Inhoud plantenbak berekenen in liters

Inhoud plantenbak berekenen in liters is soms moeilijk, soms makkelijk. Als je de inhoud van een ronde pot of bak moet berekenen in liters is dat moeilijker dan een gewone rechthoek of vierkant. Bij een ronde vorm moet je met het getal Pi gaan werken (3.14) terwijl je bij een vierkante pot gewoon lengte x breedte x hoogte kun doen.

Inhoud plantenbak berekenen

Eerst de inhoud plantenbak berekenen van een rechte of vierkante bak. Dat is nog eens makkelijk. Je doet eerst Lengte x Breedte x Hoogte in centimeters. Dan plaats je de komma 3 plekken naar links en voila, de inhoud in liters.

Voorbeeldje:  50 cm hoog x 50 cm breed x 50 cm hoog = 125.000 kubieke centimeter = 125 liter = 3.2 zakken van 40 liter grond
Voorbeeldje goedkope grote plantenbak:  228 x 30 x 43 = 294.120 = 294 liter = 7.3 zakken grond.

Nou lijkt dat vreemd, 7,3 zakken in een bak van 2.28 meter lang en 3.2 zakken grond in een bak van 50 cm rondom. Dat heeft echter te maken met de geringe hoogte en diepte van die lange bak. Maar het klopt echt, ga alles maar volgooien met water als je durft. Eerlijk is eerlijk, ik heb het ook 3 x nagerekend maar een bak van 50x50x50 is feitelijk enorm groot.

Laatste voorbeeldje inhoud plantenbak berekenen:
Een standaard balkonbak van 80 lang x 18 breed x 14 hoog = 20 liter = een halve zak van 40 liter

De klassieke balkonbak van 80 cm lang met een inhoud van 20 liter

Belangrijk:
Bij deze voorbeeldjes ga je er vanuit dat je de hele bak vol gooit met aarde en ook nog een beetje aandrukt. In de praktijk gebeurt dat niet. Bovendien wil je nog een beetje ruimte overhouden voor wat compost of andere mest. Trek er dus gerust 10 of 20% vanaf.

Inhoud van een ronde bak of pot berekenen

Het berekenen van de inhoud plantenbak in liters van een ronde pot gaat even moeilijker. Hier hebben we het getal Pi bij nodig. Bij een vierkante bak doe je Lengte x breedte x hoogte. Lengte x  breedte is ook de oppervlakte. Bij een ronde bak heb je geen lengte en breedte maar wel een hoogte. Je moet dus de oppervlakte van de pot berekenen en dat x de hoogte doen om de inhoud te weten. En daar is wiskunde voor nodig.
De oppervlakte van een cirkel is 3.14 x (de halve doorsnede in het kwadraat)  x de hoogte. De oppervlakte is dus  π x r2 waarbij r de straal is. En de straal is de halve doorsnede / diameter.

Heb je dus een pot met een doorsnede van 30 cm dan is de halve doorsnede 15 cm. Die 15 centimeter moet je vervolgens in het kwadraat doen, dat is 15 x 15 = 225 . De oppervlakte van de pot is dus 3.14 x 15² =  3.14 x 225 = 706.5 vierkante centimeter. Is de pot 40 centimeter hoog dan doe je 706.5 x 40 =  28260. Dan de komma 3 plekken naar links en zie daar, de inhoud van de pot is dus 28,260 liter oftewel afgerond 28 liter.

Dat lijkt veel maar 40 cm is hoog. Een bak van 40x40x40 heeft een inhoud van 64 liter. In dit soort bakken en potten gaat altijd meer grond zitten dan je denkt. Hou er wel rekening mee dat veel ronde potten aan de bodem smaller zijn, soms veel smaller. Wat je zou kunnen doen is de oppervlakte van de bovenkant en de onderkant beiden berekenen, bij elkaar optellen en door 2 delen. Dan heb je het gemiddelde en kom je iets dichter bij de inhoud. Maar het zal niet erg veel schelen en je wil uiteindelijk globaal weten hoeveel grond je nodig hebt.

Voor kleine potten maakt dat niet uit maar voor grote potten kan het nog wel eens handig zijn om de inhoud te berekenen.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *