Jasmijn, bloemen en heerlijke geuren

In dit artikel over Jasmijn info over de grondsoort, standplaats, bodem, bemesting, snoeien en onderhoud van deze beelschone struik. Alleen al vanwege de heerlijke geur van de wit bloeiende soorten mag deze in alle seizoenen bloeiende soort feitelijk in geen enkele tuin ontbreken. De naam jasmijn betekent niet voor niets ‘geschenk van god’.

Jasmijn
Jasmijn

Kenmerken:
Grondsoort: Zandig, humusrijk, matig voedselrijk
Bodem: matig voedzaam tot voedzaam, doorlaatbaar, basisch (zandig, licht kalkrijk)
Vocht: nooit nat, licht vochtig
Standplaats: doorgaans zonnig en warm
Afmeting: afhankelijk van de soort, tot meters hoog tegen de muur
Bloeiperiode: alle seizoenen afhankelijk van de soort
Kleur: wit, roze, rood, paars, lila, geel

De verschillende foto’s laten goed zien wat een veelzijdige plant Jasmijn is en hoeveel soorten er wel niet zijn. Informeer dus goed, zorg dat u weet welke soort u wilt hebben en ga naar een goed tuincentrum. Laat voor dit soort struiken de grote jongens links liggen en ga naar kleinere gespecialiseerde tuincentra.

Jasmijn, Geurende bloeier

De jasmijn is een groenblijvende struik (heester) en klimplant met een heerlijke geur. Jasmijn is in princiep winterhard maar in echt strenge winter kan hij zijn blad verliezen. Jasmijn is een klimplant en kan langs schuttingen, muren en pergola’s worden geleid. Ze hechten zich makkelijk. Jasmijn kan ook worden gebruikt onder hoge bomen om de stam te bedekken. Er zijn ook kleinere varianten die het goed doen in potten en kuipen. Ze hebben doorgaans wel wat geleiding nodig.

Standplaats:
Ze houd van een zonnige plek tot halfschaduw. De plant zelf stelt niet te veel eisen behalve voedselrijke bodem. Hou er wel terdege rekening mee dat deze plant zich door zijn oppervlakkige wortelstelsel en grootverbruik op het gebied van voeding en water moeilijk is te combineren met andere vaste planten. Bij het inplanten water in het gat doen en een voorraadje organische mest in de vorm van compost meegeven.

Grondsoort:
Jasmijn heeft goed doorlaatbare grond nodig. Zorg voor een zandige, humusrijke en doorlaatbare bodem. De grond moet licht basisch zijn, dus licht kalkrijk. Ze houd niet van zure grond, dus niet van venige turfrijke grond. Zandig, lemig, kleimengsel, humusrijk en waterdoorlatend.

Bemesting
Jasmijn heeft een voedselrijke bodem nodig en mag 1x per jaar worden meegenomen in de mulchronde met compost. Geef echter niet te veel voeding.  Dus niet meerdere keren per jaar mest gaan strooien. 1x per jaar, na de bloei of in het najaar.

Jasmijn snoeien
Verwijder tijdens het seizoen dode bladeren, bloemen en stengels van de plant. Doe ook wat vormsnoei en haal oud hout weg.  Wacht met snoeien tot de plant is uitgebloeid. Als d struik te groot word kun je  na de bloeiperiode de stengels op twee derde van hun lengte afknippen.

Soorten:

Gewone jasmijn of Jasminum officinalis is vooral bekend vanwege de fantastische bloemengeur. De Nederlandse naam is gewone jasmijn of bruidstranen. Deze jasmijn bloeit uitbundig van juni tot in september. Deze soort is een fanatieke maar langzame klimmer die het goed doet op een beschutte plek maar ook in een pot of kuip. Jasminum officinale of echte jasmijn heeft een enorme groeisnelheid. Deze klimplant kan schuren en kleine gebouwen volledig bedekken. Deze soort moet je dan ook jaarlijks snoeien om hem in toom te houden. De jasminum officinale behoudt zijn bladeren in de winter.
Jasminum nudiflorum of winterjasmijn heet ook wel een naaktbloeier omdat hij aan de struik zit zonder dat er nog blad is gevormd. Hij heeft gele bloemen die al in december verschijnen. Hij kan in de zon en in de schaduw staan en is makkelijk in onderhoud.
Toscaanse jasmijn of Sterjasmijn: Bijzonder fraaie soort, deze Toscaanse Jasmijn. De kleine witte bloempjes hebben een kruisachrige vorm en hebben een bijzonder lekkere en sterke geur. Ze bloeien van juni tot september. Het kan hem niet warm genoeg zijn, hij groeit graag tegen een warme, zonnige muur of schutting.
Boerenjasmijn. Uitstekende haag- en heggenplant. Geurende voorjaarsbloeier voor in de tuin. De boerenjasmijn begint in mei te bloeien en is een populaire klant vanwege zijn mooie, witte of roomwitte bloemen en zoete geur.

Gebruik nooit gif in uw tuin. Neem biologische bestrijdingsmiddelen van Ecostyle of andere ecologische merken. Gebruik nooit spullen van Bayer of HG. Dit is allemaal vergif en dat is één van de oorzaken van de terugloop van het aantal insecten.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *