ook word de struik er niet mooier op. Een kale plek veroorzaakt door het weghalen van een tak zal niet of nauwelijks meer herstellen.
Zorg dat de grond rondom de boom los blijft en luchtig en doorlaatbaar. Strooi jaarlijks wat lichtzure compost rondom je boom maar pas op met overbemesting. Sla dus gerust een jaartje over.
Gebruik nooit gif in uw tuin. Neem biologische bestrijdingsmiddelen van Ecostyle of andere ecologische merken. Gebruik nooit spullen van Bayer of HG. Dit is allemaal vergif en dat is één van de oorzaken van de terugloop van het aantal insecten.
Geef een reactie