Japanse Sneeuwbal Viburnum

Japanse Sneeuwbal Viburnum is een geslacht uit de muskuskruidfamilie. Informatie over de grondsoort, bodem, standplaats, bemesting en onderhoud van Japanse sneeuwbal viburnum, deze prachtige plant met zijn fraaie witte bloemetjes. Het is een plant die vooral in Japan bijzonder populair is. Hij heeft een gelaagd uiterlijk en is niet al te moeilijk in onderhoud.

Kenmerken:
Grondsoort: Humusrijk, licht zuur, geen zware klei
Bodem: doorlaatbaar, nooit te nat, evt zandig
Vochtigheid: Normaal, bij droogte extra water geven.
Standplaats: Licht, Zon, halfschaduw
Hoogte: 150-250 centimeter
Winterhardheid: Redelijk tot goed (takken kunnen dood gaan)
Bloeitijd: Mei tot Juli

Japanse Sneeuwbal Viburnum

Algemeen:
Japanse sneeuwbal Viburnum is een geslacht uit de muskuskruidfamilie (Adoxaceae). Sommige soorten hebben de afmeting van kleine bomen. Het natuurlijke verspreidingsgebied van dit geslacht beslaat de gematigde en subtropische gebieden op het noordelijk halfrond. Veel soorten zijn populair als tuin- of plantsoenstruiken vanwege hun als fraai ervaren schermvormig geplaatste bloemen en bessen.

De Japanse sneeuwbal Viburnum bloeit in het voorjaar met fraaie witte bloempjes. Soms komen er rode of donkere bessen aan. Dit is bij mij echter nog nooit gebeurt. De Japanse sneeuwbal is een snelle groeier die al in een paar jaar veel ruimte in beslag kan nemen.
Hij kan behoorlijk breed worden en als hij de ruimte krijgt kan er een zee van fijne witte bloempjes ontstaan. Vandaar de naam sneeuwbal. De bloemen zijn schermvormig en helder wit.

japanse sneeuwbal viburnum

Standplaats:
De Japanse sneeuwbal viburnum houdt van zon en lichte schaduw. In mijn tuin staat hij tegen een zuidelijke schutting en krijgt wel licht maar weinig directe zon. De juiste bodem is heel belangrijk voor goede groei en bloei. De grond moet ze dient vochtig gehouden te worden en los. Water geven bij droogte. Klei of te droge grond is goed niet voor de Japanse Sneeuwbal.

Vocht:
Hij mag niet te droog worden en in de zomer als het niet regent mag hij gerust een beetje water hebben.

Onderhoud
Als de plant ouder word kunnen er een soort waterscheuten vanuit de voet groeien die dwars door de plant omhoog komen. Die kun je gerust weghalen.
Word de struik minder mooi dan kun je gaan overwegen om die nieuwe scheuten te gebruiken om de plant te verjongen. De bloei loopt namelijk terug als de struik te oud word. Je kunt dan verticale scheuten laten staan en nieuwe horizontale scheuten cultiveren. Op die manier hou je de hoofdvorm in stand.

Bemesting:
Zorg aan het begin van het jaar voor organische bemesting. Compost of organische tuinmestkorrels zonder kalk verdienen de voorkeur.

Snoeien
Als het snoeien doe je direct na de bloei. Veel snoeien is echter niet nodig. De Viburnum heeft de klassieke gelaagde vorm die je vaker bij Japanse struiken en bomen ziet. Als je dat mooi vind kun je hem een beetje in die richting duwen.
Verder moet je soms na de winter eventuele takken die dood zijn gegaan door vorst verwijderen. Ook kun je lichte vormsnoei toepassen (na de bloei) wat de bloei het volgend jaar ten goede komt.

Winterhardheid:
De Japanse Sneeuwbal Viburnum is niet helemaal winterhard. Zorg daarom voor een beschutte plek waar hij heen last heeft van gure wind of erge koude. Is er een stevige vorstperiode pak hem dan even in met bubblerap (bolletjesplastic) of een speciale plantenhoes. In een normale winter kun je hem gewoon laten staan.


Taxanomische indeling:

Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Campanuliden
Orde: Dipsacales
Familie: Adoxaceae (Muskuskruidfamilie)
Geslacht: Viburnum
Getoonde soort: Japanse sneeuwbal of Viburnum plicatum “Watanabe”

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *