IJzerhard, Verbena Bonariensis

IJzerhard  is een langbloeiende plant die veel vlinders en bijen trekt.  IJzerhard is ook vaak een lage variant van de Verbena. In dit artikel over IJzerhard informatie over de grondsoort, bodem, standplaats, vermeerderen en onderhoud en voeding en bemesting. Verbena of IJzerhard heeft een elegante bloeiwijze en zachte maar sprekende kleuren. Het is als plant een rechte opgaande plant en de bloemen zijn lang en open dus nemen het zicht op de achterliggende begroeiing niet weg. Verbena Bonariensis  is een langbloeiende plant die vlinders en bijen trekt. Het is ook een prima snijbloem.

Kenmerken:
Grondsoort: Humusrijk, waterdoorlatend, licht zandig
Grondsoort: Zand met humus of lichte klei kan ook.
Bodem:Matig vruchtbaar, vochtig maar niet te nat.
Bodem: Ph neutraal, waterdoorlatend, matig vruchtbaar
Standplaats: Zonnig
Bloeitijd: juli – september
Hoogte: 100 cm – 140 cm
Bloeikleur: Lichtroze, rood, paars, paars-violet

Verbena Bonariensis IJzerhard

Bijenvriendelijk en vlindervriendelijk
Verbena is een bijen en vlindervriendelijke plant die in de ecologische tuin niet mag ontbreken.

Standplaats: 
Ik heb IJzerhard in de border staan in de volle zon. Ik verrijk de bodem 1x per jaar met organische compost. De grond is los en doorlaatbaar. De Verbena’s doen het nergens beter dan in die border. De bodem is zandig en humusrijk.
De lagen varianten zijn ideale planten voor potten, bloembakken en hanging baskets. Hangverbena zijn onder andere Tukana en Tapien. Gebruik een matig voedselrijke en voldoende vochthoudende grond.

verbena bonariensis ijzerhard

Grondsoort
Verbena houdt van een licht vochtige maar goed doorlaatbare , matig vruchtbare bodem. Dat geld voor zowel voor IJzerhard in bakken en potten alswel voor IJzerhard in de border. Zorg voor een goede doorlaatbaarheid. Is je grond zandig voeg dan humus toe in de vorm van potgrond, tuingrond of compost. Heb je een kleiige bodem meng dan compost, potgrond en flinke delen grof zand en grit door de bodem tot je een losse en doorlaatbare structuur hebt.

Onderhoud:
IJzerhard zaait zich goed uit maar teveel zaailingen moet worden verwijdert. De plant is goed te combineren met andere planten en kan zowel voor- als achterin de border staan. Uitgebloeide bloemen verwijderen. Door de uitgebloeide bloemstengels te verwijderen zal de plant langer bloeien en blijft hij nieuwe bloemstengels aanmaken. Je moet hem regelmatig water geven, af en toe vloeibare voeding geven (in potten, bakken en hangmanden) maar nooit te veel. In de border kun je volstaan met 1x per jaar compost door de bodem werken. Zorg in potten, bakken en hangmanden  voor een goede laag hydrokorrels als drainage! Bepaalde soorten zijn mits een goede winterbescherming over te houden ( zorg voor een mulchlaag)

Winterhardheid:
Verbena Bonariensis IJzerhard kan niet tegen een strenge winter dus beschermen is de boodschap. Toedekken met stro of andere bescherming is cruciaal. Ik doe compost rond de plant met potgrond, en dan stro met wat blad en fijne houtsnippers. De snippers verwijder ik zodra de vorst uit de lucht is. Eventuele nieuwe groeischeuten komen wel tussen de snippers door.

Vermeerderen:
Van Verbena Bonariensis IJzerhard kun je overal kun nieuwe kleine plantjes tegenkomen. Sommige mensen vinden dat vervelend maar het heeft ook zijn voordelen. Ze zijn gemakkelijk uit de grond te trekken en je kunt ze zo weer op een andere plek in de tuin planten. Voor volgend jaar moet je ze dan wel in een klein kweekkastje of elders beschermen tegen de vorst.

Voeding en bemesting:
Ik geef alleen compost en ze groeien en bloeien als kool. In hangmanden en potten en vakken vloeibare bloeimest geven net zoals alle planten in kuipen van welke vorm dan ook. Pas op met overbemesten en te veel voeding. Daar houd ijzerhard niet van.

Taxonomische indeling:
Orde: Lamiales
Familie: Verbenaceae (IJzerhardfamilie)
geslacht: Verbena
Getoonde soort: Verbena Bonariensis

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *