Insectenkast of insectenhotel

Een insectenkast is een must voor de biologische tuin. Voor een gezonde en ecologisch verantwoorde tuin is het insectenhotel, insectenhuisje of gewoon de insectenkast onontbeerlijk. Ze bieden een woonplaats voor Lieveheersbeestjes, Vlinders, Gaasvliegen, Metselbijen, Bijen, Hommels,  Solitaire wespen en noem maar op.

Dat het werkt heb ik aan den lijve ondervonden. Nee, niet omdat ik in de zomer opgevreten word door de muggen. Maar wel doordat ik een luid gezoem hoor als ik in de zomer door mijn niet eens zo grote tuin loop. Het is niet te geloven hoeveel beesten er rondvliegen.

insectenkast
Simpel kastje voor metselbijen

En dat komt ook omdat ik alleen maar bloeiende planten heb. Alleen een paar fancy graspollen bloeien niet in kleur en zijn waarschijnlijk niet interessant voor insecten. Maar de rest van de tuin is een bloemenfeest voor het kleine gevleugelde beest.

Voor ik per diersoort het nut en de gewenste woonplaats ga bespreken laat ik eerst even een keur aan insectenhotels en insectenkasten zien. Later zal ik ook nog wat details geven waar je de kasten kunt kopen en hoe je ze zelf kunt maken.

De kasten van Texel en Ommen zijn een mooi voorbeeld van huisvlijt. Weliswaar gemaakt door knappe koppen maar met een beetje inventiviteit en elbow grease (da’s engels) kom je een heel eind.

De insectenkast

En dan de huisvlijt van ecomare op Texel. Wat die jongens niet weten is dat ik ook veel op Texel kom. En dus weet ik wat een Juttertje is. En dus weet ik ook dat die jongens van Ecomare ook wel van een slok houden.

links metselbijen, midden vlinders en rechts gemengd

Ik zie namelijk diverse oude kruiken in die insectenkast verwerkt. Ze zullen het wel recycling noemen, ja ja …

En dan vervolgens mijn eigen kastjes op de schutting. Inmiddels hangen er al een stuk of 6. Hierboven van links naar rechts een gemengde kast voor solitaire bijen, zweefvliegen en metselbijen.

Dan een vlinderkast (die vliegen blijkbaar overdwars) en een gecombineerde kast met aan de onderzijde landingsbanen voor lieveheersbeestjes.

Vooral de metselbijen en solitaire bijen maker er veel gebruik van. Net als gaas en zweefvliegen en lieveheersbeestjes. Een vlinder heb ik nog nooit in de buurt gezien van die kasten. Ik zie er echter wel veel in de tuin.

Texel, Ecomare, zoek de juttertjekruiken

Overigens kun je zowel aan de grootste als aan de kleinste insectenkast zien wat de kern is van dit concept: gaatjes, spleetjes, holtes en beschermde stukjes waar insecten veilig in kunnen wonen en een gezinnetje stichten.

Tot zover mijn inleiding betreffende het insectenhotel. Ik ga de komende periode nog meer nuttige informatie vergaren om met jullie te delen. Want het is belangrijk en leuk, al die kruipertjes in en rond de tuin.

En dan meteen door naar een fikse lijst met insectenvriendelijke planten, want dat is een ook zeer belangrijk.

Tot kijk dus.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door