IJsbloemen in pot en border

In dit artikel over ijsbloemen alles over de grondsoort, bodem en standplaats. Ook tips over zaaien, vermeerderen, onderhoud en verzorging van ijsbloemen. IJsbloemen zijn een fleurig en kleurig accent in de border of  pot. Bovendien hebben ze prachtige bladeren. Ze hebben gewone tuingrond nodig en qua onderhoud hoef je alleen maar de oude bloemen te verwijderen.

IJsbloemen of bellidiformis

Het is leuke plant voor kinderen omdat hij makkelijk te zaaien is. Gewoon er plaatse zaaien in potten of bakken en goed verzorgen. Gebruik gewone pot of tuingrond en meng er wat zand en stenig materiaal alsmede wast voedsel doorheen en klaar ben je. Ze doen het trouwens ook erg goed in hanging baskets of hangmandjes. En natuurlijk op het balkon.

Kenmerken van ijsbloemen of bellidiformis:

Bodem: Kalkhoudend, humusrijk en doorlatend.
Grondsoort: Normale bodem, licht zanderig, vochtig maar niet nat.
Standplaats: Zonnig, randen van borders, potten en bakken
Kleur : Alle kleuren maar ook monochroom zoals wit of paars.
Bloeimaand: juni tot en met september
Hoogte: 0 – 10 cm
Niet winterhard en bladverliezend
Eenjarige bodembedekker

Dorontheantus Bellidiformis of Mesembryanthemum word in de volksmond ook wel IJsbloem of Middagbloem genoemd. Hij is uitstekend te gebruiken in de tuin, op balkon, in bloembakken, langs paden en borders en zelfs in de rotstuin.  Er zijn meerdere soorten IJsbloemen waarbij ook echte vetplanten zoals de Delosperma Congestum. Dit zijn allemaal ondersoorten van de Familie Aizoaceae. De hierboven omschreven soort is de traditionele ijsbloem zoals wij die in de Nederlandse tuinen kennen. Een andere bekende soort is de Lampranthus, een bijzonder zeer mooie plant in meerdere kleuren. Hij is wat minder “kermisachtig” dan de gewone ijsbloem.

ijsbloemen

De bodem waarin ijsbloemen wortelen mag zand en stenig materiaal bevatten. Sommige soorten zoals de Lampranthus krijgens als advies om zand door de grond te mengen.

IJsbloemen mogen niet ontbreken in een bijen en vlindervriendelijke tuin.

Het is een lage plant die breed uitgroeit met mooie stervormige bloemen in felle kleuren. Sommige bloemen zijn zelfs meerkleurig zijn. Het is een bonte tuinversierder die vooral bij kinderen erg populair is.  Zoals eerder gezegd is het blad ook bijzonder mooi. Het is een vetplantachtig bald, licht behaard met een soort druppelachtige vorm met verdikkingen in lichtgroene tinten.

IJsbloemen bloeien alleen als de zon schijnt. Bij bewolkt en donker weer blijven ze gesloten.

Zaaien:
IJsbloemen kunnen vanaf half maart tot april onder glas voorgezaaid worden. Kan ook in zo’n leuk houten plantenkasje of anders in een hoge bak met een plaatje glas er over. Vanaf eind april begin Mei kunt u ook in de volle grond zaaien. De plantjes kunnen verspeend worden of anders uitdunnen. De stelregel is bij 3 blaadjes uitplanten in potjes of uitdunnen.
Gebruik voor het zaaien zaai- en stekgrond van het betere tuincentrum. Gebruik bij het verspenen voedzame grond zoals verrijkte potgrond of zaaigrond met fijne humus of vloeibare groeimest vermengd met potgrond. Na 5 tot 6 weken kunnen ze uitgeplant worden.

Heb je geen zin om te zaaien dan kun je ze vanaf mei voor weinig kopen in de tuincentra. Koop er een paar tegelijk en groepeer ze zodat je een mooi tapijt van veelkleurige bloemen krijgt. Zet je ze in de bak of pot dan gaan ze als snel over de rand hangen. IJsbloemen kunnen breed uitgroeien of gaan hangen. Ze doen het dan ook erg goed in bakken en potten of in hanging baskets of hangmandjes.

Onderhoud:
Ze verlangen weinig onderhoud behalve het verwijderen van uitgebloeide bloemen (deadheading). Doe dit regelmatig want dat bevordert de bloei.

Taxonimische indeling:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: Geavanceerde tweezaadlobbigen
Orde: Caryophyllales
Familie: Aizoaceae
Onderfamilie: Ruschioideae
Geslacht: Dorotheanthus Schwantes
Soort: D. bellidiformis


index

Mijn andere websites:
OutdoorIndex.nl
HetOudeGesticht.nl
Tekstschrijver4u.nl
Support Wiki | PixaBay.comGeplaatst

in

door

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *