Incalelie of Alstroemeria

Informatie over de incalelie of alstroemeria over de standplaats, grondsoort, bodem, planten, verzorging, vermeerderen en voeding en bemesting. de Incalelie of Alstroemeria is een vaste plant. Er zijn ongeveer 65 soorten, merendeels afkomstig uit koele bergstreken in de Andes. Incalelies hebben dikke, taaie wortels en lelieachtige bloemen die bloeien in juni en juli. De bladeren zijn lancetvormig en staan op een merkwaardige wijze gedraaid. Voor de kweek moeten de planten in de vroege lente worden geplant in een matig vochthoudende grond. Het is een geschikte snijbloem. Incalelies hebben veel zon nodig, zo’n zeven uur per dag

Incalelie of Alstroemeria

Kenmerken van de Incalelie of Alstroemeria:
Standplaats: zonnig, halfschaduw (5 tot 7 uur zon in de hoogzomer)
Grondsoort: Voedselrijk, humusrijk
Bodem: Vochtdoorlatend, kalkarm
Licht: Zonnig, houd van een uurtje of 7 zon in de zomer.
Vocht: Normaal tot matig vochtig, in de winter niet te nat tot droog.
Hoogte: 60 tot 100cm
Bloeiperiode: Juni tot september
Winterhard: matig, beschermen tegen de vorst. Windgevoelig
De getoonde soort, Alstroemeria Aurea is minder vorstgevoelig dan andere soorten.
Vaste plant
Getoonde soort: Alstroemeria Aurea

Algemene informatie:
De Incalelie of Alstroemeria is een geslacht van vaste planten uit de familie Alstroemeriaceae. Er zijn ongeveer 65 soorten, merendeels afkomstig uit koele bergstreken in de Andes. Carl Linnaeus vernoemde het geslacht naar Clas Alströmer (Claus Alstroemer, afkomstig uit Alingsås Zweden, 1736-1794). Incalelie’s hebben dikke, taaie wortels en lelieachtige bloemen die bloeien in juni en juli. De bladeren zijn lancetvormig en staan op een merkwaardige wijze gedraaid.

thumbs inca-lelie-astroemeria-aurea

Planten:
De wortels van de plant moeten met enig voorzichtigheid worden behandeld. Leg ze goed in het plantgat en bedek met losse grond.
Alstroemeria staat op een warme, beschutte plaats in de zon, eventueel in de halfschaduw. Zet hem in kalkarme, waterdoorlatende humusrijke grond. Hij houd van voldoende voedsel dus regelmatig meenemen in de compost- en bemestingsrondes.

Plant hem met zorg zodat hij goed aanslaat. Behandel de wortels met zorg, leg ze goed in een ruim en vochtig plantgat en vul het gat aan met losse, enigszins fijne grond die met veel water op zijn plaats word gespoeld. Niet hardhandig aandrukken. Liever later nog wat extra grond erbij.
Eenmaal aangeslagen is het een dankbare uitbundig groeiende plant.

De Incalelie heeft een dunne, lange stengel en kan niet tegen harde wind. Dus zet hem bij voorkeur op een plek waar andere hoge planten om hem heen staan. Maar zelfs dan is enige ondersteunig geen overbodige luxe. Solitaire planten hebben altijd ondersteuning nodig.

Verzorging:
Haal de uitgebloeide bloemstelen altijd weg tot op de grond. De Incalelie is een enigszins vorstgevoelige plant. Met name de wortelstok is vorstgevoelig en heeft bescherming nodig in de winter. Knip de uitgebloeide bloemstengels en andere plantdelen weg en bedek de plant met blad, bladmulch of een andere bescherming zoals stro.

Vermeerderen door zaaien en scheuren:
1) Zaaien: De zaadjes een 1/2 cm diep planten in goede compost, plastic folie over de pot doen en drie weken op kamertemperatuur (ongeveer 21 °C) laten staan. Doe nu de pot met zaadjes in de koelkast (ongeveer 5 °C). Haal de pot met zaadjes er na drie weken uit en laat deze weer op kamertemperatuur komen. Na veertien tot dertig dagen zal het zaad uitkomen. Overplanten en acclimatiseren voor ze naar buiten gaan.

2) Scheuren: Scheuren is een prima methode om deze plant te vermeerderen. Ik heb hem zelf in 2012 gekocht en binnen 3 jaar had ik een kluit van 50 cm in doorsneden. Uit de tuin gehaald en in tweeen gescheurd. De kleine heb ik teruggezet en de andere in drieeen gescheurd voor de buren en familie. Een jaar later was hij al weer even groot.

Bemesting:
De incalelie houd van voldoende voedsel. Neem hem dus mee in de reguliere bemestingsrondes. Bij mij betekend dat elke herfst compost, in het voorjaar groeimest (gewone tuinmestkorrels) en in de zomer (vloeibare) bloeimest.

Enkele soorten zijn:

Alstroemeria aurea (synoniem: Alstroemeria aurantiaca): behoorlijk winterhard, ongeveer 1 meter hoog, rood-oranje bloemen.
Alstroemeria aurea ‘Lutea’: cultivar met gele bloemen en een rode tekening op de bladeren.
Alstroemeria chilensis: ongeveer 75 cm hoog, winterhard, donkerroze bloemen.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *